Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2019,
8.29

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Bill de Blasio Joe Biden Demokratska stranka ameriške volitve

Četrtek, 16. 5. 2019, 8.29

4 leta, 11 mesecev

V tekmo za nominacijo demokratov tudi newyorški župan de Blasio

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Bill de Blasio | Newyorški župan Bill de Blasio se namerava podati v boj za demokratsko predsedniško nominacijo. | Foto Reuters

Newyorški župan Bill de Blasio se namerava podati v boj za demokratsko predsedniško nominacijo.

Foto: Reuters

Newyorški župan Bill de Blasio namerava danes razglasiti vstop v tekmo za osvojitev predsedniške nominacije demokratske stranke. To naj bi storil na Times Squaru med prenosom oddaje televizije ABC. Razlogi za takšno odločitev analitikom niso jasni, saj de Blasio ni priljubljen niti v mestu, ki ga vodi, kaj šele širše po državi.

Bill de Blasio, ki je leta 2013 zmagal na županskih volitvah v New Yorku, ker je moral demokratski kongresnik Anthony Weiner v zapor zaradi zapeljevanja mladoletnic po internetu, si je drugi mandat leta 2017 zagotovil, ker v New Yorku vlada demokratska stranka, katere vodstvo ga je podprlo, češ da ni prave alternative oziroma potrebe po njej. Skupaj z guvernerjem Andrewom Cuomom med meščani predvsem zaradi katastrofalnega stanja infrastrukture sicer ne uživata podpore.

Donald Trump
Novice Trump spet nad Kitajsko, tokrat se je spravil na Huawei

De Blasio med Newyorčani ne uživa velike podpore

De Blasio se bo po razglasitvi kampanje volivcem predstavil na otoku Liberty, kjer pod Kipom svobode odpirajo obnovljeni oziroma nov muzej, nato pa se bo podal v Iowo, kjer bodo leta 2020 prva strankarska zborovanja, in v Južno Karolino, kjer bodo na vrsti druge strankarske volitve po New Hampshiru. New York bo v času de Blasieve odsotnosti zaradi kampanje vodil prvi namestnik župana Dean Fuleihan.

Newyorški župan se je za vstop v kampanjo odločil, čeprav mu ankete ne kažejo niti najboljše podpore med someščani. Aprilska anketa univerze Quinnipiac ugotavlja, da mu vstop v predsedniško kampanjo odsvetuje 76 odstotkov volivcev mesta New York.

Favorit za demokratsko predsedniško nominacijo glede na javnomnenjske ankete za zdaj ostaja nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden. | Foto: Reuters Favorit za demokratsko predsedniško nominacijo glede na javnomnenjske ankete za zdaj ostaja nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden. Foto: Reuters

Po drugi strani pa v gneči več kot 20 kandidatov za demokratsko nominacijo, ki bolj ali manj zagovarjajo isto politiko, de Blasio po oceni poznavalcev nima kaj izgubiti. Nasprotniki mu bodo sicer zelo verjetno očitali obljubo iz leta 2017, da namerava v primeru zmage dokončati štiri leta drugega županskega mandata. Ta mu poteče decembra 2021.

Joe Biden
Novice Nekdanji ameriški podpredsednik Biden vstopil v predsedniško tekmo #video

Favorit za demokratsko nominacijo za zdaj ostaja Biden

Ko gre za tekmo za demokratsko predsedniško nominacijo, je trenutno glavni favorit nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden. Zadnja anketa Quinnipiaca mu kaže vodstvo pred predsednikom Donaldom Trumpom v ključni Pensilvaniji za več kot deset odstotnih točk. Množica demokratskih kandidatov trenutno računa ali upa na to, da Bidnu spodleti in da se bodo lahko zagnali proti vrhu.

Za predsednika se je doslej potegoval le en aktualni župan New Yorka, to je bil demokrat John Lindsay, ki je leta 1972 pogorel na celi črti. S kandidaturo za predsednika je kot nekdanji župan Velikega jabolka poskusil tudi republikanec Rudy Giuliani, vendar razen opozarjanja na vodenje mesta v času terorističnih napadov leta 2001 in zmanjšanja kriminala pod njegovim vodstvom ni imel veliko povedati. Giuliani je danes odvetnik ameriškega predsednika Trumpa.

kitajska
Novice Trump: "S Kitajsko imamo majhen prepir"
Ne spreglejte