Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 9. 2018,
7.50

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

Albert Einstein pismo

Nedelja, 9. 9. 2018, 7.50

5 let, 8 mesecev

V Münchnu našli Einsteinovo pismo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

V arhivu Izraelske kulturne skupnosti v Münchnu so našli pismo Alberta Einsteina. Nanj je med preurejanjem starih časopisov naletela delavka v arhivu. Kako je pismo prišlo v München, še ni znano.

"Pismo je bilo podpisano z A. Einstein. To je kolegica nemudoma opazila," je povedala vodja oddelka za kulturo pri Izraelski kulturni skupnosti Ellen Presser. V nadaljnji raziskavi so ugotovili, da gre za kopijo pisma, v katero je Einstein (1879-1955) zapisal rojstnodnevni pozdrav judovskemu ekonomistu Juliju Hirschu (1882-1961).

Pismo je bilo shranjeno med časopisnimi izrezki iz leta 1961, ki so vsebovali različne osmrtnice o Hirschu.

Albert Einstein
Novice Einsteinovi dnevniški zapisi razkrivajo njegova rasistična stališča

Izvirnik pisma v New Yorku, kopija v Münchnu

Izvirnik pisma, ki ga je Hirsch prejel leta 1932 ob svojem 50. rojstnem dnevu, se po navedbah Ellen Presser nahaja na Institutu Leo Baeck v New Yorku. Kopija pisma pa je v tistem času domnevno ostala pri Einsteinu. Kako je nato iz lasti enega najbolj znanih fizikov na svetu, utemeljitelja teorije relativnosti, prišlo v arhiv v Münchnu, po poročanju dpa še ni znano.

Čeprav je Einstein v Münchnu preživel del svojega otroštva in mladosti, je leta 1932 že dolgo živel v Berlinu, preden se je, enako kot pozneje Hirsch, preselil v ZDA. Pismo je še posebej vznemirljivo zato, ker je nastalo eno leto pred tem, ko so Adolf Hitler in nacionalni socialisti v Nemčiji zasegli oblast.

Jud Einstein je v pismu Judu Hirschu zapisal: Če bi nejudovski ljudje "imeli ljudi takšnega kova, kot ste vi, bi bila draga domovina gotovo manj umazana".

Poleg tega, da ni jasno, kako je kopija pisma zašla v München, ostaja uganka tudi dodatno besedilo, odtisnjeno na pismo, ki ga Izraelska kulturna skupnost še ni razvozlala. Pri tem ji zdaj pomaga Bavarska državna knjižnica.

Novice Najpametnejše dekle na svetu? Pravijo ji naslednji Einstein.
Ne spreglejte