Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2016,
8.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

6

Natisni članek

Venezuela Nicolas Maduro

Nedelja, 15. 5. 2016, 8.30

6 let, 7 mesecev

Venezuelski predsednik Maduro razglasil izredne razmere in zagrozil podjetnikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

6

Nicolas Maduro Venezuela | Foto Reuters

Foto: Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v soboto opozoril, da bo vlada zasegla vsa podjetja, ki so ustavila proizvodnjo, njihove lastnike pa zaprla. V okviru izrednih razmer, ki jih je razglasil v petek, je za prihodnjo soboto napovedal vojaške vaje za spopadanje s tujimi grožnjami.

Levičarski predsednik Maduro skuša obrzdati vse hujšo gospodarsko krizo, zaradi katere je vse bolj prizadeto vsakdanje življenje ljudi, saj se v državi spopadajo s pomanjkanjem hrane, elektrike, dvigom cen, izgredi in tudi plenjenji, ki Venezuelo potiskajo na rob propada.

"Kdor želi ustaviti proizvodnjo, da bi sabotiral državo, bi moral oditi"

V petek je Maduro ZDA obsodil, da destabilizirajo državo po nalogu "venezuelske fašistične desnice", s čemer je utemeljil odločitev za razširitev izrednih gospodarskih razmer, ki jih je uvedel januarja, na polne izredne razmere, ki bodo po njegovih besedah trajale sprva tri mesece, verjetno pa do leta 2017.

V nagovoru podpornikom na zborovanju v središči Caracasa je v soboto napovedal nekatere ukrepe, ki jih bo uvedel v okviru izrednih razmer.

Poudaril je, da morajo sprejeti vse potrebne ukrepe za obnovo proizvodnje, ki jo paralizira buržoazija. "Kdor želi ustaviti proizvodnjo, da bi sabotiral državo, bi moral oditi, tiste, ki to delajo, pa je treba zapreti," je dejal.

"Obstajajo načrti za oboroženo posredovanje v državi"

To je dejal, potem ko je največje venezuelsko prehrambno podjetje Polar Group 30. aprila ustavilo proizvodnjo piva, češ da zaradi nesposobnosti vlade ne morejo uvažati ječmena. Lastnik tovarne, milijarder Lorenzo Mendoza, je sicer glasen kritik Madura.

Za prihodnjo soboto je Maduro odredil tudi vojaške vaje, da "bi se pripravili na katerikoli scenarij", pri tem pa zatrdil, da obstajajo načrti za oboroženo posredovanje v državi.

Podporniki opozicije so na protestnem shodu v Caracasu zahtevali Madurov odstop. | Foto: Reuters Podporniki opozicije so na protestnem shodu v Caracasu zahtevali Madurov odstop. Foto: Reuters

"Venezuela je bomba, ki lahko vsak trenutek eksplodira"

Opozicijski voditelji Madura obtožujejo, da želi z izrednimi razmerami destabilizirati državo in jim preprečiti organizacijo referenduma o njegovi odstavitvi, za katerega je opozicija zbrala 1,8 milijona podpisov.

Na protestu opozicije v prestolnici je vodja opozicije Henrique Capriles v soboto opozoril, da Maduro vodi nevarno strategijo. "Venezuela je bomba, ki lahko vsak trenutek eksplodira," je dejal okoli tisoč protestnikom.

Južnoameriška država, ki je velika izvoznica nafte in ima največje rezerve nafte na svetu, je v veliko gospodarsko krizo zašla zaradi padca cen surove nafte. Inflacija je lani znašala 180,9 odstotka, bruto domači proizvod pa je upadel za 5,7 odstotka.

Ne spreglejte