Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
15.04

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Avstrija Italija neurje

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 15.04

6 let, 8 mesecev

Več mrtvih v neurjih v Italiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Nevihta, neurje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Medtem ko v osrednji in južni Italiji v letošnjem izredno vročem poletju divjajo gozdni požari, pa se na severu države vedno znova razbesnijo silovita neurja. Italijanski mediji poročajo o najmanj štirih smrtnih žrtvah, ki jih je ta konec tedna terjalo divjanje narave na najbolj goratem območju države.

Na gori Marmolata, najvišji v Dolomitih, je včeraj umrl nek moški, potem ko je vanj udarila strela, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. V Furlaniji naj bi domnevno belgijski turist umrl pod drevesom, ki je padlo na njegov šotor.

V Lombardiji na meji s Švico pa je umrla neka ženska, ki ji je spodrsnilo na spolzki sprehajalni poti.

Konec tedna je v Cortini d'Ampezzo v Dolomitih umrla ženska, ker je zemeljski plaz, ki so ga sprožile močne padavine, zasul njen avtomobil, so v soboto sporočili gasilci. Avto je dobesedno odplaknilo v potok, iz katerega so ga izvlekli z bagerjem, za žensko pa je bila pomoč prepozna. Zasulo je tudi več cest, ki vodijo v Cortino, zato so jih morali zapreti.

Poročajo tudi o velikem številu reševalnih akcij, zato so lokalne oblasti pohodnike pozvale, naj vremenska opozorila jemljejo resno.

V Avstriji so se razmere umirile

V Avstriji so se po treh dneh hudega neurja s točo razmere le počasi umirile. Hudo neurje je ta konec tedna povzročilo veliko gmotno škodo. Najbolj prizadeti so bili med drugim kraji v deželah Salzburg, Tirolska in Štajerska. Zaradi zemeljskih plazov in naraslih hudournikov je veliko cest še vedno neprevoznih.

Na Tirolskem je v nedeljo življenje izgubil 57-letni nemški turist, ki je skupaj s 53-letnim spremljevalcem skušal prečkati deroč potok, tako da sta se držala za jeklenico, ki je bila napeljana čez. Moški je pri prečkanju padel, tok pa ga je odnesel. Iskalno akcijo so morali v nedeljo zvečer zaradi hudournikov in zemeljskih plazov prekiniti, danes pa so našli truplo moškega.

V zvezni deželi Salzburg je bilo na območju krajev Lungau, Pongau in Pinzgau na terenu okoli 900 gasilcev, ki so čistili ceste in druga prizadeta območja. Kljub izboljšanju vremena pa bodo dela predvidoma potekala še več dni, piše avstrijski časnik Kurier.

Dolina Grossarl, ki je bila konec tedna odrezana od sveta, je z osebnimi vozili ponovno dostopna. Priljubljeno turistično središče sta konec tedna prizadela močno deževje in toča, poročali pa so tudi o številnih zemeljskih plazovih. Kolikšno gmotno škodo je povzročilo neurje, še ni znano, bodo pa škodo ocenili tudi s pomočjo zračnih posnetkov, piše dpa.

Na območju Lungaua se je huje poškodoval 52-letnik, ki je skušal preveriti, kako je neurje prestala njegova živina. Na poti na planino je moškemu zdrsnilo in se je huje poškodoval, reševalci so ga prepeljali v bolnišnico v Tamswegu.

Po hujšem neurju pa je bilo v ponedeljek brez elektrike še vedno okoli 800 gospodinjstev na avstrijskem Koroškem, največ prizadetih gospodinjstev je na območju Krških Alp. Še v nedeljo zvečer je bilo brez elektrike 6000 gospodinjstev. Po informacijah elektro distributerja Kelag bodo težave odpravili čez dan. Veliko težav jim povzročajo predvsem neprevozne ceste.

Meteorološki inštitut Ubimet je konec tedna v Avstriji zabeležil 250.413 strel, od tega 131.928 na avstrijskem Štajerskem. Na območju Vzhodnih Tur pa je v zadnjih treh dneh padlo več dežja od avgustovskega povprečja, piše avstrijski časnik Kurier.

Ne spreglejte