Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 5. 2023,
7.06

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

56

Natisni članek

nafta rafinerija dron napad Rusija Ukrajina

Četrtek, 4. 5. 2023, 7.06

1 leto

435. DAN VOJNE V UKRAJINI

V Kijevu se je oglasil alarm, odjeknilo je več eksplozij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,82

56

droni rusija ukrajina kijev | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ukrajinski prestolnici Kijev in okolici so se danes zvečer oglasili alarmi za zračni napad. V središču mesta je bilo po navedbah prebivalcev mogoče slišati eksplozije in streljanje. Vojaške oblasti v mestu so ljudi pozvale, naj ostanejo mirni in odidejo v zaklonišča. Oblasti so zatem sporočile, da je bil sestreljen letalnik.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

20.34 V Kijevu odjeknilo več eksplozij
19.59 Rusija naj bi na Krimu sestrelila dron
16.42 Borrell posvaril Moskvo pred uporabo napada z droni za stopnjevanje vojne v Ukrajini
13.22 Rusija: Odločitev o poskusu atentata na Putina so sprejele ZDA
12.17 Zelenski v Haagu pozval k ustanovitvi posebnega sodišča za rusko agresijo
10.48 Na ruskem brezpilotnem letalniku napisano sporočilo
8.53 Ukrajina: Sestrelili smo 18 ruskih brezpilotnih letal
7.54 Zelenski na Nizozemskem, kjer namerava obiskati ICC
7.12 Novi napadi danes zjutraj v regiji Kijeva
7.07 Na jugu Rusije po napadu z dronom požar v rafineriji nafte

20.34 V Kijevu odjeknilo več eksplozij

Eksplozije so v Kijevu, ta je bil že ponoči tarča napadov z droni, odmevale približno od 15 do 20 minut, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njeni novinarji so povedali, da so videli dron, ki ga je ukrajinska zračna obramba poskušala sestreliti, zatem pa poročali o črnem dimu v zraku.

Vojaška uprava v prestolnici je medtem sporočila, da je "zračna obramba na delu". Po približno 20 minutah so objavili konec zračnega napada.

"Sovražnikov dron je bil sestreljen," je sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je poročal o "eksplozijah in požaru v okrožju Solomjanski v prestolnici". Kmalu zatem je dejal, da so gasilci omejili požar, ki je izbruhnil v štirinadstropni stavbi. Informacije o morebitnih žrtvah še preverjajo, je še dodal po poročanju AFP.

Ukrajinsko prestolnico in več drugih regij so že ponoči pretresli ruski napadi z brezpilotnimi letalniki iranske izdelave. Po poročanju ukrajinskih sil je Rusija proti Ukrajini izstrelila približno 24 dronov, od katerih jih je 18 sestrelila ukrajinska zračna obramba. Poročil o smrtnih žrtvah ali večji gmotni škodi ni bilo.

Vodja vojaške uprave v Kijevu Sergej Popko je pri tem sporočil, da Kijev tako intenzivnih napadov ni doživel že od začetka leta.

19.59 Rusija naj bi na Krimu sestrelila dron

Ruske oblasti so danes sporočile, da je bil v bližini letalskega oporišča v Sevastopolu na polotoku Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 priključila, sestreljen dron. Gre za zadnjega v nizu tovrstnih incidentov v zadnjih dneh, ko so iz Rusije poročali o podobnih napadih z droni in eksplozijah.

"Nov napad na Sevastopol. Približno ob 19. uri (18. uri po srednjeevropskem času) so sile zračne obrambe uničile brezpilotni letalnik na območju letališča Belbek," je za Telegram sporočil proruski guverner Sevastopola Mihail Razvožajev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Incident se je zgodil po več napadih z droni, ki jih je Rusija obsodila, vključno z napadom, ki je bil po navedbah Moskve namenjen atentatu na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V Rusiji in na Krimu se je v zadnjih dneh pred pričakovano protiofenzivo ukrajinskih sil zgodilo več sabotaž, med drugim na železnice in skladišča goriva, čeprav Kijev ni prevzel odgovornosti za nobeno od njih.

16.42 Borrell posvaril Moskvo pred uporabo napada z droni za stopnjevanje vojne v Ukrajini

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je Moskvo danes posvaril, naj ne uporabi domnevnega napada na Kremelj z brezpilotnimi letalniki kot pretvezo za stopnjevanje vojne v Ukrajini. Ob tem je izrazil skrb, da bi Rusija to lahko uporabila za okrepitev mobilizacije in napade na Ukrajino.

"Rusijo pozivamo, naj ne uporabi tega domnevnega napada kot izgovor za nadaljevanje stopnjevanja vojne," je Borrell dejal v Bruslju ob začetku zasedanja zunanjih ministrov EU, pristojnih za mednarodno razvojno sodelovanje.

"To nas skrbi (...), ker se lahko uporabi za opravičevanje večje mobilizacije vojakov in več napadov na Ukrajino," je pojasnil.

