Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2016,
7.35

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

8

Natisni članek

Turčija

Sreda, 20. 7. 2016, 7.35

7 let, 9 mesecev

V Turčiji po državnem udaru obračunali s 50 tisoč ljudmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

8

turčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po petkovem neuspešnem vojaškem državnem udaru je turška vlada odpustila ali suspendirala okoli 50 tisoč ljudi, med njimi učitelje, sodnike in druge državne uslužbence.

Čistka tistih, ki jih vidijo kot ne najbolj zveste turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, se je v torek razširila ter vključila učitelje, dekane in medije. Vsem študentom in akademikom so prepovedali potovanje v tujino. Tiste, ki so že v tujini, so pozvali, naj se vrnejo domov.

Turški mediji so objavili, da so odpustili 36.200 učiteljev in drugih, zaposlenih v izobraževanju, 1.577 univerzitetnim dekanom so ukazali, naj odstopijo, odpustili so 8.777 zaposlenih na notranjem ministrstvu, 1.500 zaposlenih na finančnem ministrstvu, 393 na ministrstvu za socialne politike, 245 na ministrstvu za šport, 492 na direktoratu za verska vprašanja, sto v nacionalni obveščevalni organizaciji, 25 na regulatorni upravi energetskega trga, 16 na ministrstvu za razvoj in 257 zaposlenih v premierjevem uradu ter 85 zaposlenih na istanbulski borzi. Medijski regulator je odvzel licenco 24 radijskim in televizijskim postajam.

Že pred tem so aretirali več kot šest tisoč zaposlenih v vojski in odpustili skoraj devet tisoč policistov ter suspendirali okoli tri tisoč sodnikov. Danes so oblasti za sodelovanje v udaru uradno obtožile 99 generalov.

Turčija je blokirala dostop do WikiLeaksa, potem ko je ta objavil okoli 300 tisoč vladnih emailov o čistkah po puču. Gre za skupno 294.548 elektronskih sporočil, poslanih s 762 naslovov, večinoma z zunanjepolitično vsebino. Najstarejše od objavljenih sporočil je iz leta 2010, najnovejše pa je bilo poslano 6. julija letos.

"Izkoreninili jih bomo"

Turški premier Binal Yildirim je klerika Fethullaha Gülena, ki živi v prostovoljnem izgnanstvu v ZDA, ponovno obtožil, da stoji v ozadju udara in da vodi teroristično organizacijo. "Izkoreninili jih bomo," je zatrdil v parlamentu.

Turčija je danes prvič po poskusu državnega udara z letali napadla cilje prepovedane Kurdske delavske stranke v Iraku. Danes se bo prvič po petkovem dramatičnem dogajanju na seji sestal svet za nacionalno varnost, ki ga vodi Erdogan. Po seji sveta bo sledila seja vlade.

Erdogana opisali kot "pomembnega terorističnega voditelja"
Vojakom, ki so jih poslali aretirati Erdogana, ki je bil v petek z družino v letovišču Marmaris, so povedali, da odhajajo aretirati "pomembnega terorističnega voditelja,"  poroča turška državna novinarska agencija Anadolu. Vojake so šele ob vkrcavanju na letalo obvestili, da v državi poteka državni udar.

Ne spreglejte