Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 4. 2023,
7.44

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

evakuacija spopadi Sudan

Petek, 28. 4. 2023, 7.44

1 leto

V Sudanu nadaljevanje spopadov kljub podaljšanju premirja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Sudan, evakuacije | Od začetka spopadov številni tujci iščejo možnosti za odhod iz Sudana, od koder bežijo tudi številni Sudanci. Tuje države so prizadevanja za umik svojih državljanov okrepile v torek, ko je začelo veljati premirje. | Foto Reuters

Od začetka spopadov številni tujci iščejo možnosti za odhod iz Sudana, od koder bežijo tudi številni Sudanci. Tuje države so prizadevanja za umik svojih državljanov okrepile v torek, ko je začelo veljati premirje.

Foto: Reuters

V Sudanu sta ponoči sprti strani sprejeli dogovor o tridnevnem podaljšanju premirja. Kljub temu se spopadi nadaljujejo. Sudanska vojska je obstreljevala položaje paravojaške skupine RSF v Kartumu, medtem ko so se v Darfurju razplamteli spopadi in plenjenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih urah tridnevnega premirja, ki se je končalo ob polnoči, sta vojska in sile RSF po pritisku Savdske Arabije in Združenih držav Amerike napovedali 72-urno podaljšanje prekinitve ognja, poroča AFP.

Afriška unija, Združeni narodi, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Velika Britanija in ZDA so v skupni izjavi pozdravili dogovor o podaljšanju premirja in pozvali k njegovemu doslednemu izvajanju.

Pozdravili so "pripravljenost obeh strani na dialog za vzpostavitev trajnejše prekinitve sovražnosti in zagotovitev neoviranega humanitarnega dostopa", poroča AFP.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v četrtek dejal, da je bila prvotna prekinitev ognja "nepopolna", "a je zmanjšala nasilje". V spopadih, ki so se začeli 15. aprila, je po uradnih podatkih ministrstva za zdravje umrlo najmanj 512 ljudi, več kot štiri tisoč je ranjenih. Dejansko število žrtev je najverjetneje višje, poroča AFP.

Od 15. aprila, ko so izbruhnili spopadi med sudansko vojsko pod vodstvom generala Abdela Fattaha al Burhana in silami RSF, ki jim poveljuje njegov namestnik Mohamed Hamdan Daglo, so se iz sveta vrstila neuspešna prizadevanja za premirje.

Sudan, evakuacija, Španci
Novice ZDA si prizadevajo za podaljšanje prekinitve ognja v Sudanu
laboratorij
Novice Tempirana biološka bomba v Sudanu
Andrej Šter
Novice Še naprej iščejo možnosti za evakuacijo Slovencev iz Sudana
Sudan
Novice V Sudanu začelo veljati premirje, evakuacija tujcev se nadaljuje
Sudan, evakuacija, Španci
Novice V Sudanu deset Slovencev, množične evakuacije z bojišča #video #foto
Ne spreglejte