Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)

Sreda,
7. 11. 2012,
18.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 7. 11. 2012, 18.33

7 let, 12 mesecev

Velika stavka v Grčiji

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dvodnevna splošna stavka, poslanske razprave, protesti, reševalni paketi in vsakdanje življenje, ki jih je mirno vključilo vase.

Skoraj v vsakem hotelu visi tabla z obvestili, kjer vam po navadi pripravijo vremensko napoved. V Grčiji je poleg lista z napisom "Vreme danes" prilepljen še eden, kjer piše "Stavke danes". Tako lahko presodite, kako toplo se morate obleči in katerim dejavnostim se izogibajte. Taksiji ne vozijo, javni prevoz se je ustavil za šest ur sredi dneva. Šli boste torej peš in zelo pazili pri prečkanju ceste, ker zdravstvo tudi stavka. Oziroma naj vas, če vas že povozijo, povozijo močno, ker delajo le urgence. Ne pa premočno, ker ne vem, kako je s pogrebniki, teh na hotelski seznam niso napisali. Torkovih protestov se je udeležilo skoraj 40.000 ljudi, sredini pa so se začeli pozno popoldne, med zasedanjem parlamenta. Poslanci so dobili 300 strani gradiva dan pred razpravo, nato so nekateri ugotovili, da so v njem zadeve, ki so jih zavrnili že prejšnjikrat. Ves včerajšnji dan so potem zapravili za debato, ali je sprejemanje varčevalnega paketa sploh v skladu z ustavo, in šele pozno popoldne ugotovili, da je, ter začeli obravnavati paket. Premier Antonis Samaras obljublja, da je to pa čisto zares zadnji paket, ampak … (Mogoče pod njegovim vladanjem?) Kajti zadeve niso rožnate, četudi jih "prisilni upravitelji" poskušajo prikazati v odišavljenih besedah. V Bruslju pravijo, da bo po padcu letošnjega leta sledila "skoraj neobstoječa rast". Olli Rehn pa je govoril o "makroekonomskih prilagoditvah, ki se bodo še nekaj časa nadaljevale". Lahko smo veseli, krize je očitno uradno konec, le ekonomske prilagoditve z neobstoječo rastjo se nadaljujejo.

Grčiji napovedujejo po letošnjem šestodstotnem upadu kar 0,8-odstotno rast leta 2014, torej jim obljubljajo prelomnico prihodnje leto. Zavito in okoli ovinkov, da ne bi potem moral kdo prevzeti odgovornosti. Nezaposlenost je trenutno 25-odstotna, petina prebivalstva je pod pragom revščine, ki ga v Grčiji določajo pri znesku 13.842 evrov za štiričlansko družino na leto – torej manj kot 300 evrov na osebo na mesec.

Med Grki kroži tvit, da je Merklova po izobrazbi pač fizik in ima zato rada poskuse.

Stavke in vsakdanjost Protesti in stavke postanejo hitro del vsakdanjosti. Trgovine si nadenejo masivne kovinske rolete in ponoči so ulice videti kot Maginotove linije. Banke se seveda najbolj bojijo zase, četudi bi načeloma morale vsebovati samo še dolgove, a videl sem eno, ki je s kovinskimi roletami zadelala tudi zidove in je bila videti kot bunker. Njega dni so imeli sef znotraj banke, zdaj pa so se kar sami spravili vanj.

Grki pravijo, da bo bolje, prej ali slej, in nadaljujejo vsakdanje življenje. Le skupaj z vremenskimi poročili preverjajo še stavkovne napovedi.

Ne spreglejte