Borrell je tudi omenil, da je slišal izjave ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ta je zanikal, da Ukrajina stoji za napadom, za katerega Rusija trdi, da je bil poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Zelenski je v sredo dejal, da Ukrajina ni vpletena v napade, da branijo svojo državo, vendar se borijo na svojem ozemlju. Zatrdil je, da si je Moskva napad izmislila, saj izgublja vojno, in da poskuša Kremelj tako motivirati svoje vojake. Rusija je v sredo sporočila, da je njihova zračna obramba ponoči sestrelila drona, ki naj bi poskušala napasti Kremelj, ter Kijev obtožila poskusa atentata na predsednika Putina.

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki je v sredo pozval k "fizični odstranitvi" Zelenskega zaradi domnevnega napada z droni, je danes kritiziral tudi Borrella, ki ga je označil za "predrznega starega norca".

V odzivu na Borrellovo opozorilo Moskvi je v angleščini tvitnil, da bo prav napad "pripeljal do stopnjevanja konflikta". "To je tisto, kar si želijo Washington in številni neumneži v Bruslju," je dejal Medvedjev, ki je sicer podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost.

13.22 Rusija: Odločitev o poskusu atentata na Putina so sprejele ZDA

Odločitev o napadu ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, usmerjenih proti Kremlju, so sprejele ZDA, je danes izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Moskva sicer trdi, da je bil četrtkov napad z droni poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina, ob tem pa svari, da se sooča z "valom ukrajinskih sabotaž brez primere".

"Odločitve o takšnih napadih se ne sprejemajo v Kijevu, temveč v Washingtonu. Kijev naredi le to, kar mu je naročeno, in Washington mora jasno razumeti, da mi to vemo," je dejal Peskov.

Rusko zunanje ministrstvo je medtem opozorilo, da "teroristična dejanja in sabotaže ukrajinskih oboroženih sil dobivajo zagon brez primere". Ob tem je tudi naznanilo, da si Rusija pridržuje pravico do povračilnih ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Rusije že vse od začetka invazije na Ukrajino februarja lani prihajajo poročila o številnih sabotažah. Tudi danes je na jugu Rusije po napadu brezpilotnega letalnika zagorelo v rafineriji nafte Ilsk v regiji Krasnodar. V sredo pa je Moskva sporočila, da je sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika, in njun napad označila za poskus atentata na Putina.

Ruski predsednik naj bi danes že kot običajno delal v svoji pisarni v Kremlju, je izjavil Peskov in dodal, da bodo varnostni ukrepi v Moskvi poostreni. Ti bodo poostreni tudi v luči praznovanja dneva zmage, s katero bodo 9. maja proslavili zmago nekdanje Sovjetske zveze nad nacisti.

12.17 Zelenski v Haagu pozval k ustanovitvi posebnega sodišča za rusko agresijo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obiskal sedež Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu, kjer je ponovno poudaril potrebo po ustanovitvi posebnega sodišča, ki bi od Rusije zahtevalo odgovornost za zločine, storjene v Ukrajini. Ob tem je dejal tudi, da se v Kijevu zavedajo, da Ukrajina med vojno ne bo postala članica Nata.

"Za te zločine morajo prevzeti odgovornost. To pa lahko uveljavi le sodišče," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril Zelenski, ki so ga na ICC sprejeli predsednik sodišča Piotr Hofmanski in drugi visoki uradniki.

ICC sicer že več mesecev preiskuje domnevne vojne zločine, storjene v Ukrajini od začetka ruske invazije. Marca je sodišče tudi izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove, ker naj bi bila odgovorna za deportacije. V Moskvi so nalog označili za nezakonit ter proti tožilcem in sodnikom ICC sprožili kazensko preiskavo.

Sodišče trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča.

Zelenski, ki je na Nizozemsko prispel že v sredo zvečer, je zjutraj obiskal parlament in se sestal z nekaterimi nizozemskimi poslanci. Poleg obiska sedeža ICC se je danes sestal tudi z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem, ministrico za obrambo Kajso Ollongren in belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem. Ta je pred tem danes tvitnil, da je na poti v Haag.

Po srečanju je ukrajinski predsednik na skupni novinarski konferenci z Ruttejem in De Croojem dejal, da je nerealno, da bi se Ukrajina med vojno pridružila zvezi Nato. "Toda med vojno želimo dobiti zelo jasno sporočilo, da bomo v Natu po vojni," je poudaril. Kot je pojasnil, je od nekaterih držav že prejel pozitivna sporočila v zvezi s tem, vendar upa, da bo prejel več konkretnih znakov podpore.

Rutte je možnost vstopa Ukrajine v Nato označil za "zelo občutljivo" vprašanje, a ob tem zagotovil, da podpira njeno morebitno članstvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Najpomembneje je, da čim prej izpolnimo, kar je bilo obljubljeno našim vojakom," je še dejal Zelenski in izrazil upanje, da bodo Nizozemska in druge zaveznice Ukrajini pri tem pomagale.

Zelenski naj bi danes obiskal tudi nizozemsko vojaško oporišče in si ogledal opremo, namenjeno ukrajinskim silam, navaja AFP.

