Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 8. 2016,
21.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Natisni članek

Nedelja, 7. 8. 2016, 21.01

6 let, 6 mesecev

Velike množice v Istanbulu v podporo turškemu predsedniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

1

Turčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Istanbulu se je danes zbralo več sto tisoč ljudi, da bi na zborovanju, ki ga je pripravila vladajoča stranka Za pravičnost in razvoj (AKP), izrazili podporo predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu in obsodili poskus vojaškega udara 15. julija. Na zborovanje je s helikopterjem prispel tudi Erdogan.

Erdogan je v svojem nagovoru množice med drugim dejal, da verjame, da če si turška javnost po nedavnem propadlem poskusu državnega udara želi smrtno kazen, bo politika tej želji sledila. "Povem vnaprej, če se bo turški parlament odločil za smrtno kazen, bom sam takšno odločitev podprl," je napovedal.

Kritike, ki opozarjajo, da v EU, katere članica bi rada postala Turčija, ni smrtne kazni, pa je opozoril, da takšno kazen poznajo ZDA, Japonska in Kitajska, torej v večjem delu sveta.

"Povem vnaprej, če se bo turški parlament odločil za smrtno kazen, bom sam takšno odločitev podprl," je napovedal turški predsednik Erdogan. | Foto: Reuters "Povem vnaprej, če se bo turški parlament odločil za smrtno kazen, bom sam takšno odločitev podprl," je napovedal turški predsednik Erdogan. Foto: Reuters

Množica podpornikov se je na "shodu za demokracijo in mučenike" zbrala na območju Yenikapi ob Marmarskem morju na evropski strani turške metropole. Shod naj bi bil tudi vrhunec vsakodnevnih demonstracij, ki se jih v podporo predsedniku že vse od neuspelega puča udeležujejo njegovi podporniki. Bil pa naj bi tudi demonstracija zahodnim državam, kako velika je dejansko moč Erdogana, kljub glasnim kritikam zaradi čistk in množičnih odpuščanj.

"Ti si božje darilo, Erdogan"

Številni udeleženci današnjega shoda, na katerem organizatorji pričakujejo kar 3,5 milijona ljudi, so oblečeni v barve turške zastave in nosijo napise v podporo Erdoganu. "Ti si božje darilo, Erdogan" in pa "ukaži nam umreti in storili bomo to" sta le dva izmed napisov na transparentih, ki jih nosijo.

Shodu sta se pridružili tudi obe glavni opozicijski stranki, Stranka nacionalističnega gibanja (MHP) in Ljudska republikanska stranka (CHP). Prokurdska Ljudska demokratična stranka (HDP) pa na shod ni bila povabljena. Erdogan jo namreč obtožuje, da ima povezave s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK).

Turčija želi, da ji ZDA izročijo Fethullaha Güllena

Že od samega začetka so sicer vse stranke nasprotovale vojaškemu udaru, v katerem je bilo ubitih 260 ljudi. Erdogan pa odgovornost za organizacijo puča pripisuje v ZDA živečemu kleriku Fethullahu Güllenu. Od ZDA tudi zahteva njegovo izročitev. Tudi danes je ponovil, da bo državo zakonito očistil vseh pripadnikov Güllenovega gibanja. "Plačali bodo zato, kar so storili," je obljubil.

Ne spreglejte