Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2015,
22.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Španija volitve Podemos

Nedelja, 20. 12. 2015, 22.33

8 let

V Španiji zmaga vladajoče stranke, a daleč od večine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na parlamentarnih volitvah v Španiji je zmagala vladajoča konservativna Ljudska stranka (PP), a je daleč od absolutne večine, kažejo rezultati vzporednih volitev, ki jih je objavila TVE.

Kot kažejo rezultati vzporednih volitev, ki jih je po zaprtju volišč objavila TVE, je PP v 350 članskem parlamentu dobila med 114 in 118 mest, socialisti (PSOE) med 81 in 85, Podemos med 76 in 80, Ciudadanos pa med 47 in 50. Glede na rezultate vzporednih volitev, ki jih je objavila televizija Antena 3, pa bi PP dobila med 121 in 124 poslanskih sedežev, liberalna stranka Ciudadanos med 46 in 50, PSOE med 79 in 83, levi Podemos pa med 70 in 74. V parlament naj bi se sicer uvrstilo še pet do šest manjših strank s po največ deset poslanci.

PP izgubila skoraj tretjino poslanskih mest PP premierja Mariana Rajoya je tako sicer ostala najmočnejša stranka v parlamentu, a je glede na zadnje volitve novembra 2011 izgubila skoraj tretjino poslanskih mest - doslej je namreč imela 186 poslancev. Podpora se je skrčila tudi PSOE Pedra Sancheza, ki je imela doslej 110 poslancev. Podemos in Ciudadanos pa sta novi sili v španskem parlamentu.

Kdo bo v vladi? Kdo bo zdaj vodil vlado, je povsem odprto. Že pred volitvami je bilo sicer bolj ali manj jasno, da naj bi konservativci izgubili večino in da bodo potrebovali koalicijskega partnerja, vendar so analitiki napovedovali, da bi to lahko bila stranka Ciudadanos (Državljani), ki pa glede na napoved vzporednih volitev ni dobila toliko glasov, kot so ji obetale predvolilne ankete. Tako njihovi glasovi pa morda ne bodo dovolj za koalicijo s PP.

Na drugi strani pa tudi socialisti in Podemos ne bosta mogla doseči večine v parlamentu za prevzem vlade. Španiji se zato obeta zanimivo obdobje oblikovanja koalicijske vlade, kar bo prvič po koncu Francove diktature leta 1975.

Ne spreglejte