Pred obiskom Nizozemske je Zelenski v sredo prav tako nenapovedano obiskal Finsko, kjer se je udeležil vrha voditeljev petih nordijskih držav. V Helsinkih se je zahvalil Fincem za njihovo obsežno podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji in izrazil prepričanje, da bo Kijev kmalu dobil zahodna bojna letala za obrambo pred ruskimi silami.

Nizozemska je Ukrajini doslej zagotovila obsežno vojaško pomoč v višini približno 1,32 milijarde dolarjev. Aprila je tudi napovedala, da bo skupaj z Dansko kupila 14 tankov leopard 2 in jih nato predala Kijevu.

10.48 Na ruskem brezpilotnem letalniku napisano sporočilo

Na ruskih brezpilotnih letalnikih, ki so bili ponoči izstreljeni v Odesi, sta bili zapisani sporočili "za Moskvo" in "za Kremelj", kar je očitno sklicevanje na domnevni poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Fotografije, ki jih je objavilo ukrajinsko južno poveljstvo, prikazujejo sporočila, napisana na dveh repih brezpilotnih letal, za katera poveljstvo pravi, da prikazujejo očiten "razlog za napad".

8.53 Ukrajina: Sestrelili smo 18 ruskih brezpilotnih letal

Ukrajinske zračne sile so uničile 18 od 24 brezpilotnih letal, ki jih je izstrelila Rusija, piše v izjavi, objavljeni zgodaj zjutraj. "Tokrat so zračne sile v sodelovanju z zračno obrambo drugih enot ukrajinskih obrambnih sil uničile 18 napadalnih brezpilotnih letal."

7.54 Zelenski na Nizozemskem, kjer namerava obiskati ICC

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo prispel na Nizozemsko, kjer naj bi se danes sestal s premierjem Markom Ruttejem in nizozemskimi poslanci. Prav tako namerava obiskati Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu, kjer bo govoril o tem, da za Ukrajino ni miru brez pravice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je pozno zvečer pristal na amsterdamskem letališču Schiphol, kamor ga je pripeljalo nizozemsko vladno letalo. Kot poroča nizozemska tiskovna agencija ANP, se ukrajinski predsednik namerava sestati z Ruttejem in obiskati ICC v Haagu.

ICC že več mesecev preiskuje domnevne vojne zločine, storjene v Ukrajini od začetka ruske invazije. Marca je sodišče tudi izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove, ker naj bi bila odgovorna za deportacije. V Moskvi so nalog označili za nezakonit ter proti tožilcem in sodnikom ICC sprožili kazensko preiskavo.

Sodišče sicer trenutno ne more ukrepati proti ruskemu vodstvu, vključno s predsednikom Putinom, saj niti Rusija niti Ukrajina nista podpisnici rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča.

7.12 Novi napadi danes zjutraj v regiji Kijeva

Kyiv Independent je poročal, da so se sirene za zračni napad danes zjutraj oglasile v številnih regijah, vključno s Kijevom, Černigovom, Sumijem, Poltavo, Kirovogradom, Harkovom, Mikolaivom, Odeso, Dnjepropetrovskom in Zaporožjem.

Kijevska mestna državna uprava je objavila povzetek jutranjih napadov in navedla, da ni bilo žrtev, prav tako niso bile uničene stanovanjske zgradbe. 

"Še en zračni napad v Kijevu. Za prestolnico je to že tretji napad v štirih dneh. Naše mesto ni občutilo tako goste intenzivnosti napadov od začetka tega leta. Nocoj je agresor znova izvedel kompleksen zračni napad na prestolnico. Alarm je trajal več kot tri ure in pol. Rusi so Kijev napadli z zapornim strelivom in raketami tipa Shahed, verjetno balističnega tipa. Po operativnih podatkih žrtev med civilnim prebivalstvom ni bilo, prav tako ni bilo uničenja stanovanjskih objektov in infrastrukture," so sporočili.

7.07 Na jugu Rusije po napadu z dronom požar v rafineriji nafte

Na jugu Rusije je danes po napadu brezpilotnega letalnika zagorelo v rafineriji nafte. Požar, ki so ga že pogasili, je izbruhnil v rafineriji Ilsk v regiji Krasnodar po napadu "neidentificiranega brezpilotnega letalnika", je dejal predstavnik reševalnih služb.

Tamkajšnji guverner Venjamin Kondratjev je na Telegramu sporočil, da je bil požar omejen na 400 kvadratnih metrov površine, nato pa so ga reševalne službe hitro pogasile.

Incident se je zgodil po več napadih z droni, ki jih je Rusija obsodila, vključno z napadom, ki je bil po mnenju Moskve namenjen atentatu na predsednika Vladimirja Putina.

Rusija je v sredo sporočila, da je sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika, usmerjena proti Kremlju v Moskvi, in Ukrajino obtožila poskusa atentata na Putina. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obtožbe Moskve zavrnil.

Herson
Novice Policijska ura v Ukrajini: mesto bo zaprto za vstop in izstop
železnica dež
Novice Naključje ali vzorec? V Rusiji v dveh dneh dva podobna incidenta. #video
Kremelj, Rusija, Moskva
Novice Koliko jih je res umrlo? Moskva Američane obtožuje, da lažejo.
Ne spreglejte