Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2019,
6.53

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

2

Natisni članek

Venezuela Nicolas Maduro recesija

Torek, 12. 3. 2019, 6.53

5 let, 1 mesec

Venezuelska skupščina razglasila izredno stanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

2

Venezuela Caracas protesti Maduro Guaido | Foto Reuters

Foto: Reuters

Venezuelska nacionalna skupščina je včeraj na pobudo svojega predsednika Juana Guaidoja razglasila izredno stanje zaradi izpada elektrike, ki se je začel v četrtek. Izredno stanje naj bi trajalo 30 dni, čeprav ga skupščina ne more uveljaviti, ker so varnostne sile v državi zveste predsedniku Nicolasu Maduru.

venezuela
Novice Večji del Venezuele je za več ur ostal brez elektrike

Nacionalna skupščina je varnostne sile vseeno uradno pozvala, naj pomagajo državnemu monopolu Corpoelec pri obnovi oskrbe z električno energijo, obenem pa zaprosila za mednarodno pomoč.

Juan Guaido | Foto: Reuters Foto: Reuters Guaido pozval varnostne sile, naj ne ovirajo protestov proti Maduru

Humanitarna pomoč v obliki 250 ton hrane in zdravil je v Kolumbiji in Braziliji, čez mejo pa ne more, ker predsednik Nicolas Maduro tega ne dovoli. Juan Guaido, ki se je januarja razglasil za začasnega predsednika 30-milijonske Venezuele, je pozval varnostne sile, naj ne ovirajo protestov proti Maduru, ki jih je sklical za danes popoldne.

Maduro za izpad elektrike krivi ZDA. Izvedle naj bi elektromagnetni napad na kompleks hidroelektrarn Guri, ki državi zagotavlja 80 odstotkov elektrike. Guaido pa trdi, da je izpad elektrike pač posledica nesposobnosti režima. Venezuela je že štiri leta v recesiji, zapustilo jo je tri milijone ljudi, inflacija pa je letos ponorela na deset milijonov odstotkov.

Maduro ukazal zaprtje javnih ustanov

Maduro je po izpadu elektrike ukazal zaprtje šol in uradov ter podjetij. Kot prioriteto za oskrbo z elektriko je določil bolnišnice, kjer je do zdaj umrlo najmanj 15 bolnikov, ki niso mogli na dializo. Podzemna železnica v Caracasu ne vozi in so jo zamenjali mestni avtobusi, pomanjkanje elektrike pa ogroža oskrbo z vodo.

Maduro je v ponedeljek tvitnil, da agresija in imperialistični napadi ne bodo ugasnili moči in odpora venezuelskega ljudstva, ter zagotovil, da bodo zmagali tudi v tej vojni za elektriko.

Vlada aretirala novinarja in uvedla preiskavo proti Guaidoju

Varnostne sile, ki so zveste Maduru, so v ponedeljek aretirale novinarja s pretvezo vpletenosti v velik izpad električne energije, ki traja že šesti dan. Državni tožilec Tarek William Saab je dejal, da uvaja preiskavo proti "državljanu" Guaidoju zaradi sabotaže električnega sistema.

Guaido je medtem skupaj z Odborom za zaščito novinarjev zahteval, naj režim izpusti novinarja Union Radio News Luisa Carlosa Diaza, ki ima dvojno venezuelsko-špansko državljanstvo. Zaprli so ga, ker naj bi bil vpleten v sabotažo električnega sistema, za kar Maduro sicer obtožuje ZDA. Nicolas Maduro | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izpad elektrike je povzročil smrt najmanj 24 bolnikov, ki niso mogli do dialize, po državi primanjkuje pitne vode, ljudje so začeli ropati hrano, za danes pa so napovedani veliki protesti, ki jih je sklical Guaido.

Zaradi pomanjkanja, krize in recesije je Venezuelo od leta 2015 zapustilo tri milijone ljudi, Guaidoja pa kot začasnega predsednika države priznava nekaj več kot 50 držav sveta. Vojska in policija ostajata zvesta Maduru.

Juan Guaido
Novice Guaido poziva k novim protestom
Ne spreglejte