Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2019,
6.59

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

34

Natisni članek

Nova Zelandija streljanje

Petek, 15. 3. 2019, 6.59

5 let, 1 mesec

Napadalec pred strelskim pohodom na Novi Zelandiji poslušal četniško pesem #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

34

V mestu Christchurch na Novi Zelandiji so se danes zgodili strelski napadi v dveh mošejah, v katerih je umrlo 49 ljudi. Po napadih je policija aretirala štiri ljudi, tri moške in eno žensko. Eden od napadalcev je Avstralec z ekstremističnimi prepričanji. Policija ne išče več nobenih aktivnih osumljencev. Novozelandske oblasti streljanje obravnavajo kot teroristični napad.

Napada sta se zgodila v mošeji Masjid Al Noor v središču Christchurcha in v mošeji Masjid v predmestju Linwood. Avstralski minister Scott Morrison je dejal, da je vsaj eden od napadalcev državljan Avstralije. Policija je sporočila, da napadalci niso bili na seznamu potencialno nevarnih ljudi in na radarju obveščevalnih služb.

Morrison je napadalce označil za "skrajne desničarje" in "nasilne teroriste".

Po prvih podatkih naj bi bilo smrtnih žrtev vsaj 30, pozneje se je številka povzpela na 49, ob tem pa naj bi jih bilo več kot 40 ranjenih. V bolnišnici trenutno zdravijo 48 ljudi, ki so bili žrtve v napadu, od otrok do starejših. Poškodbe so po navedbah CNN v širokem razponu od kritičnih do minimalnih.

Eden od napadalcev napad prenašal v živo

Christchurch | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Policisti so prav tako našli več eksplozivnih naprav na vozilih, ki so jih ustavili, poročajo tuje tiskovne agencije. Eno od eksplozivnih naprav so našli tudi na napadalčevem avtomobilu.

Moški je imel pri sebi najmanj šest kosov strelnega orožja, na njih pa so bila v cirilici in latinici napisana imena vojnih zločincev in krajev, kjer so izvajali poboje. Med njimi je tudi nekaj srbskih zgodovinskih in epskih osebnosti, so poročali beograjski mediji.

Napadalec je v 74-stranskem manifestu, ki ga je objavil na Twitterju, med drugim zapisal, da so ga navdihnili drugi strelci, med njimi norveški terorist Anders Breivik, ki je leta 2011 na Norveškem ubil 77 ljudi.

"Navdih" je našel tudi pri desničarskih gibanjih in osebnostih iz Rusije, Bolgarije in drugod z Balkana. V manifestu omenja tudi Srbe in Kosovo. Izrekel se je tudi za podpornika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki zanj predstavlja simbol "prenovljene bele identitete in skupnega cilja".

Christchurch | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Oblasti so do nadaljnjega priporočile zaprtje vseh mošej. V Christchurchu so zaprte tudi vse šole.

Eden od napadalcev je svoj pohod v živo prenašal na družbenem omrežju Facebook, policija pa poziva vse, naj posnetka ne delijo in objavljajo. Policija je izvedla tudi nadzorovano detonacijo na železniški postaji v Aucklandu, vendar dogodek naj ne bi bil povezan s streljanjem v mošejah.

Podpornik Trumpa

Pred napadom je objavil 87 strani dolg manifest s protibegunsko in protimuslimansko vsebino. V manifestu je domnevni strelec po poročanju ameriškega CBS News zapisal, da ima škotske, irske in angleške korenine.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Aktualne migracijske tokove, sam jih imenuje "množično priseljevanje", enači z genocidom nad belci. Z napadom, pravi, želi osvajalcem naše zemlje dokazati, da ta ne bo njihova, dokler bela rasa živi. "Poskrbeti moramo za obstoj naše rase in prihodnost belih otrok," med drugim navaja eden od napadalcev.

V manifestu omeni tudi, da je podpornik Donalda Trumpa, a le, kar zadeva rasno ideologijo. "Kot simbol obujanja identitete in združevanja belcev? Seveda. Kot politik in vodja? Nikakor ne." 

