Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 11. 2018,
7.20

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

38

Natisni članek

shod neofašizem

Sobota, 3. 11. 2018, 7.20

5 let, 5 mesecev

Shod neofašistov v Trstu: Italija, vstani, bojuj se in zmagaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

38

shod neofašistov | Foto Jurij Paljk/STA

Foto: Jurij Paljk/STA

Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound je ob obletnici konca prve svetovne vojne danes v Trstu priredilo shod neofašistov. Tržaške oblasti shoda niso prepovedale, istočasno pa so se po ulicah podali tudi nasprotniki neofašizma. Shoda sta minila mirno, prišlo je le do manjšega napada na predstavnike Demokratske stranke.

Središče Trsta je bilo ohromljeno in zaprto za promet, na vhodnih vratih številnih trgovin in lokalov je bilo nalepljeno obvestilo o predčasnem zaprtju.

Shod gibanja CasaPound je bil vsedržavnega značaja, v Trst je za to priložnost prispelo večje število avtobusov iz različnih krajev Italije, od tega precej iz dežele Veneto.

"Italija: vstani, bojuj se in zmagaj"

Razlog za manifestacijo je bilo proslavljanje 100. obletnice konca prve svetovne vojne in italijanske zmage. Zbralo se je veliko število ljudi, ki so nosili italijanske zastave in zastave s stilizirano želvo, simbolom gibanja, nad vsem pa je kraljeval velik transparent z napisom "Italija: vstani, bojuj se in zmagaj".

Sprevod privržencev gibanja CasaPound je na pot krenil s Trga Riborgo in se nadaljeval po ulicah mestnega središča. Zaključil se je pred spomenikom vidnemu tržaškemu kulturnemu delavcu iz 19. stoletja Domenicu Rossettiju, kjer je navzoče nagovoril sekretar CasaPound Simone Di Stefano.

Pred začetkom shoda pripadnikov oziroma simpatizerjev gibanja CasaPound je na pot krenil tudi sprevod nasprotnikov neofašizma, ki ga je organiziral Združenje Antifašistični in antirasistični Trst.

Pisan sprevod mladih, družin z otroki in priseljencev z različnih koncev sveta se je spuščal proti mestnemu središču, kjer se je zaključil na Goldonijevem trgu z govorom nekdanje italijanske partizanske in senatorke Lidie Menapacese.

Po navedbah organizatorjev se je povorke po tržaških ulicah udeležilo 7000 ljudi, po podatkih oblasti pa 4500, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Osvobodimo se fašizmov" kot odziv na shod CasaPound

K shodu, ki je pod geslom "Osvobodimo se fašizmov" nastal kot odziv na shod CasaPound, je pristopilo večje število krajevnih političnih strank.

Med njimi so bile Slovenska skupnost, Demokratska stranka in Stranka komunistične prenove, pa tudi krovni organizaciji Slovencev v Italiji - Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) - več krajevnih skavtskih in kulturnih združenj, ki se ne strinjajo z neofašističnim sprevodom in ga označujejo za hudo žalitev za mesto.

shod neofašistov | Foto: Jurij Paljk/STA Foto: Jurij Paljk/STA

Med shodom prišlo do izgreda

Prišlo je tudi do manjšega izgreda, ko je skupinica nestrpnežev napadla predstavnike Demokratske stranke, ki so hodili v zadnjem delu sprevoda. Spravili so se na Roberta Cosolinija, Deboro Serracchiani in druge vidne predstavnike stranke z vzkliki, naj zapustijo sprevod, poroča Primorski dnevnik.

Italijanski varnostni organi so pred začetkom shodov poostrili nadzor v mestu in sprejeli ukrepe za preprečitev morebitnih izgredov.

Židan izrazil zaskrbljenost 

Prvak SD in predsednik DZ Dejan Židan je v povezavi z današnjim shodom neofašistov izrazil zaskrbljenost. Kot je dejal, neofašizem ni pojav, ki je vezan samo na eno državo. Radikalne skupine in radikalne misli, ki razbijajo evropsko enotnost in sodelovanje med narodi, se po njegovih besedah pojavljajo v Evropi in drugod po svetu, zato je treba takšne dogodke obsojati.

CasaPound Italija
Novice Šarec: Shod neofašistov v Trstu je sol na rane primorskih Slovencev

Kot je še dajal v videoizjavi, objavljeni na profilu SD na Twitterju, se je treba fašizmu zoperstaviti s strpnostjo, sodelovanjem in pogumom. "Mi moramo biti glasniki sodelovanja in zavračati prakse, ki so v preteklosti povzročile toliko zla Sloveniji in Evropi," je poudaril.

Pahor: Imamo pravico do svobode

Na današnji shod neofašistov se je odzval tudi predsednik RS Borut Pahor. Po robu se jim lahko postavimo samo z vztrajno gradnjo demokracije, je sporočil prek Twitterja.

O tem in drugih pomembnih stvareh za mir in demokracijo bo Pahor govoril tudi na osrednji slovesnosti ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne, ki bo v petek opoldne pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na pokopališču Žale v Ljubljani. 

Ne spreglejte