Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
8.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 8.15

8 let

V Libiji še naprej napeto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Libiji se razmere še naprej zaostrujejo. Spopadi med nasprotniki in privrženci režima Moamerja Gadafija se nadaljujejo, opozicija pa se oborožuje, da bi se ubranila pred napadi.

Po navedbah očividcev so se na zahodu Libije, kjer so nasprotniki režima po izbruhu protirežimskih protestov 15. februarja prevzeli nadzor nad večino mest, nadaljevali spopadi s silami, zvestimi Gadafiju. Vladne sile skušajo ponovno prevzeti nadzor nad izgubljenimi območji, med drugim nad mestom Al Zavija. Uporniki se združujejo V Bengaziju so uporniki ustanovili vojaški svet, ki bi bil lahko korak do oblikovanja združenih sil proti osovraženemu voditelju Gadafiju. Svet, v katerem so vojaški častniki, ki so prestopili na stran upornikov, bo stopil v stik z istomislečimi skupinami v drugih osvobojenih mestih. Gadafi odpustil vodjo obveščevalne službe Gadafi je medtem odpustil vodjo obveščevalne službe Abdulaha Al Senusija, ki naj bi veljal za ključnega človeka pri brutalnem zatrtju protivladnih protestov. Na položaj je imenoval enega svojih telesnih stražarjev Mansura Al Kasija. Neodvisni viri sicer te informacije niso mogli potrditi.

Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice je po ponedeljkovem srečanju ameriškega predsednika Baracka Obame in generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona v Beli hiši povedala, da ZDA skupaj s partnerji v zvezi Nato resno razmišljajo o uvedbi območja prepovedi poletov nad Libijo.

Rusija proti uvedbi prepovedi poletov nad Libijo Ruski zunanji minister Sergej Ivanov se je medtem v Ženevi že izrekel proti prepovedi poletov. Kot je dejal, je ta zamisel preveč "površinska", namesto tega pa bi se morale svetovne sile posvetiti predvsem uresničevanju sankcij, ki jih je proti režimu Gadafija konec tedna uvedel VS ZN.

Za prepoved predvsem ZDA in zavezniki v Natu O uvedbi prepovedi poletov nad Libijo, s katerimi bi preprečili bombardiranja protestnikov, razmišljajo predvsem ZDA in zavezniki v Natu. Šlo bi za podoben ukrep, kot je veljal nad območjem nekdanje Jugoslavije med spopadi v 90. letih prejšnjega stoletja, da bi Gadafiju preprečili bombardiranje lastnega naroda. Tega ukrepa si zelo želijo tudi voditelji upornikov proti Gadafiju v Bengaziju. Navijajo pa tudi, da bi Zahod uporabil svoja letala tudi proti Gadafiju, ne le ščitil, da ta ne bi mogel uporabljati svojih vojaških letal.

Brez glasu Rusije prepovedi ne bo možno uvesti A Ivanov je v Ženevi, kjer se udeležuje seje Sveta ZN za človekove pravice, to zamisel postavil na hladno. Pristanek Rusije, ki ima v VS ZN pravico veta, pa je za tak ukrep ključen.

"Resno vmešavanje v notranje zadeve države" Ruski veleposlanik pri Natu Dimitrij Rogozin je opozoril tudi pred morebitnimi samostojnimi akcijami proti Gadafiju brez odobritve VS ZN. "Prepoved letenja za nacionalno vojaško in civilno letalstvo nad lastnim ozemljem je resno vmešavanje v notranje zadeve države in zagotovo potrebuje resolucijo VS ZN," je dejal.

"Blitzkrieg v Libiji bi bil gromozanska napaka" "In če kdo v Washingtonu načrtuje blitzkrieg v Libiji, potem bi bila to gromozanska napaka, saj bi bila uporaba vojaške sile izven Natovega območja odgovornosti kršitev mednarodnega prava," je še posvaril Rogozin.

Toda generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je že opozoril, da bodo proti Gadafijevemu režimu verjetno potrebne dodatne sankcije, da bi ustavili njegovo pobijanje lastnega naroda. "Na nas je, skupnosti narodov, da se postavimo proti temu zločinu," je v New Yorku dejal Ban.

Izključitev iz Sveta ZN za človekove pravice Libijo naj bi čakala tudi izključitev iz Sveta ZN za človekove pravice. Do tega naj bi prišlo še nocoj. "Za tiste, ki kršijo človekove pravice, ni mesta v svetu za človekove pravice," je v Ženevi dejal nemški zunanji minister Guido Westervelle.

Izredno srečanje voditeljev EU o Libiji Z Libijo se bodo ukvarjali tudi voditelji držav članic EU, ki se bodo 11. marca v Bruslju sestali na izrednem srečanju, posvečenem razmeram v južni soseščini unije, je sporočil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle pa je predlagal, da bi ZN imenovali posebnega odposlanca za Libijo, ki bi usklajeval mednarodno pomoč tej državi. O svoji zamisli je v ponedeljek že govoril s kolegi iz ZDA, Francije, Velike Britanije in Italije.

Uresničevanje sankcij VS ZN Številne države so medtem začele uresničevati sankcije proti Gadafijevemu režimu, ki jih je minuli teden sprejel Varnostni svet ZN. Guverner avstrijske narodne banke Ewald Novotny je potrdil, da ima režim libijskega voditelja znatno premoženje v Avstriji. "Skupno so pri avstrijskih bankah vloge iz Libije v vrednosti čez milijardo evrov," je dejal Novotny.

Po njegovih besedah natančnega obsega libijskega premoženja v državi še ni mogoče oceniti. Poleg bančnih vlog gre tudi za nepremičnine, med katerimi je tudi luksuzno posestvo Gadafijevega sina Sajfa al Islama na Dunaju.

Gadafijevo premoženje je zamrznila tudi Nemčija. Kot je pojasnil finančni minister Rainer Brüderle, gre za bančni račun enega od Gadafijevih sinov pri neimenovani nemški komercialni banki, na katerem sta dva milijona evrov.

Britanska založniška hiša Pearson pa je zamrznila delnice podjetja, ki so v lasti libijske države. Iz družbe, ki izdaja finančni časnik Financial Times, so sporočili, da je v lasti Libijske investicijske družbe 3,27 odstotka delnic podjetja, vrednih približno 250 milijonov funtov (295 milijonov evrov).

Humanitarna kriza zaradi beguncev Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je v Ženevi opozoril, da se razmere na libijsko-tunizijski meji bližajo "kritični točki", saj se je tja pred nasiljem zateklo že med 70.000 in 75.000 ljudmi. Po navedbah tiskovne predstavnice UNHCR Melisse Fleming je v ponedeljek mejo s Tunizijo prečkalo 14.000 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka nemirov 20. februarja. Nekaj deset tisoč ljudi zdaj čaka na prevoz v druga mesta. Tudi na drugi strani meje čaka več tisoč ljudi, nekateri med njimi stojijo v vrsti do tri dni. UNHCR je zato objavil nujen poziv državam, naj pomagajo pri evakuaciji ljudi. Gre povečini za državljane Egipta in različnih afriških držav.

Ne spreglejte