Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2017,
8.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

2

Natisni članek

nasilje protesti Venezuela Nicolas Maduro

Torek, 1. 8. 2017, 8.23

6 let, 6 mesecev

V Venezueli iz njunih domov odpeljali opozicijska voditelja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

2

venezuela, nasilje, policija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Venezueli so obveščevalci iz njunih domov, kjer sta bila v hišnem priporu, v zapor odpeljali opozicijska voditelja Leopolda Lopeza in Antonia Ledezmo, po poročanju Reutersa trdijo njuni družinski člani. Več informacij o dogodku za zdaj ni znanih.

Lopeza so z obtožbo spodbujanja nasilja priprli februarja 2014 po protivladnih protestih, ki so tedaj pretresali Venezuelo in v katerih je umrlo 43 ljudi. Septembra 2015 je bil obsojen na 14-letno zaporno kazen. Julija letos so ga izpustili iz zapora in zanj odredili hišni pripor.

"Ne vemo kje je in kam so ga odpeljali. Če se mu kaj zgodi, bo odgovoren Maduro," je dejala Lopezova žena.

Ledezma osumljen spodbujanja državnega udara

Agenti venezuelske varnostne službe Sebin so do režima kritičnega župana prestolnice Caracas Antonia Ledezmo aretirali februarja 2015. Po navedbah venezuelskega predsednika Nicolasa Madura je Ledezma osumljen spodbujanja državnega udara. 

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v ponedeljek zavrnil sankcije, ki so jih proti njemu uvedle ZDA po spornih venezuelskih volitvah v ustavodajno skupščino. "Ne bom ubogal imperialističnih ukazov. Ne ubogam vlad drugih držav. Sem svoboden predsednik," je zatrdil.

ZDA so finančne sankcije proti Maduru uvedle dan po spornih venezuelskih volitvah v ustavodajno skupščino. Kot je sporočilo finančno ministrstvo v Washingtonu, so s sankcijami zamrznili morebitno Madurovo premoženje v ZDA, ameriškim državljanom pa prepovedali poslovanje z njim. "Nedeljske nezakonite volitve so dokaz, da je Maduro diktator, ki ne upošteva volje venezuelskega ljudstva," je sporočil ameriški finančni minister Steven Mnuchin.

Opozicija volitve bojkotirala

Maduro kljub krvavim protestom, v katerih je bilo v zadnjih mesecih ubitih več kot 110 ljudi, načrtuje reformo ustave, ki bo po ocenah kritikov državo spremenila v diktaturo. Novo ustavo naj bi pripravila novoizvoljena ustavodajna skupščina, ki bo začela delati v sredo. Ustavodajna skupščina ima obsežna pooblastila, med drugim lahko spreminja zakonodajo in razpusti narodno skupščino, v kateri ima večino opozicija.

Volilna komisija trdi, da se je nedeljskih volitev, na katerih so izbirali 545 članov ustavodajne skupščine, udeležilo 8,1 milijona ljudi. Opozicija, ki je volitve bojkotirala, po drugi strani trdi, da je glasovalo le okoli 2,5 milijona Venezuelcev. Volitve je zasenčilo nasilje, v katerem je po navedbah opozicije umrlo 16 ljudi, po navedbah venezuelskega generalnega tožilstva pa deset.

Ne spreglejte