Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 8. 2023,
15.30

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

Natisni članek

evakuacija Grčija požar

Torek, 22. 8. 2023, 15.30

8 mesecev, 2 tedna

V požganem gozdu našli osemnajst zoglenelih trupel #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61
Grčija požar | V naravnem parku Dadia so med pepelom in požganimi drevesi našli 18 zoglenelih trupel. | Foto Reuters

V naravnem parku Dadia so med pepelom in požganimi drevesi našli 18 zoglenelih trupel.

Foto: Reuters

V okolici grškega mesta Aleksandropolis blizu meje s Turčijo so danes našli trupla 18 ljudi, ki so umrli v požaru. Skupno število žrtev požarov v tem tednu se je tako povzpelo na 20. Gasilci so medtem odredili evakuacijo več deset tisoč ljudi v zahodnem atenskem okrožju Ano Liosia, EU pa je danes mobilizirala dodatno pomoč za gašenje.

Pokrajino Evros na severovzhodu Grčije, nedaleč od turške meje, pustošijo požari. Pri gašenju požara na severovzhodu Grčije v bližini turške meje, ki je izbruhnil v soboto, sodeluje več kot 200 gasilcev z 59 vozili, pomagajo jim tudi letala. V naravnem parku Dadia so med pepelom in požganimi drevesi našli 18 zoglenelih trupel, poroča BBC.

Tiskovni predstavnik gasilske službe Ioannis Artophios je dejal, da so žrtve, ki so jih našli v torek, najverjetneje migranti, ki so nezakonito vstopili v Grčijo, saj poročil o pogrešanih prebivalcih ni bilo. Preiskava je že stekla, je sporočil tiskovni predstavnik gasilcev Yiannis Artopoios.

Skupno število žrtev požarov, ki so jih zabeležili v tem tednu, se je sicer povzpelo na 20. Pred tem so namreč v ponedeljek v okolici Aleksandropolisa našli truplo moškega brez dokumentov, za katerega ravno tako domnevajo, da je bil migrant. Severno od Aten pa je življenje izgubil še en človek.

Fotogalerija
1 / 6

 

Evakuirali bolnišnico, v samostanu ujetih 50 nun 

Evakuirati so morali tudi bolnišnico v mestu Alexandroupolis. Novorojenčke in bolnike na intenzivni negi so čez noč premestili na trajekt in jih prepeljali na varno območje. 

Kot poroča BBC, starejši bolniki ležijo na vzmetnicah na tleh menze, reševalci pa pomagajo ljudem na nosilih. "Tukaj delam že 27 let in česa takega še nisem videl," je povedal medicinski tehnik Nikos Giokcidis. "Nosila povsod, bilo je kot vojna, kot da je eksplodirala bomba," je dodal.

V Grčiji je v zadnjih 24 urah izbruhnilo več kot 60 požarov, ki se nenadzorovano širijo zlasti na severovzhodu države, na otokih Evboja in Kitnos ter v pokrajini Bojotija, približno 100 kilometrov severozahodno od Aten. Zahodno od prestolnice Aten je ogenj zajel več skladišč v industrijskem območju v Aspropyrgosu. Dva albanska delavca sta za BBC povedala, da bi lahko požar pogasili, če bi helikopterji prispeli pravočasno.

Ogenj se je razširil tudi blizu zgodovinskega samostana Kleiston, nekaj kilometrov severno od Fylija v vznožju gore Parnitha. Uradniki gasilske službe pravijo, da v samostanu živi 50 nun. Tja je bila poslana ekipa za odzivanje na nesreče, da jih odpelje na varno.

Grčija je ena od številnih evropskih držav, ki so trenutno izjemno ogrožene zaradi gozdnih požarov, poroča služba EU za spremljanje podnebja Copernicus.

Zaradi izrednih razmer je Grčija že zaprosila za pomoč v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite. Prvo pomoč, ki je vključevala gasilce in letala za gašenje, sta v ponedeljek poslala Ciper in Romunija.

Danes pa je unija mobilizirala dodatno pomoč, in sicer pet letal iz zalog mehanizma rescEU, ki so stacionirana na Hrvaškem, v Nemčiji in na Švedskem, en helikopter Blackhawk ter 58 gasilcev in devet cistern iz Češke. V zadnjih dveh dneh je EU v pomoč grškim gasilcem že poslala sedem letal, en helikopter, 114 gasilcev in 19 vozil, je sporočila Evropska komisija.

Zaradi požara delno zaustavljen ladijski promet čez morsko ožino Dardanele

Turške oblasti so danes zaradi gozdnega požara v bližini turističnega mesta Canakkale preventivno prepovedale plovbo proti severu po morski ožini Dardanele, ki povezuje Egejsko in Marmarsko morje, medtem ko je plovba proti jugu za zdaj še možna. Ob tem so zaradi požara evakuirali tudi prebivalce šestih vasi v okolici Canakkaleja.

"Vse svoje sile smo usmerili v zaščito mesta Canakkale. Dobra novica je, da se zdi, da vetrovi pihajo stran od središča mesta," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal turški minister za kmetijstvo Ibrahim Yumakli.

Televizijski posnetki so prikazovali oblake gostega dima, ki so se valili nad mestom Canakkale. Turška televizija NTV je poročala, da se požar že približuje bolnišnici in univerzitetnemu kampusu.

Lokalne oblasti so zato preventivno zaprle več avtocest in na prizorišče poslale 10 letal in 26 helikopterjev, da bi pomagali pogasiti plamene.

Turško ministrstvo za promet medtem za zdaj ni pojasnilo svoje odločitve, da v morski ožini Dardanele zapre ladijski promet v smeri proti severu, medtem ko promet v smeri proti jugu ostaja odprt.

"Opozorili smo vlačilce na območju ožine Dardanele, da bodo morda morali posredovati, če bi požar dosegel obalo," je ministrstvo zapisalo v izjavi, ki jo je objavila turška tiskovna agencija Anadolu.

Turčija se letos znova sooča z gozdnimi požari, podobno kot večina držav v Sredozemlju. Izjemno uničujoči požari so po južni in zahodni obali Turčije pustošili pred dvema letoma in zahtevali najmanj devet življenj, uničenih je bilo več kot 200.000 hektarjev gozdnih površin, poroča AFP.

Tenerife, požar
Novice Gasilci na otoku Tenerife dosegli nov uspeh v boju z obsežnim gozdnim požarom
Požar
Novice V požaru pri Šenčurju poškodovani trije gasilci
Grčija požari
Novice V Grčiji divjajo številni požari v naravi

 

Ne spreglejte