Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 4. 2017,
13.08

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Švedska Stockholm napad

Nedelja, 9. 4. 2017, 13.08

7 let

V napadu v Stockholmu ubiti Britanec, Belgijec in dva Šveda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Stockholm Švedska napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

V napadu v središču švedske prestolnice, ko je tovornjak zapeljal v množico ljudi, so umrli Britanec, dva Šveda in Belgijec, je sporočila policija. Osumljeni Uzbekistanec naj bi bil simpatizer skrajne skupine Islamska država (IS).

V petek popoldan je na nakupovalni ulici v Stockholmu tovornjak zapeljal v množico ljudi, nato pa trčil v eno od trgovin in zagorel. V napadu, ki ga švedske oblasti obravnavajo kot teroristično dejanje, so umrli štirje ljudje, 15 ljudi pa je bilo ranjenih. Policija je zdaj razkrila, da so med smrtnimi žrtvami britanski in belgijski državljan ter dva Šveda. Deset od 15 ranjenih medtem ostaja v bolnišnici, od tega imajo štirje hujše poškodbe.

Osumljeni simpatiziral z Islamsko državo

Švedska policija je v petek zvečer medtem prijela 39-letnega osumljenca za napad iz Uzbekistana. Kot je policija razkrila danes, je osumljeni simpatizer ekstremističnih skupin, med drugim skrajne skupine Islamska država (IS). Uzbekistanec je leta 2014 na Švedskem zaprosil za dovoljenje za prebivališče, vendar je bil lani zavrnjen, poroča tiskovna agencija AFP. Državo bi moral zapustiti, a ker tega ni storil, ga je iskala policija. Švedska policija je sicer prijela pet ljudi, ki so v priporu, v teku pa je tudi lov za morebitnimi sodelavci napadalca.

Aretirali še drugega osumljenca

Zaradi suma terorističnih dejanj pa so na aretirali še drugega osumljenca, je sporočilo švedsko tožilstvo.

V Stockholmu več racij

Na širšem območju Stockholma so sicer včeraj in danes izvedli več racij. V soboto zvečer so preiskali tudi stanovanje v južnem predmestju, kjer pa naj bi zasegli več predmetov, tudi torbe za prenosni računalnik. Nekateri švedski mediji so poročali, da je osumljeni nekaj ur pred napadom obiskal stanovanje, ki ga je policija preiskala, prav tako naj bi se povezal na brezžično internetno omrežje.

Ne spreglejte