Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
11.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sirija Velika Britanija

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 11.28

6 let, 7 mesecev

Velika Britanija za okrepitev mednarodnega pritiska na Sirijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski zunanji minister William Hague je pozval k "močnejšemu mednarodnemu pritisku" na Sirijo, potem ko je bilo v napadih sirske vojske na protestnike v nedeljo v državi ubitih skoraj 140 ljudi.

"Želimo videti močnejši mednarodni pritisk z vseh strani in da bi bil učinkovit, to seveda ne more biti zgolj pritisk zahodnih držav," je dejal britanski zunanji minister William Hague in poudaril pomembnost sodelovanje arabskih držav. Rusija in Kitajska grozita z vetom v VS ZN Velika Britanija si skupaj s Francijo, Nemčijo, Portugalsko in ZDA že več tednov prizadeva za neke vrste obsodbo nasilja v Siriji s strani Varnostnega sveta Združenih narodov. A Rusija, Kitajska, Južnoafriška republika in Brazilija odločitve ne želijo podpreti. Rusija in Kitajska sta celo zagrozili z vetom kakršnekoli uradne resolucije proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. EU bo proti Siriji uvedla nov niz sankcij Hague je ponovil, da si želi tovrstne obsodbe nasilja v Siriji, obenem pa priznal, da bo zaradi delitev znotraj VS ZN to "precej težko". Nemčija in Italija sta sicer po zadnjih dogodkih v Siriji pozvali k nujnemu zasedanju VS ZN. So se pa o novem nizu sankcij proti Siriji že dogovorili na ravni EU.

Obenem je še poudaril, da ne obstaja nikakršna možnost za dosego mandata ZN za vojaško posredovanje, kakršno poteka v Libiji. "Za to ni niti najmanjše možnosti, četudi bi bili temu naklonjeni, kar pa nismo," je dejal.

Pogojev za vojaško posredovanje ni Tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je poudaril, da za vojaško posredovanje v Siriji, podobno tistemu v Libiji, nista izpolnjena ključna pogoja - mandat ZN in podpora držav v regiji.

Vojska naj bi samo v nedeljo ubila 136 ljudi Nove odzive je sprožilo nedeljsko dogajanje v Siriji, kjer je vojska v več napadih po državi po ocenah aktivistov ubila 136 ljudi, od tega najmanj 100 v mestu Hama. Predsednik al Asad je pohvalil varnostne sile za "zmago nad sovražniki" Sirije.

Obama napovedal krepitev pritiska na režim Številnim obsodbam ravnanja sirskega režima se je že v nedeljo pridružil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je izrazil zgroženost zaradi "uporabe nasilja s strani sirske vlade in brutalnosti nad svojimi lastnimi ljudmi". "Poročila iz Hame so grozljiva in razkrivajo pravi značaj sirskega režima," je sporočil. Dejal je še, da bodo ZDA "še naprej krepile pritisk na sirski režim in sodelovale z drugimi pri osamitvi al Asadove vlade".

K prenehanju nasilja je pozvala tudi Rusija Z najostrejšo kritiko doslej se je na nasilje v Siriji odzvala tudi Rusija. Sirijo, ki je že več desetletij ena njenih vodilnih zaveznic v arabskem svetu, je pozvala, naj nemudoma preneha z uporabo sile in represije nad civilisti. Obenem je rusko zunanje ministrstvo v izjavi pozvalo sirsko opozicijo, naj se vzdrži napadov na oblasti.

Rusija je poleg tega pozvala k začetku "odgovornega in trajnega" dialoga v državi, ki bi vključeval interese vseh Sircev.

Ne spreglejte