Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 9. 2017,
12.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Islamska država podzemna železnica teroristični napad London

Sobota, 16. 9. 2017, 12.41

6 let, 6 mesecev

Satanova mati eksplodirala le delno, policija pridržala 18-letnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
London napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska policija je v povezavi s petkovim terorističnim napadom na postaji londonske podzemne železnice v Dovru na jugovzhodu Anglije aretirala 18-letnega moškega. Njegova identiteta še ni znana, odgovornost za napad pa je prevzela Islamska država (IS). Policija je potrdila govorice, da je bila uporabljena bomba sestavljena iz izjemno nevarnega triaceton triperoksida.

Ker preiskava še poteka, policija ni razkrila dodatnih podrobnosti o osumljencu, ki ga bodo iz Dovra kasneje prepeljali na policijsko postajo na jugu Londona. 

Predstavnik metropolitanske policije Neil Basu je dejal le, da gre za pomembno aretacijo in da so zadovoljni z napredkom preiskave, v kateri poskušajo ugotoviti, ali je bilo na delu več napadalcev.

V povezavi z eksplozijo so danes izpraznili tudi hišo v mestu Sunbury v bližini Londona, ki jo še preiskujejo.

Teroristi podzemno železnico nameravati razstreliti s Satanovo materjo

Bomba iz triaceton triperoksida (TATP), ki zaradi svoje eksplozivnosti nosi tudi ime Satanova mati, je bila po poročanju Independenta do zdaj uporabljena v številnih terorističnih napadih.

Teroristi so jo uporabili v vrsti koordiniranih samomorilskih napadov, v katerih je bilo leta 2005 v Londonu ubitih 52 ljudi, pa tudi pri terorističnih napadih v Parizu, Bruslju in Manchestru.

Člani enote za detonacijo eksplozivnih sredstev pri postaji londonske podzemne železnice Parsons Green. | Foto: Reuters Člani enote za detonacijo eksplozivnih sredstev pri postaji londonske podzemne železnice Parsons Green. Foto: Reuters

"Gre za podoben tip bombe, ki so jo teroristi uporabili že pri napadu v Manchestru, vendar sredstvo očitno ni pravilno eksplodiralo," je za BBC povedal britanski minister za varnost Ben Wallace.

Triaceton triperoksid je znan po tem, da je priljubljen pri teroristih predvsem zaradi moči, preprostosti izdelave in ker je eden redkih eksplozivov, ki ne vsebuje dušika. Zaradi tega ga različne naprave, ki zaznavajo različna eksplozivna telesa, spregledajo.

Omenjeni eksploziv je namreč izjemno občutljiv na trenje, pritisk in toploto. Že samo presipanje kristalov te kemikalije iz ene posode v drugo je izredno nevarno, saj se lahko ti pri tem vžgejo in eksplodirajo. 

Britanski minister za varnost Wallace je potrdil, da je bila bomba sestavljena iz triaceton triperoksida. | Foto: Reuters Britanski minister za varnost Wallace je potrdil, da je bila bomba sestavljena iz triaceton triperoksida. Foto: Reuters

Bomba po besedah oblasti eksplodirala le delno

Strokovnjaki so zato prepričani, da omenjena bomba ni pravilno eksplodirala. "Bomba je očitno zatajila. Samo drobec TATP je namreč dovolj, da odpihne avtomobilska vrata," je dejal nekdanji vodja protiteroristične enote na britanskem obrambnem ministrstvu Chip Chapman.

Snov domače izdelave je eksplodirala le delno. Uporabniki podzemne železnice so jo opisovali kot nekakšno "vedro, napolnjeno z gosto belo tekočino, iz katerega so švigale ognjene krogle in iz katerega se je širil vonj po kemikalijah".

Wallace je v pogovoru za BBC poudaril, da se oblasti trudijo, da bi ljudem preprečile dostop do potrebnih sestavin za eksplozivna telesa. Protiteroristična enota je do zdaj s spleta umaknila več kot 250 tisoč različnih vsebin, ki so jih objavili ekstremisti.

"Zagotovo nas na tem področju čaka še veliko dela. Veliko vsebin umaknemo, vendar pa se te potem ponovno pojavijo in jih moramo spet znova umikati," je pojasnil Wallace.

Oblasti verjamejo, da se na Otoku pripravlja nov napad

Stopnja teroristične ogroženosti na Otoku po petkovem napadu ostaja kritična. Peta oziroma stopnja, ki so jo uvedli v petek zvečer, namreč pomeni, da varnostne službe verjamejo, da se v Veliki Britaniji pripravlja nov teroristični napad.

V prihodnjih dneh bo na ulicah britanskih mest mogoče videti več oboroženih policistov in vojakov, je napovedala britanska premierka Theresa May

"Vojaki bodo začasno nadomestili policiste pri varovanju določenih objektov, ki sicer javnosti niso dostopni," je dejala Mayeva.

Britanska premierka Theresa May bo na londonske ulice poslala dodatne vojake in policiste. | Foto: Reuters Britanska premierka Theresa May bo na londonske ulice poslala dodatne vojake in policiste. Foto: Reuters

Bomba je v vagonu podzemne železnice na postaji Parsons Green eksplodirala v petek v času jutranje prometne konice, potniki v bližini pa so utrpeli opekline.

Zaradi eksplozije so ljudje tudi panično bežali, pri čemer se jih je nekaj poškodovalo. Skupaj je bilo po zadnjih podatkih ranjenih 30 ljudi.

Gre za peti teroristični napad v Veliki Britaniji letos, odgovornost zanj pa je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Kot je glede tega dejal vodja protiteroristične policije Mark Rowley, IS prevzema odgovornost za napade "ne glede na to, ali je imela kakršenkoli prehodni stik z vpletenimi posamezniki".


Preberite še:

 IS prevzela odgovornost za napad v Londonu, stopnja ogroženosti povišana na kritično


Londončani se ne pustijo motiti

Britanski mediji poročajo, da Londončani kljub najvišji stopnji ogroženosti živijo precej običajno življenje.

Le nekaj ur po napadu se prebivalec britanske prestolnice po ulici sprehaja s papigo in si veselo požvižgava.

V zahvalo za opravljeno delo ob terorističnem napadu je neki picopek policistom brezplačno delil pico.

Ne spreglejte