Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2013,
7.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

požar bolnišnica Rusija

Petek, 26. 4. 2013, 7.36

8 let

V požaru ruske bolnišnice umrlo najmanj 36 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V požaru, ki je prizadel psihiatrično bolnišnico na obrobju Moskve, je umrlo najmanj 36 ljudi, med preživelimi so medicinska sestra in dva pacienta.

Ruske oblasti so sporočile, da je požar izbruhnil okoli 2. ure po moskovskem času in hitro napredoval, zato je ob prihodu gasilcev večina stavbe že zgorela. Med požarom je bilo v stavbi 41 ljudi, poleg pacientov tudi osebje, poroča Russia Today.

Preiskava bo pokazala natančen vzrok za požar Požar naj bi se po poročanju oblasti začel na oddelku za posebno zdravljenje, vendar za zdaj še niso razkrili, kaj bi bil lahko vzrok za požar. Predvidevajo, da bi lahko šlo za slabo električno napeljavo, vendar ne izključujejo možnosti požiga. "Preiskava bo pregledala vse mogoče načine, kako je lahko zagorelo," je dejal ruski preiskovalni odbor.

Preživeli so samo trije, medicinska sestra je hitro ukrepala in na varno odpeljala dva pacienta. Nekateri so želeli zbežati, vendar so jim pobeg onemogočale rešetke na oknih, ki sicer preprečujejo pobege. Nekaj trupel so našli blizu glavnega vhoda v bolnišnico, večino pacientov pa še v njihovih posteljah.

Nekateri niso mogli zbežati zaradi rešetk na oknih "Požar se je začel med tem, ko so spali," je povedal eden od predstavnikov policije, in dodal, da so ljudje imeli malo možnosti, da se rešijo. "Nekateri so poskušali pobegniti, ampak jih je dim zadušil," je še povedal. "Nekatera okna so imela rešetke, nekatera pa ne," je povedal direktor bolnišnice Murat Šahov, ki je razkril, da le dva pacienta nista mogla hoditi, preostali pa so bili na zdravljenju zaradi hujših psiholoških motenj.

Inšpektorji za požar so bolnišnico obiskali lani, takrat pa so ugotovili številne varnostne kršitve, ki so jih pred drugim obiskom inšpektorjev odpravili. "Prva inšpekcija je ugotovila rutinske kršitve: manjkali so senčniki za svetilke, izhodov v sili ni bilo povsod in dostop do vode v primeru požara je bil otežen. Pozneje so vse kršitve odpravili," je povedal Juri Deševih, predstavnik ministrstva za reševanje. Moskva je 27. april razglasila za dan žalovanja za tistimi, ki so umrli v požaru.

V Rusiji so požari v bolnišnicah precej pogosti Požari v bolnišnicah in drugih oskrbovalnih centrih so v Rusiji kar pogosti, v zadnjih sedmih letih je bilo namreč kar 18 takšnih primerov. Leta 2009 je zagorelo v domu za upokojence v ruski republiki Komi, umrlo je 23 ljudi in samo trije so preživeli. Dve leti pred tem je v požaru v domu za upokojence v Tuli umrlo 32 ljudi, preživelo je 247 pacientov in osebja.

Ne spreglejte