Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
16. 7. 2013,
14.41

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vladimir Putin vojaške vaje

Torek, 16. 7. 2013, 14.41

8 let, 1 mesec

Video: Putin sredi noči na noge dvignil 160 tisoč vojakov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ruski predsednik Vladimir Putin se je udeležil največjih vojaških vaj po razpadu Sovjetske zveze. Te potekajo na ruskem Daljnem vzhodu, na njih pa sodeluje okoli 160 tisoč vojakov.

Ruski minister za obrambo je pred dnevi dobil navodilo, da preveri bojno pripravljenost vzhodnega poveljstva, v okviru katerega delujejo sile Daljnega vzhoda in čezbajkalske regije. Putin je tako sredi noči na noge dvignil 160 tisoč vojakov, ki so se morali podati proti kraju največjih vojaških vaj, od katerega so bili nekateri oddaljeni tudi 3.000 kilometrov, poročajo ruski mediji. V vajah sodeluje še 130 vojaških letal in helikopterjev ter 70 ladij.

Namen vaj je, kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, preveriti pripravljenost vojaških enot za izvajanje nalog ter stopnjo strokovnosti in tehnične usposobljenosti vojaškega osebja. Namestnik obrambnega ministra Anatolij Antonov je poudaril, da vaje niso usmerjene proti nobeni državi in da so o vajah obvestili vse sosede, Kitajski pa priskrbeli tudi podrobnosti. Azijski velesili imata namreč sklenjen sporazum, ki predvideva obojestransko izmenjavo podatkov o vojaških aktivnostih na skupni meji.

Kazanje mišic Japonski in Kitajski Nekaj dni po začetku vaj si je njihov potek na otoku Sahalin v Tihem oceanu severno od Japonske ogledal tudi Putin. Japonska in Rusija sta v sporu glede skupine otokov, ki so v Rusiji znani kot Kurilski otoki, na Japonskem pa kot Severna ozemlja. Upokojeni general Konstantin Sivkov je za dnevnik Nezavisimaja Gazeta povedal, da so vaje na območju Sahalina namenjene "odgovoru na morebitni istočasni napad japonskih in ameriških sil".

Nekateri strokovnjaki so po poročanju BBC-ja zaskrbljeni, da so vaje ob meji s Kitajsko usmerjene proti Pekingu oziroma namenjene zastraševanju Kitajske pred morebitnimi ekspanzivnimi težnjami. Kljub tesnim gospodarskim vezam in vojaškemu sodelovanju nekateri v Rusiji z negotovostjo opazujejo rast moči in vpliva svoje sosede.

Ruske vojaške vaje naj bi se končale 20. julija.

Ne spreglejte