Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 11. 2020,
14.25

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

policija Interpol otrok

Sreda, 4. 11. 2020, 14.25

3 leta, 6 mesecev

V policijski operaciji proti trgovini z otroki po Evropi več sto aretacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Zloraba otrok na internetu | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V Evropi je v začetku oktobra potekala obsežna policijska operacija proti trgovini z otroki, v kateri so prijeli 388 ljudi, odkrili pa so tudi več kot 60 mladoletnih žrtev. Operacijo so usklajevali Europol, Portugalska, Španija in Velika Britanija, v njej pa je skupno sodelovalo 12 držav, tudi Slovenija.

Islamska država IS zastava
Novice Napad na Dunaju delo Islamske države #video

Operacija je potekala med 5. in 11. oktobrom ter vključevala širok nabor nacionalnih agencij in služb, vključno s policijo, službami za nadzor priseljevanja in mej, prometno policijo, socialnimi službami in službami za zaščito otrok ter delovnimi inšpektorati, so danes sporočili iz evropskega policijskega urada Europol, piše STA.

388 aretacij

Pristojne oblasti so v okviru operacije izvedle 388 aretacij, prepoznale pa so še 19 dodatnih osumljencev in sprožile 40 novih preiskav. Skupno so odkrili 249 potencialnih žrtev trgovanja z ljudmi, od katerih je najmanj 61 mladoletnih, pri 107 žrtvah jim starosti še ni uspelo določiti.

Sodelujoče države so se v iskanju žrtev in osumljencev osredotočile na mejne prehode in glavna prometna vozlišča. Glede na pojasnila Europola je pri tem vsaka država prilagodila svoje dejavnosti oblikam trgovine z otroki, ki v določeni državi prevladujejo.

Novice Slovenca na Dunaju: Ta trenutek je tukaj mesto duhov, v nas vlada strah #video

Skupno je več kot 5.000 predstavnikov oblasti preverilo skoraj 60 tisoč ljudi, več kot 1.500 lokacij, skoraj 16 tisoč vozil in nekaj manj kot 40 tisoč dokumentov. Kot navaja Europol, so tarče trgovcev z ljudmi najbolj ranljive skupine, med katerimi so tudi otroci, ki jih prodajajo z namenom spolnega in delovnega izkoriščanja. Kriminalci jih tudi silijo v prosjačenje ali kazniva dejanja, kot je tihotapljenje nezakonitih dobrin.

Mladoletniki iz držav zunaj EU so pogosto tudi žrtve tihotapcev migrantov, ki sodelujejo z odraslimi, ki spremljajo otroke in se pretvarjajo, da so njihovi sorodniki ali uradni skrbniki. Znotraj EU so v trgovino z otroki najpogosteje vpleteni njihovi sorodniki. Kriminalne organizacije, povezane prek velikih omrežij klanov, delujejo v več državah in na osnovi kroženja selijo otroke, še navaja Europol. V operaciji so poleg omenjenih držav sodelovali še Ciper, Avstrija, Belgija, Hrvaška, Nemčija, Litva, Romunija in Nizozemska, še navaja STA.

Novice Slovenec na Dunaju: Tega, kar smo doživeli, ne bi privoščil nikomur #video
Ne spreglejte