Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 3. 2016,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ZDA volitve v ZDA 2016 Peter Verovšek

Ponedeljek, 7. 3. 2016, 9.50

8 let

V ZDA se bolj kot o Melaniji govori o Klemnu Slakonji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Oktobra je Trump razmišljal, kako bi se potegnil iz kampanje in hkrati obdržal svojo zmagovalno držo. Očitno takrat niti on ni mislil, da zmore biti to, kar je postal, pravi politolog Peter Verovšek.

Peter Verovšek je bil v ZDA rojen slovenskim staršem, zdaj pa živi razpet med Ljubljano in Bostonom, kjer na Harvardu tretje leto predava politično teorijo. Z njim smo se pogovarjali o dogajanju pred predsedniškimi volitvami v ZDA, ki bodo novembra.

Kako komentirate potek kampanje in zlasti sobotne rezultate? So bili pričakovani? Mislim, da so na republikanski strani glede vzpona Donalda Trumpa vsi presenečeni. Nihče ni tega pričakoval. Tudi Trump sam verjetno ni mislil, da bo prišel tako daleč. Oktobra se je od ljudi blizu Trumpa slišalo, da razmišlja, kako bi se lahko potegnil iz kampanje in hkrati obdržal svojo zmagovalno držo. Očitno takrat niti on ni mislil, da zmore biti to, kar je postal.

Kar se je v soboto zgodilo na republikanski strani, je samo še en dokaz tega, da je njegova glavna konkurenca Ted Cruz. Marco Rubio, ki ga elita stranke najbolj podpira, je do zdaj zmagal le v Minnesoti in v Puerto Ricu in zato zelo zaostaja. Cruz je zmagal v šestih državah, v vseh drugih pa je zmagal Trump.

Na demokratski strani se konec tedna ni zgodilo nič pretresljivega. Čeprav je bil Sanders nekakšen zmagovalec dneva, ker je dobil tri države, Clintonova pa samo eno, je Louisiana, kjer je Clintonova dobila največ delegatov, največja država.

Trump ni favorit republikanske stranke, on pa zmaguje. Kako vidite odnos med njim in stranko? Vidi se, da je Trumpu uspelo privabiti volivce, ki ponavadi v predvolitvah ne volijo. Tudi ni čisto jasno, ali so to sploh volivci, ki ponavadi volijo republikance. Zelo uspešen je predvsem med belci, in to med tistimi iz t. i. delovnega sloja, ki so imeli težave v recesiji. Njegov slogan se glasi "Make America great again" (Naredimo Ameriko znova krasno, op. p.). Že ta "znova" kaže na to, da bi se rad vrnil v nek prejšnji čas, ko je bila Amerika bolj etnično in kulturno homogena, predvsem pa, ko ni bilo toliko Mehičanov.

Na republikanski strani se je že videlo nekaj nasprotovanja Obami. Rasizem in predsodki so gotovo vključeni v vzpon Trumpa. Je pa zelo zanimivo razmišljati, kaj bi dolgoročno pomenilo za stranko, če bo Trump dejansko nosilec stranke na naslednjih volitvah.

Če se bo on pomeril s Clintonovo, je težko reči, ali bo lahko nove volivce, ki jih je privabil na predvolitvah, obdržal. Je pa res, da skoraj v nobeni državi ni dobil več kot 40 odstotkov glasov. Da on zmaguje, kaže tudi na to, da je bilo dolgo zelo veliko kandidatov. Še vedno so štirje. Tudi ta razdrobljenost njemu pomaga.

Če bosta v boju za predsedniško mesto ostala Trump in Clintonova, komu pripisujete več možnosti za zmago? Od začetka te volilne kampanje je Trump dokazal, da se ne da pri njem kaj preveč napovedovati. Vsi modeli in napovedi, tudi največjih statističnih ekspertov, temeljijo na tem, kaj se je v preteklosti dogajalo. V ZDA v preteklosti nismo imeli še nobenega takega desničarsko opredeljenega populista, nekakšnega ameriškega Berlusconija. To je res nekaj nepredvidljivega, zato ti statistični modeli niso najboljši za napovedovanje.

Če bo Trump kandidat republikancev, Clintonova pa demokratov, bi pričakoval, da bo Clintonova zmagala. Ampak to je zelo odvisno od tega, koliko bodo republikanci podpirali Trumpa in kakšne težave bo še Clintonova imela s svojimi elektronskimi sporočili, ko je z zasebnega strežnika pošiljala tudi tajne podatke.

Se lahko pojavi tretji kandidat? Če bo Trump kandidat, se lahko zgodi, da bomo dobili t. i. third-party-candidate, torej da bo kdo od republikancev kandidiral na neki desničarski platformi zunaj republikanske stranke in privabil tudi veliko republikanskih volivcev. To bi verjetno pomagalo Clintonovi. Ampak takoj, ko so trije kandidati, se lahko veliko spremeni. To je dokazal tudi Ralph Nader leta 2000, ko je kandidiral poleg Ala Gora in Georgea Busha. Takrat je na Floridi Goru vzel veliko glasov, da ta ni zmagal.

Kako odzvanja včerajšnja smrt Nancy Reagan, žene nekdanjega predsednika ZDA Ronalda Reagana? V kakšnem spominu ju imajo Američani? Zlasti za konservativce je Ronald Reagan nekakšna mitična figura. Vsi hočejo biti njegovi nasledniki. Verjamem, da bodo republikanci, ko bodo imeli naslednjo debato, zelo veliko govorili o Nancy.

To je zanimiv čas za stranko, saj je pred kratkim umrl tudi Antonin Scalia, eden od najvplivnejših sodnikov na vrhovnem sodišču, ki je bil zelo znan kot konservativni mislec. To je v treh tednih že druga smrt pomembne osebe v teh krogih.

Novica o njeni smrti je trenutno (nedelja zvečer, op. p.) na prvi strani spletnega New York Timesa, jutri pa verjamem, da bo na prvi strani vseh tiskanih medijev.

Kako knjiga, ki sta jo Bojan Požar in Igor Omerza napisala o Melaniji Trump, odmeva v ZDA? Ne bi ravno rekel, da se v medijih veliko govori o njej. Melanija se do zdaj ni veliko pojavljala, pred kratkim je šele prvič spregovorila v javnosti.

A če bo Trump postal kandidat, bodo vsi hoteli vedeti več o njej. Sklepam, da je ta knjiga eden boljših virov o Melaniji v angleščini. Trenutno pa se največ govori o Klemnu Slakonji. Njegova satira Putina je tu v ZDA postala kar popularna.

Ne spreglejte