Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 11. 2012,
8.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gaza Izrael nasilje

Torek, 20. 11. 2012, 8.16

8 let

V Izrael bo odpotovala tudi Hillary Clinton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Egipt, ki je prevzel vlogo posrednika, je dosegel, da obe strani razmišljata o mirni rešitvi spora, hkrati pa bo Izrael poleg Ban Ki Muna obiskala še Hillary Clinton.

Pogovori o sklenitvi premirja med palestinsko teroristično organizacijo Hamas in Izraelom se bodo nadaljevali danes, izraelski voditelji, med katerimi je devet izraelskih ministrov, in izraelski premier Benjamin Netanjahu so se sestali pozno včeraj, da bi preučili egiptovski predlog. Njihovo srečanje je trajalo do zgodnjih jutranjih ur, vendar niso sporočili, ali se s predlogom strinjajo. Sicer vsebina egiptovskega predloga ni znana, znano pa je to, da sta obe strani predstavili svoje pogoje, pod katerimi sta pripravljeni končati nasilje.

Izrael tako zahteva prekinitev sovražnega ognja iz Gaze in mednarodna prizadevanja za preprečitev ponovne oborožitve Hamasa, medtem ko Hamas zahteva konec blokade Gaze in umorov. "Kdor je začel spopade, jih mora tudi končati," je povedal politični vodja Hamasa v izgnanstvu Kaled Mešal.

Palestinski predstavnik v ZN-u pozval ZN k ukrepanju Spopadi pa so vznemirili tudi Združene narode (ZN), Varnostni svet ZN-a pa razmišlja, da bi tudi sam pozval obe strani, naj prekineta napade, in hkrati spregovoril o humanitarni pomoči Gazi. Predlog za izjavo so podale arabske države, ki si močno prizadevajo za končanje nasilja. Palestinski predstavnik v ZN-u Rijad Mansour je še pozval, da ZN ne sme biti na obrobju spora, ampak mora prevzeti odgovornost in zaustaviti nasilje.

Varnostni svet ZN je medtem obtičal v slepi ulici glede izjave o konfliktu v Gazi. ZDA namreč nasprotujejo vsakršnemu dejanju, ki bi spodkopalo prizadevanja za dosego prekinitve ognja. Rusija je sicer opozorila, da bo v primeru, če arabski predlog izjave s pozivom h končanju nasilja ne bo sprejet do danes, vložila predlog resolucije, na katerega pa bi ZDA po vsej verjetnosti vložile veto.

ZDA, Velika Britanija, Francija in Nemčija so imele težave z arabskim predlogom izjave, ker ni omenjal raket, s katerimi palestinski skrajneži obstreljujejo Izrael. Zahodne države so poudarile, da ima Izrael pravico do obrambe, evropske države pa so ob tem judovsko vlado pozvale k zadržanosti ob najnovejši ofenzivi na Gazo, v katerih je bilo ubitih že več kot sto Palestincev.

Do zdaj več kot 100 smrtnih žrtev Do zdaj je od začetka izraelskih zračnih in pomorskih napadov umrlo 108 Palestincev, med katerimi je več kot polovica civilistov, in trije Izraelci, v ponedeljek pa je v eksploziji medijske stolpnice umrl tudi poveljnik vojaške skupine islamskega džihada. Izraelska vojska je samo včeraj na Gazo izstrelila približno 67 raket, okrepila pa je tudi svojo prisotnost na meji z Gazo, kar je še podkrepilo ugibanja o kopenski invaziji, vendar so Izraelci že sporočili, da so svoje načrte za kopensko invazijo za zdaj pospravili, saj želijo najprej poskusiti z mirovnimi pogajanji.

Ban Ki Mun bo pomagal pri reševanju spora Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun se bo danes v Kairu srečal z vodjo Arabske lige Nabilom Al Arabijem in egiptovskim predsednikom Mohamedom Mursijem, nato pa bo Ban Ki Mun odpotoval tudi v Izrael, kjer se bo sestal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Medtem je Egipt na čelu s predsednikom Mursijem ter s pomočjo Katarja in Turčije prevzel vlogo mediatorja v sporu, zato bodo turški zunanji minister Ahmet Davutoglu in zunanji ministri Arabske lige predvidoma danes obiskali Gazo. "Mislim, da smo blizu sklenitvi premirja, vendar je pri takšnih pogajanjih težko napovedati izid," je povedal egiptovski premier Hišam Kandil.

V Izrael odhaja tudi Hillary Clinton Obama pa je v Izrael poslal tudi zunanjo ministrico Hillary Clinton, ki bo poskušala posredovati v prizadevanjih za končanje krvavega konflikta med Izraelci in Palestinci. Obama je odločitev o napotitvi Clintonove na Bližnji vzhod sprejel po telefonskih pogovorih z egiptovskim predsednikom Mohamedom Mursijem in izraelskim premierom Netanjahujem v ponedeljek zvečer, je pojasnil namestnik svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes.

Ne spreglejte