Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2023,
9.05

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Natisni članek

požar Hrvaška

Sreda, 4. 10. 2023, 9.05

7 mesecev

Gasilca, ki je padel v jašek z vrelo plastiko, že operirali #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

Hrvaškim gasilcem je uspelo lokalizirati obsežen požar, ki je danes malo po polnoči izbruhnil v tovarni za reciklažo PET-plastike Drava International v Osijeku. Požar je pod nadzorom, je sporočila tamkajšnja mestna uprava. Pristojni v podjetju medtem sumijo, da je za izbruh požara kriv "zunanji vpliv", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Osiješka mestna uprava je ob tem sporočila, da se aktivno gašenje požara nadaljuje. Poleg tega bodo gasilci na prizorišču dežurali vso noč. Čez dan je namreč gorelo nekaj tisoč kvadratnih metrov plastike, skladiščene na prostem.

V požaru, ki ga je danes čez dan gasilo skoraj 200 gasilcev, so poškodovani bili trije gasilci, od tega eden huje, potem ko je padel v jašek z vrelo plastiko. Po operaciji naj bi bil sicer zunaj smrtne nevarnosti. Dim je medtem dosegel tudi sosednjo Bosno in Hercegovino.

Lokalne oblasti so prebivalce pozvale, naj se zaradi mogočih škodljivih učinkov plinov ne zadržujejo na prostem, čeprav naj bi bili kakovost zraka in vode kljub gorenju plastike na območju zadovoljivi. V Osijeku so danes zaradi požara odpovedali več javnih dogodkov, nekaj šol in fakultet pa je odpovedalo pouk.

V šolah v naseljih Antunovac, Ivanovac, Ernestinovo, Laslovo, Čepin in Vuka bodo pouk odpovedali tudi v četrtek, navaja Hina.

Pri podjetju Drava International so medtem ocenili, da so izvajali vse potrebne previdnostne ukrepe in da izbruh požara kaže na možnost "zunanjega vpliva", kar pa bo razjasnila preiskava. "Z mislimi smo pri poškodovanih gasilcih in njihovih družinah, želimo jim uspešno in hitro okrevanje," so dodali v sporočilu za javnost in se zahvalili gasilcem.

Pred tem je predsednik osiješko-baranjske županije Ivan Anušić oblasti v Zagrebu pozval k preiskavi vzrokov požara in "malomarnosti lastnika objekta", na katero se je po njegovih besedah opozarjalo že 20 let. Razlog za nesrečo je namreč pripisal veliki količini plastike, ki naj bi jo v podjetju nepravilno deponirali.

Tucaković je še sporočil, da so ekipe gasilcev, ki so požar gasile ponoči in zjutraj, na zdravniškem pregledu. | Foto: Tucaković je še sporočil, da so ekipe gasilcev, ki so požar gasile ponoči in zjutraj, na zdravniškem pregledu.

Močan veter otežuje gašenje

"Stanje je zelo resno, to je požar, kakršnega na območju Osijeka ne pomnimo," je za HTV davi dejal namestnik župana in poveljnik glavnega štaba civilne zaščite mesta Osijek Dragan Vulin.

Pojasnil je, da je požar izbruhnil okoli 40 minut po polnoči in da gori nekaj tisoč kvadratnih metrov uskladiščene plastike na prostem.

Prebivalci Osijeka so davi prek sistema za zgodnje opozarjanje SRUUK prejeli tudi SMS-opozorilo, naj se ne zadržujejo na prostem in naj ne zapuščajo domov. Zaradi požara so v mestu danes odpovedali več javnih dogodkov, nekaj šol in fakultet pa tudi izvajanje pouka.

Župan Osijeka Ivan Radić je sporočil, da sta trenutna kakovost zraka in vode zadovoljivi. Skupaj s predsednikom Osiješko-baranjske županije Ivanom Anušićem je zahteval tudi preiskavo, ki bi ugotovila vzroke požara.

Anušić je nesrečo pripisal veliki količini plastike. "To je vprašanje za inšpekcije in inšpektorat, ki so to tolerirali 20 let. Videli boste količino plastike, ki so jo metali sem. Ta se je vžgala," je dejal za hrvaško televizijo N1. Dodal je, da so se požari pojavljali že prej, tega pa jim ni uspelo pravočasno pogasiti in je povzročil ekološko katastrofo.

Plenković napovedal preiskavo

O požaru se je z županom Osijeka in predsednikom županije že pogovarjal hrvaški premier Andrej Plenković in napovedal preiskavo. "Opravili bomo preiskavo, kako je prišlo do tega, da je bilo okoli same tovarne toliko plastičnega odpada," je dejal Plenković na današnji seji vlade. Obenem je opozoril prebivalce, naj spremljajo informacije pristojnih služb.

Dodal je, da se zaradi izjemno visokih temperatur vse topi, gašenje pa otežuje tudi močan veter. | Foto: Dodal je, da se zaradi izjemno visokih temperatur vse topi, gašenje pa otežuje tudi močan veter.

Na nevarnost požara v Osijeku za okolje in ljudi je za Jutarnji list opozoril tudi toksikolog Franjo Plavšić. "Sežiganje plastike je vedno zelo nevarno, saj ima poleg takojšnjega onesnaženja zraka in okolja tudi dolgoročne posledice zaradi odlaganja različnih nevarnih delcev v okolje," je pojasnil. Ob tem je poudaril, da se v zraku poleg ogljikovega monoksida in dioksida pojavljajo tudi drugi plini ter rakotvoren dioksin.

Osijek, požar | Foto: Reuters Foto: Reuters Osijek, požar | Foto: Reuters Foto: Reuters Osijek, požar | Foto: Reuters Foto: Reuters Osijek, požar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Požar
Novice V požaru v nočnem klubu v Španiji najmanj trinajst mrtvih
ogenj,
Novice Nov požar v mariborski Surovini
Ne spreglejte