Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2019,
18.26

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

protest Barcelona Španija

Sreda, 11. 9. 2019, 18.26

4 leta, 7 mesecev

Več sto tisoč Kataloncev na shodu za neodvisnost v Barceloni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Več sto tisoč ljudi se je danes ob katalonskem nacionalnem prazniku diado zbralo na shodu za neodvisnost v središču Barcelone. Katalonski predsednik Quim Torra je shod označil za ogromen uspeh.

bazen, Barcelona
Trendi Barcelona ženskam dovoljuje kopanje zgoraj brez na vseh javnih bazenih

V Kataloniji danes zaznamujejo nacionalni praznik, diado, s katerim zaznamujejo dan, ko je Katalonija leta 1714 izgubila samostojnost. Katalonci z množičnimi demonstracijami ta dan zaznamujejo od leta 2012, na njih pa zahtevajo demokracijo in spoštovanje človekovih pravic. Dan je bil sicer praznik tudi pred letom 2012.

Protestnike pripeljalo več kot tisoč avtobusov

Letošnji shod se je začel natanko ob 17.14, s čimer so želeli spomniti na leto 1714. Katalonsko prestolnico so že pred tem popoldne preplavili ljudje. Glede na posnetke je trg Plaza Espana, kjer se dogaja osrednji del shoda, poln ljudi, ki mahajo z rumeno-rdečimi katalonskimi zastavami.

Quim Torra je bil danes kritičen do nekaterih medijev, ki so napovedovali nizko udeležbo. "Katalonci vedno dostavijo," je dodal po poročanju portala Catalan News.

Barcelona | Foto: Reuters Foto: Reuters

Glede na podatke lokalne policije se je shoda udeležilo okoli 600 tisoč ljudi, kar je najmanj, odkar od leta 2012 na ta dan organizirajo proteste. Lani je bilo na shodu okoli milijon ljudi. Po navedbah organizatorjev ANC je protestnike v Barcelono popeljalo več kot 1.200 avtobusov.

Eden od protestnikov je za Catalan News izrazil razočaranje, da se morajo še vedno zbirati. "Malo sem žalosten, da smo po sedmih letih še vedno tu. Mislil sem, da bomo do zdaj že napredovali," je dejal Montse.

Barcelona | Foto: Reuters Foto: Reuters

Protestni shod se odvija le nekaj tednov, preden naj bi vrhovno sodišče predvidoma do 16. oktobra objavilo sodbo proti 12 nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve te pokrajine od Španije pred dvema letoma. Tožilstvo med drugim za nekdanjega podpredsednika Katalonije Oriola Junquerasa zahteva 25 let zapora.

Španski premier Pedro Sanchez je danes v Madridu izrazil upanje, da bo diada postal festival vseh Kataloncev, ne le dela njih. Praznik namreč tudi razdvaja, saj si številni želijo ostati del Španije in ne stremijo k neodvisnosti Katalonije.

Barcelona | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na drugi strani pa je nekdanji predsednik Katalonije Carles Puigdemont tvitnil, da shod dokazuje, da kljub represiji ne bodo odnehali. Najnovejša anketa katalonske vlade sicer kaže, da 48,3 odstotka vprašanih nasprotuje neodvisnosti, podpira pa jo 44 odstotkov vprašanih.

protesti, Hong Kong
Novice V središču Hongkonga novi protesti
Ne spreglejte