Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
26. 7. 2016,
7.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Michelle Obama Hillary Clinton Bernard Sanders volitve v ZDA 2016

Torek, 26. 7. 2016, 7.02

6 let, 6 mesecev

Velik kritik Clintonove: Hillary mora biti predsednica

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
bernard sanders, konvencija, demokrati | Foto Reuters

Foto: Reuters

Bernard Sanders je prvi dan demokratske konvencije pozval, da mora Hillary Clinton postati naslednja predsednica ZDA. Konvencijo je nagovorila tudi prva dama ZDA Michelle Obama.

Sanders, ki je bil med demokratskimi primarnimi volitvami velik kritik Clintonove zaradi njenih povezav z velikimi podjetji in Wall Streetom, je poudaril, da zdaj ni čas za delitve ter da mora stranka stopiti skupaj in poslati Clintonovo v Belo hišo.

Ob začetku konvencije v Filadelfiji so Sandersovi podporniki izražali nezadovoljstvo in izžvižgali vsakršno omembo Clintonove. Posebej jih je ujezilo razkritje elektronske pošte, ki dokazuje, da je vodstvo demokratske stranke spletkarilo, da bi nekdanja prva dama osvojila demokratsko predsedniško nominacijo.

"Hillary Clinton mora postati naslednja predsednica ZDA," je v govoru dejal Sanders in požel velik aplavz. "Medtem ko je Donald Trump zaposlen z žaljenjem ene skupine za drugo, Hillary Clinton razume, da je naša raznolikost ena naših največjih moči. Hillary Clinton bo odlična predsednica in ponosen sem, da tukaj nocoj stojim z njo," je dodal senator iz Vermonta.

"Nikogar ni prepričal"
Goreči podporniki Sandersa so njegovo podporo Clintonovi označili za razočaranje. Nekateri so na trenutke celo izžvižgali Sandersa med njegovim govorom, druge so zalile solze. "Nikogar ni prepričal," je za ameriške medije povedala Sandersova podpornica iz Teksasa, 2-letna Sarah Hernandez in napovedala, da bo novembra volila kandidatko Zelenih Jill Stein. Vprašanje je, koliko Sandersovih podpornikov bo sledilo njenemu zgledu in novembra ne bodo volili Clintonove.

Eden od vrhuncev prvega dne demokratske konvencije je bil čustven govor Michelle Obama, ki je večkrat omenila republikanskega nominiranca Trumpa, ne da bi uporabila njegovo ime. "Če je nekdo krut ali ustrahuje, se ne spustimo na njegovo raven," je dejala. Trumpa, predvsem njegove poslovne (ne)uspehe, je napadla vidna demokratka, senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren.

Drugi dan konvencije bo med govorci nekdanji predsednik Bill Clinton. V sredo bodo zbrane nagovorili predsednik Barack Obama, podpredsednik Joe Biden ter podpredsedniški kandidat Tim Kaine. Konvencija se bo končala v četrtek, ko bo Clintonova – predstavila jo bo hči Chelsea – uradno sprejela demokratsko nominacijo.

Ne spreglejte