Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
8. 8. 2017,
23.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

3

Natisni članek

potres Hrvaška turisti

Torek, 8. 8. 2017, 23.26

6 let, 7 mesecev

Na Reki zvečer potresa z močjo 3,9 in 3,6 stopnje po Richterjevi lestvici

Potres na Reki prestrašil tudi slovenske turiste

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

3

Okolico Reke, Kraljevice in otoka Krk na Hrvaškem so včeraj pozno zvečer in ponoči stresli trije potresi. Najmočnejši med njimi je imel 3,9 stopnje po Richterjevi lestvici in je prestrašil tudi številne slovenske turiste na tem območju.

Epicenter potresa pri Reki. (foto: EMSC) | Foto: Epicenter potresa pri Reki. (foto: EMSC)

Epicenter prvega poznovečernega potresa 19 kilometrov vzhodno od Reke

Reko na Hrvaškem je že sredi dneva, ob 11.35, stresel prvi potres, ki je bil jakosti 3,4 stopnje po Richterju in je imel epicenter na globini dveh kilometrov. Pozno zvečer, natančneje ob 22.40, so se tla spet stresla. Jakost potresa je dosegla raven 3,9 po Richterjevi lestvici.

Epicenter je bil tokrat 19 kilometrov vzhodno od Reke (tri kilometre vzhodno od kraja Hreljin pri Bakarju), tokrat na globini pet kilometrov. Potres in številne popotresne sunke so čutili tudi slovenski turisti na Krku in drugih bližnjih turističnih destinacijah.

Ob 23.54 je sledil še drugi potres. Ta je imel moč 3,6 stopnje po Richterjevi lestvici, njegov epicenter pa je bil 13 kilometrov severovzhodno od Reke. Ob 4.04 zjutraj so se tla zatresla še tretjič. Jakost je bila tokrat 2,9 stopnje, epicenter pa 31 kilometrov jugovzhodno od Reke v bližini Selc.

"Čutili smo že pet ali šest popotresnih sunkov"

"Čutili smo že pet ali šest popotresnih sunkov. Smo v večstanovanjski hiši. Ni lepo in noč ne bo ravno prijetna. Predvsem otroci v vsej hiši so prestrašeni. Mnogo ljudi je odšlo ven na ulico," nam je s Krka sporočil bralec Blaž.

Na družbenih omrežjih domačini sporočajo, da je bil večerni potres močnejši in da so ga čutili bolj izrazito, je poročal hrvaški medij 24sata. Hrvaški Jutarnji list povzema pisanje domačinke, ki je hrup ob potresu primerjala z manjšo eksplozijo.

 

Potres na Kitajskem domnevno terjal do sto življenj

V današnjem potresu z magnitudo 6,5 na jugozahodu Kitajske v provinci Sečuan bi lahko umrlo do sto ljudi, več tisoč pa bi jih lahko bilo poškodovanih, je sporočila kitajska nacionalna komisija za naravne nesreče. Po prvih ocenah je bilo v potresu poškodovanih več kot 130 tisoč hiš. Uradno so do zdaj potrdili pet mrtvih in 60 ranjenih. (STA)

 

 

Ne spreglejte