Navdušen nad Breivikom, med vožnjo poslušal četniške pesmi

Po poročanju Telegrapha je 28-letnega Avstralca, ki je bil eden od napadalcev v napadu na mošeji na Novi Zelandiji, navdušil norveški množični morilec in desničarski skrajnež Anders Breivik, ki je leta 2011 na Norveškem ubil 77 ljudi.

Na poti do mošeje je v avtomobilu poslušal srbsko četniško pesem, ki opeva Radovana Karadžića, je razvidno s posnetka, ki je zaokrožil po spletu.

Breivik | Foto: Reuters Foto: Reuters

S posnetka je razvidno, da je Avstralec, ki se je identificiral kot Brenton Tarrant, poslušal pesem o Karadžiću, ki je bil v Haagu obsojen za genocid v Srebrenici. Pesem med drugim opeva, kako je Karadžić vodil Srbe proti ustašem in Turkom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Eden od najbolj črnih dni za Novo Zelandijo"

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je sporočila, da podrobnosti o napadih še niso znane, vendar bo to za Novo Zelandijo "eden od najbolj črnih dni". "Napad lahko opišemo le kot teroristični napad," je dejala Ardernova. Pravkar poteka tudi krizni sestanek vlade.

"Odprl sem vrata stranišča, ko so začeli streljati. Razbil sem okno in pobegnil," je dejala ena od prič. Drugi je molil, naj napadalcem zmanjka nabojev.

Novinar lokalnega medija New Zealand Herald Kurt Bayer je za BBC dejal, da je stanje v mestu kaotično. "Napad je bil nekaj nepredstavljivega za našo državo. Še nikoli nisem videl česa takega," je dejal Bayer.

Komisar King: Desničarski napadi mogoči tudi v Evropi

Evropski komisar Julian King je na današnji razpravi z državljani v Ljubljani poudaril, da so desničarski teroristični napadi, kakršen se je zgodil danes v novozelandskem Christchurchu, mogoči tudi v Evropi, a da so precej pogostejši napadi skrajnih islamistov. V boju proti različnim vrstam terorizma je sicer treba v EU še veliko narediti.

Moški, ki naj bi zadnji prišel iz mošeje Masjid Al Noor. Pred njo zdaj čaka na novice o svojem bratu, ki je bil z njim v mošeji. | Foto: Getty Images Moški, ki naj bi zadnji prišel iz mošeje Masjid Al Noor. Pred njo zdaj čaka na novice o svojem bratu, ki je bil z njim v mošeji. Foto: Getty Images

mošeja Nova Zelandija | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Dačić zavrnil namigovanja, da je Srbija povezana z napadalcem

Srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je napad obsodil, je ob tem zavrnil namigovanja, da bi imela Srbija kakršnekoli povezave z napadalcem. Dejal je, da Srbija ne išče maščevanja za katerokoli svojo žrtev v svetu. Na vprašanje o četniški pesmi, ki jo je pel, pa je odgovoril, da ta moški "nima nikakršne zveze s Srbijo" in da ne ve, od kod je dobil navdih.

Tudi srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je v obsodbi napada zavrnil, da bi napadalec imel povezave s Srbi ali "tem prostorom", ker naj bi imel navdih v osebah iz srbske zgodovine. Tisti, ki ne izpostavljajo zločina, ampak domnevne motive in nagnjenja napadalca, ponižujejo ogromno žrtev, ki jo je utrpela muslimanska skupnost na Novi Zelandiji, je dejal.

Milorad Dodik | Foto: STA , Foto: STA ,

Predsednik v imenu Slovencev izrazil globoko sožalje

Predsednik republike Borut Pahor je ob današnjem terorističnem napadu na Novi Zelandiji, ki je zahteval najmanj 49 življenj, poslal sožalno pismo generalni guvernerki Nove Zelandije Patriciji Lee Reddy. V imenu državljanov Slovenije in v svojem imenu je izrazil globoko sožalje in sočutje vsem Novozelandcem in svojcem preminulih.

Mošeja Masjid Al Noor:

Ne spreglejte