Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 1. 2021,
12.45

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

2

Natisni članek

Vladimir Putin ZDA Aleksej Navalni Rusija protest

Nedelja, 31. 1. 2021, 12.45

3 leta, 2 meseca

Ruske oblasti aretirale več tisoč podpornikov Navalnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

2

Protesti v Rusiji | Na protestih v podporo Alekseju Navalnemu so v Rusiji pridržali več kot štiri tisoč demonstrantov. | Foto Reuters

Na protestih v podporo Alekseju Navalnemu so v Rusiji pridržali več kot štiri tisoč demonstrantov.

Foto: Reuters

V Rusiji se je na demonstracijah za izpustitev zaprtega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega kljub opozorilom oblasti, da so protesti nezakoniti, zbralo več deset tisoč ljudi. Policija je v poskusu zatrtja protestov po zadnjih podatkih neodvisnih opazovalcev po vsej državi pridržala več kot 4.400 ljudi, kar je več kot po demonstracijah prejšnji konec tedna. Po poročanju ruskih opozicijskih medijev je med pridržanimi tudi soproga Navalnega.

Protesti v podporo pridržanemu ruskemu opozicijskemu voditelju Alekseju Navalnemu, ki potekajo že drugi konec tedna zapored, so danes ob poostrenih varnostnih ukrepih potekali od Vladivostoka na ruskem Daljnem vzhodu do evropskih Moskve in St. Peterburga, poroča STA. Po navedbah neodvisne organizacije OVD-Info, ki spremlja omenjene proteste, so demonstracije kljub prepovedi potekale v več kot 50 ruskih mestih.

Vladimir Putin
Novice Ruski milijarder: Domnevna Putinova palača je v resnici moja

Pridržali več kot 4.400 ljudi, aktivisti opozarjajo na nasilje nad protestniki

Ruska policija je po podatkih OVD-Info doslej pridržala več kot 4.400 ljudi. Samo v Moskvi je policija pridržala več kot 1.300 protestnikov, v St. Peterburgu pa skoraj tisoč. Po poročanju več ruskih opozicijskih medijev je policija aretirala tudi Julijo Navalno, soprogo Navalnega, ko se je ta pridružila protestnikom. Policija je po vsej državi pridržala tudi najmanj 82 novinarjev.

Aktivisti za človekove pravice opozarjajo na množično policijsko nasilje nad miroljubnimi protestniki. | Foto: Reuters Aktivisti za človekove pravice opozarjajo na množično policijsko nasilje nad miroljubnimi protestniki. Foto: Reuters

Število pridržanih na današnjih protestih je tako bilo večje kot prejšnjo soboto, ko je policija pridržala štiri tisoč ljudi. Aktivisti za človekove pravice opozarjajo na množično policijsko nasilje nad miroljubnimi protestniki. V Moskvi in St. Peterburgu so varnostne sile uporabljale električne paralizatorje, proti protestnikom naj bi uporabili tudi gumijevke.

V Kazanu, ki leži približno 700 kilometrov vzhodno od Moskve, so morali pridržani študentje po poročanju tujih medijev sleči spodnje perilo ter predati mobilne telefone in druge osebne predmete. Oblasti so pred načrtovanimi shodi zaprle jedra ruskih mest, tudi središče Moskve. Na ulicah mest je bilo nameščenih več tisoč pripadnikov policije, opremljenih za posredovanje v izgredih. V Moskvi so zaprli več postaj podzemne železnice in omejili gibanje, na ulicah v središču mesta je bilo opaziti na stotine policistov.

Rusija, protest | Foto: Reuters Foto: Reuters

Protestniki, ki so sprva načrtovali, da se bodo zbrali pred sedežem varnostne službe FSB, so se zato razkropili po različnih delih mesta, organizatorji pa so v zadnjem trenutku spreminjali lokacije protestov. Na protestnih shodih v Moskvi so demonstranti v hudem mrazu in snegu vzklikali gesla, kot so Svoboda in Putin je tat. Zbrali so se tudi pred zaporom, v katerem je pridržan Navalni.

Številni so v povezavi z videoposnetkom razkošne palače na obali Črnega morja, ki ga je objavila ekipa podpornikov Navalnega, nosili zlato pobarvane straniščne ščetke. Palača na obali Črnega morja naj bi bila last ruskega predsednika Vladimirja Putina, gradnjo pa naj bi financiral z denarjem iz podkupnin. Putin je sicer te navedbe odločno zanikal.

Aleksej Navalni
Novice Navalni ostaja v priporu

Rusija ZDA očita vmešavanje v notranje zadeve

44-letni Navalni se je 17. januarja vrnil v Rusijo po več mesecih bivanja v Nemčiji, kjer se je zdravil po zastrupitvi z živčnim strupom novičok. Po pristanku na moskovskem letališču Šeremetjevo so ga ruske oblasti prijele, naslednji dan pa zanj odredile 30-dnevni pripor, še piše STA.

ZDA so danes obsodile ostro ukrepanje ruskih oblasti proti podpornikom Navalnega. ZDA obsojajo ostro ukrepanje ruskih oblasti proti miroljubnim protestnikom in novinarjem v državi že drugi teden zapored, je na Twitterju zapisal ameriški državni sekretar Antony Blinken. "Spet pozivamo Rusijo, naj izpusti vse pridržane zaradi zavzemanja za človekove pravice, vključno z Aleksejem Navalnim," je še zapisal Blinken.

V Moskvi pozive Washingtona medtem vidijo kot vmešavanje v ruske notranje zadeve. "Grobo vmešavanje ZDA v notranje zadeve Rusije je dokazano dejstvo, tako kot širjenje ponaredkov in pozivi k nedovoljenim protestom s pomočjo spletnih platform, ki jih nadzira Washington," je v izjavi, objavljeni na Facebooku, sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Ne spreglejte