Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2021,
9.27

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

16

Natisni članek

omejitev vstopa ukrepi obvezno cepljenje Nemčija COVID-19 cepljenje

Sreda, 1. 12. 2021, 9.27

2 leti, 4 mesece

V Nemčiji vse bližje obveznemu cepljenju proti covid-19. Italija bo okrepila nadzor na meji.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

16

Nemčija covid koronavirus | Bundestag bi lahko Scholza prihodnji teden že izvolil za novega nemškega kanclerja. Predpogoj je, da koalicijsko pogodbo, ki so jo SPD, nemški Zeleni in liberalci (FDP) predstavili pretekli teden, do konca tedna potrdi še članstvo omenjenih strank. | Foto Reuters

Bundestag bi lahko Scholza prihodnji teden že izvolil za novega nemškega kanclerja. Predpogoj je, da koalicijsko pogodbo, ki so jo SPD, nemški Zeleni in liberalci (FDP) predstavili pretekli teden, do konca tedna potrdi še članstvo omenjenih strank.

Foto: Reuters

Obvezno cepljenje proti covid-19 bi v Nemčiji lahko začeli v začetku februarja prihodnje leto, je napovedal bodoči nemški kancler Olaf Scholz, ki obvezno cepljenje tudi sam podpira. Obenem je v torek napovedal, da bo nemški parlament pozval, naj o tem glasuje do konca leta. 

Scholz je svojo odločitev sporočil po srečanju z odhajajočo kanclerko Angelo Merkel in predstavniki nemških zveznih dežel, s katerimi so razpravljali o novih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa v Nemčiji. Scholz je na srečanju dejal, da "se zaveda, da so med poslanci potekale medstrankarske razprave" o obveznem cepljenju, in izrazil naklonjenost takšni ureditvi, je po navedbah STA za francosko tiskovno agencijo AFP dejal vir pri nemških socialdemokratih (SPD).  

Glasovanje v parlamentu še letos 

Scholz je nato v pogovoru za Bild TV dejal, da bo nemški parlament pozval, naj do konca leta glasuje o zakonu, s katerim bi obvezno cepljenje proti covid-19 v Nemčiji uvedli za vse.

"Moj predlog je, da /.../ poslanci dajo v parlament predlog" o obveznem cepljenju, je dejal Scholz in pojasnil, da naj bi obvezno cepljenje začelo veljati februarja ali marca.

Merklova tako kot Scholz podpira obvezno cepljenje proti covid-19. Po poročanju nemških medijev je Scholz na pogovorih tudi dejal, da podpira dodatne omejitve za necepljene, vključno s prepovedjo vstopa v trgovine, ki ne prodajajo osnovnih življenjskih potrebščin.

Nemčija se spoprijema z rekordnim številom novih okužb z novim koronavirusom in zaradi tega naraščajočim pritiskom na bolniške postelje na intenzivni negi. Med ukrepi, o katerih je potekala razprava, sta zaprtje gostinskih lokalov in klubov ter omejevanje velikih dogodkov.

Več nemških zveznih dežel je že odpovedalo božične sejme ter necepljenim prepovedalo dostop do javnih prostorov, kot so telovadnice in drugi prostori za prostočasne dejavnosti. 

Ustavno sodišče potrdilo ustavnost omejitev

Sestanek je potekal le nekaj ur po tem, ko je nemško ustavno sodišče razsodilo, da je nemška vlada delovala v skladu z ustavo, ko je letos spomladi uvedla omejitev gibanja in stikov. Ukrepi so po mnenju nemškega ustavnega sodišča sicer resno vplivali na temeljne pravice državljanov, a so bili v skladu z delom ustave o delovanju v izjemni ogroženosti zaradi pandemije.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Scholz na torkovem srečanju predstavil tudi generalmajorja Carstena Breuerja kot novega vodjo krizne skupine za boj proti novemu koronavirusu.

56-letni Breuer je od leta 2018 vodil poveljstvo za teritorialne naloge nemške vojske, ki je odgovorno za sodelovanje med vojaškimi in civilnimi organizacijami, na spletni strani poroča nemški Deutsche Welle.

Italija načrtuje okrepitev nadzora na meji

Italija namerava zaradi zaostrovanja epidemioloških razmer okrepiti nadzor na meji. Italijanski minister za zdravje Roberto Sepranza je danes v parlamentu napovedal naključno preverjanje covidnih potrdil tudi na kopenskih mejah, ne le na letališčih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Število okužb je zdaj nižje kot v nekaterih sosednjih državah EU. V Sloveniji je na primer sedemdnevna incidenca 186 okužb, v Italiji pa do danes 146," je pojasnil minister.

"Imamo visoke standarde glede prihodov iz držav, ki niso članice EU, za številne velja karantena, za druge covidno potrdilo. Po mojem mnenju so predpisi na dlani in vlada mora okrepiti nadzor, ne samo na letališčih, ampak tudi pri drugih možnostih vstopa v državo," je dodal.

Italija bo sicer kmalu zaostrila ukrepe. Od 6. decembra do predvidoma 15. januarja bodo necepljeni proti covid-19 izključeni iz številnih dejavnosti. Pogoj PCT bo od 6. decembra veljal zgolj za javni potniški promet in hotele. Za udeležbo na družbenih, kulturnih in športih dejavnostih bo veljal pogoj PC.

Koronavirus. Corona. Maska. PCT. Covid-19.
Novice Na Nizozemskem prvi primer omikrona že 19. novembra
Grčija zasebne zdravnike obvezala k delu v javnih bolnišnicah
Novice V Grčiji denarne kazni za necepljene nad 60 let
cepivo
Novice Italija: cepljenje otrok proti covid-19 še pred božičem
oTROCI CEPLJENJE
Novice Pediater: Nekateri starši so že izkazali zanimanje za cepljenje svojih otrok #video
cepivo
Novice V Avstriji zelena luč za cepljenje otrok, starih od pet do 11 let
janez Poklukar, minister za zdravje RS.
Novice Kdaj bomo v Sloveniji začeli s cepljenjem mlajših od 12 let? To pravi Poklukar. #video

 

Ne spreglejte