Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
7.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Srbija mediji kurir

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 7.52

8 let

V Srbiji divja tabloidna vojna, premier na poligraf

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V ozadju obračunavanj tabloidov Kurir in Informer je bitka za lastništvo srbskih medijev.

V nedeljo je srbska policija na detektorju laži zaslišala srbskega premierja Aleksandra Vučića. Odgovarjati je moral na vprašanja, ki so se nanašala na to, ali je tako ali drugače pritiskal na srbske medije, še posebej na dnevni časopis Kurir.

Po besedah srbskega notranjega ministra Nebojše Stefanovića je premier zaslišanje prestal in je zdaj s poligrafom dokazano, da ni pritiskal na medije. "Očitno je, da so se pojavile laži z namero, da bi destabilizirali državo," je razložil notranji minister.

Kurir proti Pink TV Zaslišanje premierja je le vrhunec celotedenske tabloidne vojne, ki se je razplamtela v Srbiji. V preteklem tednu so se začele širiti celo novice o državnem udaru. V središču dogajanja so srbski mediji, med njimi tabloid Kurir na eni in Televizije Pink oziroma njihov Informer na drugi strani, ki drug drugega obtožujejo podkupovanja in korupcije. V ozadju pa je bržkone zgodba o lastninjenju srbskih medijev.

Srbskega premierja so zaslišali na podlagi objave Kurirja, da je premier pred dvajsetimi dnevi od nekdanjega direktorja Kurirja Aleksandra Kornica zahteval, da lažno obtoži lastnika Kurirja Aleksandra Rodića, predsednika Adria media grupe, in priča proti njemu. Poleg premierja naj bi pri tem vztrajali še njegov brat ter lastnik in direktor tabloida Informer.

Na trditve Kurirja se je na Pink TV nemudoma odzval srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar, ki je zatrdil, da ima nekdanji direktor Kurirja "resno diagnozo" in da ga "nekdo izkorišča". Na zdravstveni sistem pa je apeliral, naj "zaščiti tega človeka".

Milijon evrov za nakup Politike A to je bila le še ena od obtožb, ki si jih izmenjujeta Kurir in Informer. Že prej je lastnik podjetja Farmakom Miroslav Bogičević, eden največjih srbskih davčnih dolžnikov, ki je v hišnem priporu zaradi obtožb suma zlorabe položaja, na Pink TV izjavil, da je Aleksandru Rodiću pod pritiskom Demokratske stranke leta 2012 izročil milijon evrov, da bi lahko prevzel časopisni hiši Politika in Novosti. Kot je zatrdil, to ni bila podkupnina, temveč izsiljevanje.

Aleksandar Rodić je seveda zanikal vse obtožbe in objavil izjavo, v kateri Vučića poziva, naj se "ti brutalni pritiski, še nikoli v novi zgodovini Srbije videni, nemudoma prenehajo, saj so posledica nezadovoljstva zaradi svobode uredniških politik naših časopisov".

"Američani rušijo vlado" Časopis Informer je namreč v preteklem tednu zgodbo razpihnil do trditve, da se v Srbiji pripravlja državni udar. Na njegovih straneh so se pojavljali naslovi, kot sta "Američani rušijo našo vlado" in "Cia udarja Vučića". Trditev, da skušajo s takimi zgodbami destabilizirati Srbijo, je po navedbah Blica potrdil celo srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je izjavil, da je "odgovor na takšne pritiske iz domovine in sveta le popolna enotnost državnih institucij s ciljem zaščite nacionalnih in državnih interesov".

Na navedbe časopisa in politikov se je odzval tudi ameriški veleposlanik v Beogradu Michael Kirby: "Najdite si druge govorice. ZDA v Srbiji ne poskuša nič zlega."

Kdo je lastnik Politike? V javnost razen natolcevanja srbskih tabloidov, ki so znani po nepreverjenem pretiravanju, še ni prišlo dovolj podatkov, da bi lahko vedeli, za katero zakulisno igro se tokrat izkorišča medije. Radio Svobodna Evropa recimo namiguje, da gre v resnici za boj za lastništvo srbskih medijev.

Lastništvo srbskih medijev je precej netransparentno, v tej mlaki pa je veliko možnosti za najrazličnejše oblike pritiskov na medije. Po vladni razprodaji državnih medijev sta tako časopisna hiša Politika kot Novosti uradno ostali neprodani, zato je verjetno, da se je njihov nakup dogajal v zakulisju, vanj pa so bili vpleteni najmočnejši igralci iz sveta politike in posla.

V začetku oktobra je Adria Media Grupa v javni izjavi zatrdila, da je kupila vse pravice v zvezi s Politiko in Novostmi, odkupila pa naj bi jih od nemškega Waza oziroma Funken Medien Gruppe. V Politiki so to zanikali, češ da je AMG od Waza kupila le pravice, ni pa pridobila lastništva. Waz je svoj del leta 2012 prodal podjetju Ist medija grupa iz Moskve, za katero se je pozneje izkazalo, da je hčerinsko podjetje Farmakoma Miroslava Bogićevića. Srbski državni tožilec je tedaj prodajo ustavil, Politika pa na sodišču v Nemčiji vodi spor proti nekdanjim lastnikom.

"Tega niti sveti Peter ne bi mogel razvozlati" Nekaj dni po objavi AMG je srbski premier na novinarsko vprašanje, kdo je lastnik Politike, odgovoril, da ne ve: "S tem se že od leta 2012 ukvarja policija. To, kako so mešetarili ti iz Demokratske stranke in dajali enim in drugim za kupovanje volilne podpore, to, kaj so delali njihovi tajkuni in kdo je komu kaj plačal – tega niti sveti Peter ne bi mogel razvozlati."

Srbski premier pa je napovedal, da bo danes ob devetih zvečer na televiziji RTS razkril, "kateri tajkuni in vlade pripravljajo napad na srbsko vlado".

Ne spreglejte