Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 12. 2016,
9.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

4

Natisni članek

Kuba Fidel Castro Raul Castro pogreb

Nedelja, 4. 12. 2016, 9.43

6 let, 6 mesecev

Na Kubi še zadnje slovo od Fidela Castra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

4

Fidel Castro Kuba | Foto Reuters

Foto: Reuters

V mestu Santiago de Cuba se je danes začel pogreb nedavno umrlega predsednika in voditelja revolucije Fidela Castra. Vojaki v svečanih uniformah in z žalnimi trakovi na rokavih so žaro s pepelom pokojnika prinesli na pokopališče Santa Ifigenia, kjer ga bodo na manjši zasebni slovesnosti položili k zadnjemu počitku.

Pogrebna slovesnost za Fidelom Castrom na pokopališču poteka v ožjem krogu in zaprto za širšo javnost, se je pa na cesti do pokopališča zbralo na tisoče ljudi, ki so peli kubansko himno.

Spomenikov mu ne bodo postavljali

V soboto zvečer pa se je v mestu zbralo več deset tisoč ljudi, ki so se tako poslovili od umrlega predsednika. Raul Castro, sedanji kubanski predsednik, je v nagovoru zbranim na veliki poslovilni slovesnosti v soboto zvečer obljubil spoštovanje načel in ciljev revolucije, ki jo je vodil njegov brat Fidel Castro.

Fotogalerija
1 / 6

"Kljub bolečini v teh dneh smo ponosni, ker bodo otroci Kube sledili Fidelovim idejam," je dejal. "Pokazal nam je, da lahko z odločenostjo, da bomo na Kubi zgradili socializem, premagamo vse ovire," je dodal. Napovedal je tudi, da bo Kuba spoštovala Fidelovo željo, da mu po smrti ne bi postavljali spomenikov ali po njem poimenovali ulic ali zgradb. "Vodja revolucije je odločbo nasprotoval kakršnemu koli čaščenju kulta osebnosti," je poudaril. Množica pa je na slovesnosti vzklikala: "Naj živi Fidel" in "Jaz sem Fidel".

Žara po poti kubanske revolucije

S pogrebom Castra, ki je umrl 25. novembra v starosti 90 let, se končuje devetdnevno žalovanje za pokojnikom, med katerim je žara z njegovimi posmrtnimi ostanki prepotovala 900 kilometrov dolgo pot, po kateri je leta 1959 šla kubanska revolucija.

Na pogrebu tudi španski kralj

Pogreba komunistične ikone se udeležujejo številni voditelji, med njimi predvsem kubanski levičarski zavezniki v Latinski Ameriki, to so predsedniki Venezuele, Nikaragve, Bolivije in Ekvadorja - Nicolas Maduro, Daniel Ortega, Evo Morales in Rafael Correa. Prišli so tudi drugi voditelji iz regije, tudi nekdanji španski kralj Juan Carlos.

ZDA le z uradno delegacijo

ZDA, ki so pod Castrovim bratom Raulom začele normalizirati odnose s Kubo, na pogreb niso poslale uradne delegacije, sta pa navzoča veleposlanik Jeffrey DeLaurentis in svetovalec za nacionalno varnost Ben Rhodes. Pogreba se po napovedih ni udeležil ruski predsednik Vladimir Putin.

Ne spreglejte