Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 5. 2020,
7.39

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

3

Natisni članek

Kolumbija Nicolas Maduro ZDA Venezuela

Torek, 5. 5. 2020, 7.39

4 leta

V Venezueli zaradi domnevnega vdora v državo aretirali Američana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

3

Nicolas Maduro | Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v nedeljo sporočil, da so venezuelske oblasti preprečile vdor terorističnih plačancev iz Kolumbije. | Foto Reuters

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v nedeljo sporočil, da so venezuelske oblasti preprečile vdor terorističnih plačancev iz Kolumbije.

Foto: Reuters

V Venezueli so v dveh dneh zaradi neuspelega poskusa "vdora" v državo aretirali 15 ljudi, med njimi dva Američana, je sporočil venezuelski predsednik Nicolas Maduro. Zatrdil je, da gre za pripadnika varnostnih sil ZDA.

Na državni televiziji je pokazal tudi njuna potna lista in druge dokumente. Šlo naj bi za 34-letnega Luka Denmana in 41-letnega Airana Berryja. Že pred tem je v ponedeljek venezuelsko tožilstvo vodjo opozicije Juana Guaidoja obtožilo, da je z denarjem iz skladov, ki jih blokirajo ZDA, najel plačance za vdor v državo. Za omenjeno potezo naj bi stale ZDA in Kolumbija, poroča STA.

ZDA, ki podpirajo Guaidoja kot začasnega venezuelskega predsednika, so uvedle sankcije proti venezuelski naftni družbi PDVSA ter Guaidoju omogočile, da uporablja denar z zamrznjenih računov hčerinske družbe tega podjetja s sedežem v Houstonu Citgo. Venezuelski državni tožilec Tarek William Saab je med drugim izjavil, da je vodja venezuelske opozicije podpisal pogodbo z nekdanjim pripadnikom ameriških specialnih enot Jordanom Goudreaujem, ki mu očitajo urjenje plačancev za vdor v Venezuelo. 

Nicolas Maduro
Novice Venezuelska vlada trdi, da je preprečila vdor plačancev iz Kolumbije

Venezuelske oblasti za incident krivijo Guaidoja

Venezuelski tožilec je na družbenih omrežjih objavil video, v katerem Goudreau, ki vodi zasebno varnostno podjetje Silvercorp USA, trdi, da je operacija proti Madurovemu režimu v teku. Guaidojevi predstavniki so v ponedeljek zanikali obtožbe in zatrdili, da nimajo pogodb z zasebnimi varnostnimi podjetji.

Do aretacij je prišlo dan po tistem, ko so venezuelske oblasti sporočile, da so preprečile poskus vdora terorističnih plačancev s hitrimi čolni iz Kolumbije. Zatrdili so, da je skupina plačancev pristala v nedeljo zgodaj zjutraj 32 kilometrov od Caracasa in skušala izvesti pomorsko invazijo ter izvesti teroristične napade v Venezueli in pobiti voditelje revolucionarne vlade.

V incidentu naj bi umrlo osem plačancev, dva pa so zajeli. ZDA in Kolumbijo so obtožili, da stojita za tem. Venezuelska opozicija je te navedbe zavrnila in obtožila Madurovo vlado, da je incident zrežirala sama. Očitke je zavrnila tudi Kolumbija, poroča STA.

Ne spreglejte