Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2019,
7.04

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Venezuela Nicolas Maduro Juan Guaido vojska

Petek, 3. 5. 2019, 7.04

4 leta, 12 mesecev

Venezuelsko vrhovno sodišče odredilo ponovno aretacijo Lopeza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Leopold Lopez | Venezuelski opozicijski voditelj Leopold Lopez se je po neuspešni torkovi vstaji zatekel v rezidenco španskega veleposlaništva v Venezueli. | Foto Reuters

Venezuelski opozicijski voditelj Leopold Lopez se je po neuspešni torkovi vstaji zatekel v rezidenco španskega veleposlaništva v Venezueli.

Foto: Reuters

Vrhovno sodišče Venezuele je v četrtek odredilo ponovno aretacijo opozicijskega voditelja Leopolda Lopeza, ki se je po neuspešni torkovi vstaji zatekel v rezidenco španskega veleposlanika v Caracasu. Predsednik Venezuele Nicolas Maduro je vojsko pozval, naj se bori proti snovalcem državnega udara.

48-letni Leopold Lopez se je v torek prvič pokazal v javnosti po dveh letih hišnega pripora, in sicer skupaj s samooklicanim predsednikom države Juanom Guaidojem, s katerim sta skušala zanetiti upor vojske proti predsedniku Nicolasu Maduru. Nekaj vojakov se je postavilo na stran upornikov, velika večina pa je ostala zvesta režimu in zatrla proteste.

Juan Guaido
Novice Guaido pozval javne uslužbence k splošni stavki

Španija zavrnila možnost izročitve Lopeza

V dveh dneh nasilja so v Venezueli umrli štirje ljudje, ranjenih jih je bilo več deset. Madurove sile so aretirale 150 ljudi. Lopez, ki je bil leta 2015 obsojen na 14 let zapora zaradi spodbujanja upora, se je zatekel k Špancem, na brazilsko veleposlaništvo pa se je zateklo okoli 25 vojakov, ki podpirajo Guaidoja.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro za zdaj še vedno uživa podporo venezuelske vojske. | Foto: Reuters Venezuelski predsednik Nicolas Maduro za zdaj še vedno uživa podporo venezuelske vojske. Foto: Reuters

Španija je v četrtek zavrnila možnost izročitve Lopeza venezuelskim oblastem, ta pa je posredno priznal, da se torkovi dogodki niso razvili v pravo smer. Ob tem je sicer zatrdil, da je bila to razpoka, ki se bo širila, dokler se jez ne bo zrušil.

Venezuela
Novice Venezuela: Guaido poziva k nadaljevanju upora proti Maduru #video

Maduro še uživa podporo venezuelske vojske

Maduro je v četrtek dobil nov izraz javne podpore obrambnega ministra Vladimirja Padrina, ki ga je svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton sicer poskušal izpostaviti kot podpornika spremembe režima. "Potrjujemo zvestobo vrhovnemu poveljniku oboroženih sil, ki je naš edini predsednik Nicolas Maduro," je dejal Padrino.

Venezuela je medtem v četrtek protestirala pri Washingtonu, naj zaščiti njeno veleposlaništvo v prestolnici ZDA. Vlada Donalda Trumpa je Madurove diplomate izgnala, vendar so v veleposlaništvu še vedno njegovi podporniki. V četrtek so jih zagovorniki opozicije poskušali spet izgnati iz stavbe, prišlo je tudi do prerivanja.

Ne spreglejte