Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
12.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 12.28

8 let

V Južni Koreji tudi uradno prepričljivo zmagal Lee

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na predsedniških volitvah v Južni Koreji je po vseh preštetih glasovnicah prepričljivo - s kar 48,7 odstotka glasov - zmagal opozicijski politik in nekdanji župan Seula Lee Myung Bak.

Volilna udeležba je bila po južnokorejskih standardih rekordno nizka, le 63-odstotna. Na volišča je bilo povabljenih okoli 37,6 milijona volilnih upravičencev, svoje glasove pa jih je na koncu oddalo "le" dobrih 60 odstotkov. Volilna komisija je tako že preštela vse glasovnice in sporočila, da se je na drugo mesto s 26,2 odstotka glasov uvrstil kandidat iz provladne Združene nove demokratske stranke Chung Dong Young. Leejeva zmaga je bila daleč najprepričljivejša v vsej zgodovini južnokorejskih predsedniških volitev.

Njegova glavna tekmeca že priznala poraz

"Volivci so mi izrekli absolutno podporo in mi s tem zaupali nalogo, ki se je dobro zavedam. Poskušal bom slediti željam južnokorejskega naroda in rešiti državno gospodarstvo, ki se trenutno sooča s krizo," je dejal Lee, ki je že pred razglasitvijo uradnih rezultatov na podlagi projekcij razglasil svojo zmago. Prav tako sta svoj poraz že pred uradno razglasitvijo rezultatov priznala njegova glavna tekmeca, saj so projekcije pokazale, da bi Lee utegnil dobiti kar dvakrat toliko glasov kot njegov najbližji zasledovalec.

Leeju so že čestitale ZDA Za zmago so Leeju že čestitali z ameriškega zunanjega ministrstva, kjer je tiskovni predstavnik Tom Casey med drugim izpostavil pomen sodelovanja Južne Koreje v šeststranskih pogovorih o severnokorejskem jedrskem programu. Prav tako so čestitke novoizvoljenemu predsedniku že posredovali iz kabineta predsednika Roha. Njegov predstavnik za stike z javnostjo Cheon Ho Seon je dejal, da "spoštujejo odločitev volivcev, ki so jo izkazali na teh volitvah".

Ob vstopu Leeja v južnokorejsko predsedniško palačo, t. i. Modro hišo, je pričakovati spremembe in predvsem zbližanje odnosov med Seulom in Washingtonom, poleg tega pa tudi bolj kritičen pogled na odnose s komunistično Severno Korejo, ki je bila do sedaj precej razsipna s pomočjo, ki ji jo je namenjal predsednik Roh.

Ne spreglejte