Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 5. 2012,
17.06

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

demonstracije varčevanje

Torek, 15. 5. 2012, 17.06

8 let, 1 mesec

V Španiji že četrti dan množični protesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na ulicah več mest v Španiji so se zbrali številni protestniki, ki zaključujejo štiridnevne proteste zaradi gospodarske krize.

Protestniki so se že v soboto zvečer zbrali na ulicah, kjer so obeležili prvo obletnico ustanovitve gibanja M-15, ki opozarja na neenakosti in nevzdržne posledice krize.

Protesti v 80 španskih mestih Na osrednjem madridskem trgu Puerta del Sol se je vse od sobote, ko so se v 80 španskih mestih začeli protesti, vsak večer zbralo več deset tisoč ljudi. Po ocenah policije naj bi se v soboto v Madridu zbralo okoli 30.000 ljudi.

Policija jih je v zgodnjih urah pregnala s trga Vsak dan v zgodnjih jutranjih urah so s trga Puerta del Sol aktiviste pregnali policisti. S policije v Madridu so sporočili, da so v nedeljo zjutraj aretirali 18 ljudi, v ponedeljek zjutraj dva človeka, danes pa so jih prijeli še osem.

Aktivisti vztrajajo naprej Zgodaj popoldne se je v središču Madrida že zbralo več deset aktivistov, ki so organizirali zborovanja, na katerih obsojajo neenakost, visoko brezposelnost in varčevalne ukrepe.

Oblasti ne bodo dovolile obleganje trga Španske oblasti so sporočile, da ne bodo dovolile ponovitve lanskega mesec dni trajajočega obleganja trga Puerta del Sol, ki je spodbudilo podobne proteste v Londonu in na newyorškem Wall Streetu.

"Eno je pravica do protestov in združevanja, obleganje trga pa pomeni nekaj drugega" "Eno je pravica do protestov in združevanja, obleganje trga pa pomeni nekaj drugega," je v pogovoru za televizijo TVE sporočila predstavnica vlade v Madridu Christina Cifuentes.

Konservativna vlada premiera Mariana Rajoya, ki je na oblasti od decembra, je sicer izdala dovoljenje, v skladu s katerim naj bi protestniki v soboto trg lahko zasedali štiri ure, med vsakim od naslednjih treh dni pa po deset ur.

Protestniki zasedli trg Plaza Cataluna V drugem največjem španskem mestu Barcelona se je po navedbah policije prvi večer zbralo okoli 45.000 protestnikov, po navedbah organizatorjev pa 220.000. V Barceloni so oblasti sicer dovolile zasedbo trga Plaza Cataluna.

Španija je v recesiji, njena stopnja brezposelnosti znaša 24 odstotkov, v skupini mladih do 25 let pa je celo 52-odstotna. Vlada je uvedla stroge varčevalne ukrepe, s katerimi naj bi privarčevali več kot 30 milijard evrov, kar je sprožilo množične proteste.

Ne spreglejte