Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
18.32

Osveženo pred

3 tedne, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

protest Izrael orožje ladja Luka Koper

Sreda, 22. 5. 2024, 18.32

3 tedne, 3 dni

V Kopru protest pred vplutjem ladje, ki naj bi prevažala orožje za Izrael #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

V Kopru so pod okriljem iniciative Klas organizirali protest pred četrtkovim predvidenim vplutjem ladje Borkum v Luko Koper, ki naj bi po trditvah protestnikov prevažala vojaški tovor za izraelske oborožene sile. Ladja je po protestu španskih propalestinskih organizacij zaradi pozivov k preiskavi ladje sredi maja že spremenila pot in se denimo ni ustavila v španski Cartageni. Nato se je usmerila proti Luki Koper, njen prihod v Koper je predviden v četrtek okoli 4. ure.

Zbralo se je nekaj deset ljudi, shod je pdoprlo več kot 45 raznovrstnih organizacij. 

protest Koper, ladja Borkum | Foto: STA Foto: STA

Kot je ob začetku shoda pred občinsko stavbo dejala predstavnica civilne družbe Ljuba Miljušević, je politika skrivanja tovora, ki jo po njenih besedah izvajajo državni organi in Luka Koper, nevarna in nespoštljiva do lokalnega prebivalstva, saj je orožje v pristanišču potencialna nevarnost za ljudi in okolje. Kritizirala je lokalne oblasti, ki se na prihod ladje niso odzvale. Po njenih besedah s tem dopuščajo, da nam usodo krojijo nadnacionalne organizacije, kot je zveza Nato.

protest Koper, ladja Borkum | Foto: STA Foto: STA

Tudi Filip Čok Umek iz Socialističnega društva Istra je posvaril, da bi lahko v primeru eskalacije konflikta koprsko pristanišče postalo legitimna vojaška tarča. To je pripisal članstvu v zvezi Nato, za slednjo pa je dejal, da je polovica Slovencev ne podpira.

Urška Janžič iz Ekosocialistične iniciative Klas pa je zatrdila, da bodo s protesti vztrajali, dokler slovenske oblasti ne bodo same preverile, kaj je na ladji. Sklicevanje na trditve španskih oblasti, da je tovor namenjen na Češko, po njenem mnenju ne zadostuje. Če bodo ugotovili, da je na ladji orožje, namenjeno v Izrael, kjer bi ga lahko uporabili za izvajanje genocida, naj vplutje ladje prepovedo, je še dejala.

protest Koper, ladja Borkum | Foto: STA Foto: STA Luka Koper, protest, ladja Borkum | Foto: STA Foto: STA

Izpolnjujejo pogoje za vplutje

Glede na podatke na spletni strani vesselfinder.com je ladja sredi Jadranskega morja, njen prihod v Koper je predviden v četrtek okoli 4. ure. Pred vplutjem v pristanišče je sicer v skladu z običajnim postopkom predvideno še preverjanje vseh ustreznih dovoljenj, je poročala STA.

Ministrstvo za infrastrukturo je v ponedeljek po nekaj pozivih k prepovedi vplutja, med drugim Gibanja za pravice Palestincev, javilo, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega Uprava za pomorstvo ne more prepovedati. Španska vlada sicer zanika navedbe, da naj bi bilo na njej orožje za Izrael, in trdi, da je tovor namenjen na Češko.

Levica želi, da vlada preveri, kaj je na krovu ladje

V Levici kljub temu izpostavljajo opozorila glede možnosti, da je del orožja vendar namenjen Izraelu. Navajajo podatke, da je v prevoz orožja vpleteno podjetje IMI Systems, katerega lastnik je največje izraelsko vojaško in orožarsko podjetje Elbit Systems, ki naj bi bilo tesen sodelavec izraelske vojske.

"Dokumentacija o tovoru, ki so jo pridobile nevladne organizacije, po poročanju medijev poudarja, naj se 'v nobenih okoliščinah' imeni IMI Systems in Izrael ne pojavita v povezavi s prevozom," trdi Levica.

Na vlado je zato danes naslovila poslansko pobudo, naj Slovenija preveri točnost španskih navedb, sproži ustrezne postopke preverjanja tovora in prepreči morebitno tovorjenje kakršnegakoli orožja v državo Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

Vladi predlagajo tudi, da v prihodnje uvede predhodne sisteme in postopke preverjanja za vse ladje, za katere obstaja verjetnost, da prevažajo vojaško tehnologijo v Izrael, in sicer do ustavitve vseh operacij Izraela v Palestini, umika izraelskih oboroženih sil in prebivalcev v nezakonitih izraelskih naselbinah z okupiranih palestinskih ozemelj ter do priznanja Palestine kot suverene in samostojne države s strani Izraela.

tovorna ladja Borkum
Novice Ladja Borkum izpolnjuje pogoje za vplutje v Luko Koper; na njej naj ne bi bilo orožja za Izrael
Luka Koper
Novice Proti Luki Koper naj bi plula ladja z orožjem za Izrael
Ne spreglejte