Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
11. 1. 2017,
17.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

4

Natisni članek

ameriške volitve volitve v ZDA 2016 Donald Trump

Sreda, 11. 1. 2017, 17.19

6 let, 6 mesecev

Donald Trump: Te lažne novice so si izmislili bolni ljudje

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

4

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prihodnji predsednik ZDA Donald Trump je na prvi novinarski konferenci po nekaj mesecih zatrdil, da so novice glede njegovih povezav z Rusijo in obremenjujočih podatkov, ki naj bi jih imeli Rusi, lažne novice, ki so si jih izmislili bolni ljudje. 

Novoizvoljeni predsednik ni omenil vsebine poročila, ki ga je objavil ameriški spletni medij Buzzfeed, češ da so Rusi Trumpa med obiskom Moskve posneli v hotelski sobi s prostitutkami, ki jim je naročil, naj urinirajo na posteljo, ker sta prej v njej med obiskom Moskve spala predsednik ZDA Barack Obama in prva dama Michelle. Je pa malce v šali posredno zavrnil resničnost vsebine z besedami: "Imam fobijo pred bakterijami in virusi."

Madež na ugledu obveščevalnih služb?

Glede poročila, katerega vir naj bi bil britanski obveščevalec, je Trump še dejal, da so to poročilo napisali njegovi politični nasprotniki, ki jih je označil kot bolne ljudi. "Če so to poročilo res napisali ljudje iz ameriških obveščevalnih služb, bo to zelo velik madež na ugledu teh služb. Takšnega poročila ne bi smeli napisati in ne bi ga smeli dati v javnost," je dodal.

Če bi ruski predsednik Vladimir Putin res imel kakšne obremenjujoče podatke o njem ali o republikanski stranki, bi to objavil, tako kot je objavil vsebino sporočil s strežnika demokratske stranke in elektronske pošte vodje volilnega štaba Hillary Clinton Johna Podeste, je dejal Trump. Zatrdil je tudi, da nima nobenih poslov z Rusijo in nobenih posojil pri ruskih bankah.

Trump bo branil ZDA pred hekerskimi napadi

Trump je potrdil delovanje ruskih hekerjev v ZDA, tudi glede hekerskih vdorov v strežnik demokratov, a dodal, da takšne akcije proti ZDA izvajajo tudi drugi, pri tem je izpostavil Kitajce. Grajal je demokratsko stranko, da se ni dobro zavarovala pred hekerskimi vdori, kot se je njegov republikanski tabor. Trump je napovedal, da bo z najboljšimi računalniškimi umi iz Silicijeve doline oblikoval obrambo proti hekerskim napadom na ZDA.

Trump, ki je na bojni nogi z večino ameriških medijev, je pohvalil medije, ki niso objavili spornega poročila, čeprav mu nasprotujejo, ter jih označil za profesionalne. Je pa grajal Buzzfeed in CNN (ta sicer ni podrobno objavil vsebine poročila) ter ju označil kot medija lažnih novic. | Foto: Reuters Trump, ki je na bojni nogi z večino ameriških medijev, je pohvalil medije, ki niso objavili spornega poročila, čeprav mu nasprotujejo, ter jih označil za profesionalne. Je pa grajal Buzzfeed in CNN (ta sicer ni podrobno objavil vsebine poročila) ter ju označil kot medija lažnih novic. Foto: Reuters

Novinarji so ga vprašali tudi glede njegovih odnosov s Putinom (vemo, da je večkrat pohvalil ruskega predsednika in se zavzel za dobre odnose z Rusijo, op. p.). Trump je odgovoril, da bo poskušal sodelovati z Rusijo, na primer glede boja proti Islamski državi, a da ni nujno, da bodo odnosi med njegovo administracijo in Putinom dobri. "Ali res mislite, da bi Hillary Clinton ostreje nastopala proti Putinu kot jaz?" je še vprašal zbrane novinarje. "Rusija bo ZDA bolj spoštovala, ko bom jaz predsednik," je napovedal.

Največji ustvarjalec delovnih mest

Trump se je na novinarski konferenci še pohvalil glede svojih nedavnih dogovorov o novih delovnih mestih v ZDA v avtomobilski industriji (Ford, Fiat Chrysler). "Če ne bi zmagal, teh delovnih mest ne bi bilo." Napovedal je, da bo poskušal v ZDA vrniti tudi delovna mesta na področju farmacevtske industrije. "Bom največji ustvarjalec delovnih mest, kar jih je Bog ustvaril," je bil samozavesten.

Glede zida na meji z Mehiko je zatrdil, da ga bo plačala Mehika, da ga bo začel graditi takoj in ne bo čakal leto in pol, da dajo Mehičani denar. Bodo pa Mehičani plačali ta zid, je znova zatrdil.

Ne spreglejte