Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2019,
15.39

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

2

Natisni članek

Donald Trump volitve Kim Džong Un Severna Koreja

Nedelja, 10. 3. 2019, 15.39

5 let, 1 mesec

V Severni Koreji "volili" nov parlament

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

2

Kim Džong Un | Volitve v državi, ki jo vodi Kim Džong Un, veljajo zgolj za formalnost. Na zadnjih volitvah so vsi kandidati za člane ljudske skupščine prejeli stoodstotno podporo volivcev. | Foto Reuters

Volitve v državi, ki jo vodi Kim Džong Un, veljajo zgolj za formalnost. Na zadnjih volitvah so vsi kandidati za člane ljudske skupščine prejeli stoodstotno podporo volivcev.

Foto: Reuters

Severnokorejci so danes drugič, odkar je oblast v državi leta 2011 prevzel Kim Džong Un, volili člane novega parlamenta. Ljudska skupščina v Pjongjangu šteje 687 članov, ki so izvoljeni za dobo pet let. Izide volitev, ki jih je zaznamovala pričakovano visoka volilna udeležba, naj bi objavili v dveh dneh.

Volitve veljajo zgolj za formalnost, saj prave konkurence med kandidati ni. V vsakem volilnem okrožju se je za glasove volivcev potegoval zgolj po en kandidat vladajoče Delavske stranke. Volivci so ga lahko potrdili ali zavrnili. 

Izstrelišče Sohae
Novice Ameriški strokovnjaki: Kimovo raketno izstrelišče je spet operativno

Volitve veljajo zgolj za formalnost

Po poročanju državne tiskovne agencije KCNA so do 18. ure po lokalnem času glasovali vsi volivci v vseh volilnih okrajih, z izjemo tistih, ki so v tujini ali delajo na morju. Pred petimi leti je bila volilna udeležba prav tako visoka, 99,97-odstotna, kandidati pa so prejeli stoodstotno podporo volivcev.

Severnokorejska ljudska skupščina je uradno najvišji organ v državi, ki pa se sestane le enkrat ali dvakrat na leto, da potrdi odločitve voditelja Kim Džong Una. Po mnenju opazovalcev je namen volitev utrditi enotnost v državi, ki je mednarodno izolirana in zaradi svojega jedrskega programa deležna sankcij Združenih narodov.

Srečanje Donalda Trumpa in Kim Jong-una v Singapurju
Novice Trump in Kim Džong Un brez dogovora predčasno končujeta srečanje #video

Kim in Trump brez preboja

Spomnimo, da se je nedavni drugi vrh med Kimom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Vietnamu, ki je bil namenjen pogovorom o denuklearizaciji Korejskega polotoka, končal brez dogovora. Kot je pojasnil Trump, je zavrnil zahtevo Pjongjanga po umiku sankcij.

Ne spreglejte