Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2019,
6.46

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31

15

Natisni članek

Boris Johnson Jeremy Corbyn volitve brexit

Četrtek, 12. 12. 2019, 6.46

4 leta, 4 mesece

Vzporedne volitve: velika zmaga za Johnsona #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,31

15

Vzporedne volitve, ki so jih po zaprtju volišč objavili v Veliki Britaniji, kažejo na zmago vladajočih konservativcev premierja Borisa Johnsona. Konservativci so dobili 368 sedežev v 650-članski poslanski zbornic, kar pomeni jasno absolutno večino. Laburisti so na drugem mestu zasedli 191 mandatov.

Na današnjih volitvah se je glede na vzporedne volitve, ki so jih objavile britanske televizije, v parlament s 55 poslanci uvrstila še Škotska nacionalna stranka (SNP). Liberalni demokrati naj bi imeli 13 poslancev, Zeleni pa enega. 22 poslancev pripada drugim strankam oziroma so neodvisni.

Johnson: Živimo v največji demokraciji na svetu

Johnson se je po objavi izidov vzporednih volitev zahvalil tistim, ki so glasovali, ki so prostovoljno pomagali pri kampanji in ki so kandidirali. "Živimo v največji demokraciji na svetu," je zapisal na Twitterju.

Laburisti v šoku

Laburistična stranka pa je v prvem odzivu zapisala, da to še niso končni rezultati. Finančni minister v laburistični vladi v senci John McDonnell je priznal, da je rezultat šok in da je mislil, da bo rezultat tesnejši. "Vedeli smo, da bo težko, ker je brexit prevladoval," je povedal za BBC.

Johnson bo lahko januarja le izpeljal brexit

Jasna konservativna večina pomeni, da bo lahko vodja konservativcev Boris Johnson sam oblikoval novo britansko vlado in do konca januarja 2020 izpeljal brexit, kot je napovedoval.

Prvi neuradni rezultati volitev bodo znani jutri v zgodnjih jutranjih urah.

Brexit so morali že trikrat preložiti

Kampanjo pred volitvami je zaznamoval predvsem britanski izstop iz EU, ki bi ga morali izvesti že 29. marca, a so ga nato trikrat preložili. Nazadnje je bil v to prisiljen britanski premier Johnson, saj poslanci niso potrdili niti njegovega izstopnega dogovora z EU niti možnosti neurejenega izstopa.

 Tako se je zjutraj še aktualni britanski premier v spremstvu svojega psička Dilyna odpravil na volišče in oddal svoj glas.


Potem ko so ankete konservativcem dolgo napovedovale deset odstotnih točk prednosti pred laburisti in precejšnjo možnost osvojitve absolutne večine v parlamentu, je ob približevanju volitev izid postajal vse bolj negotov. V torek objavljena anketa je pokazala zmanjševanje razlike med glavnima strankama. A vzporedne volitve so pokazale veliko zmago za konservativce.

Volitve so na Otoku tradicionalno vsakih pet let, a poslanci so oktobra izglasovali že druge predčasne volitve v dveh letih. Gre za prve zimske volitve od leta 1974 in prve decembrske po letu 1923. Stranke so se borile za 650 poslanskih sedežev.

Boris Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters

Včeraj zvečer sta tekmeca še zadnjič v okviru predvolilne kampanje nagovorila svoje volivce. Johnson je imel svoj govor v londonski Copper Box Areni. V svojem 13-minutnem govoru je dejal, da zmaga na volitvah še zdaleč ni zagotovljena, čeprav vodi v javnomnenjskih anketah. 

Kot je še dejal Johnson, je današnji dan priložnost za izhod iz obdobja treh let političnega zastoja in negotovosti. "Samo predstavljajte si, kako čudovito se bo ta božič usesti k večerji s puranom, saj bo brexit odločen," je dejal v zadnjem sporočilu volivcem. 

Ob prihodu na oder je Johnson najprej pozdravil množico podpornikov. Nato jih je vprašal, ali so pripravljeni na konec volilne tekme. "Ste navdušeni? Ste polni energije in motivacije? Iskreno upam, da ste, saj je pred nami nacionalna dolžnost, da pridobimo vsak glas, ki ga lahko, zato da rešimo svojo državo pred katastrofo," je povedal. 

Corbyn je imel za brexit drugačne načrte

Johnson je v primeru absolutne večine napovedal potrditev izstopnega dogovora še do božiča in izstop iz EU konec januarja prihodnje leto, vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn pa je v primeru zmage napovedal sklenitev novega dogovora z EU v treh mesecih. Tega bi nato skupaj z možnostjo obstanka v Uniji predložil na nov referendum.

Jeremy Corbyn | Foto: Reuters Foto: Reuters

Fotogalerija
1 / 8
vOLITVE
Novice Je to rešitev za vse nižjo volilno udeležbo?
Ne spreglejte