Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
26. 8. 2016,
6.53

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

Natisni članek

Italija potres

Petek, 26. 8. 2016, 6.53

7 let, 8 mesecev

V Italiji razglasili izredne razmere

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83
Italija, potres | Foto Reuters

Foto: Reuters

Upanja za morebitne preživele pod ruševinami mest v osrednji Italiji po sredinem potresu je vse manj. Reševanje otežujejo popotresni sunki. Število žrtev se je povzpelo na 268 ljudi, skoraj 400 je ranjenih.

Ponoči je Italijo streslo okoli 40 potresov z magnitudo med 3 in 3,8, danes zjutraj pa potres z magnitudo 4,8 in epicentrom blizu Amatriceja.

V soboto, ko bo tudi nacionalni dan žalovanja, bodo z državnim pogrebom pokopali nekatere žrtve.

Premier Matteo Renzi je obljubil 50 milijonov v fond za izredne razmere. Poleg tega je preklical davke za prebivalce prizadetega območja in napovedal novo iniciativo Italijanski domovi, da bi naslovil kritike zaradi slabe gradnje zgradb. Hkrati je kot absurdno označil razmišljanje, da bi Italija lahko gradila stavbe, povsem odporne proti potresom.

V italijanskih medijih so se pojavile kritike glede standarda gradnje stavb na območjih, kjer so potresi zelo verjetni in pogosti. Nekatere zrušene stavbe so bile namreč nedavno obnovljene. Za stavbe v zgodovinskih središčih mest ne veljajo protipotresna pravila, teh pa pogosto ne upoštevajo niti pri gradnji novih stavb.

Med mrtvimi tudi turisti

Najhuje prizadeta mesta Amatrice (samo tam je umrlo 200 ljudi), Arquata, Accumoli in Pescara del Tronto so sicer redko poseljena, a so jih poleti preplavili turisti, zaradi česar je težko oceniti, koliko ljudi je po potresu z magnitudo 6,2 še pogrešanih. Med mrtvimi so najmanj trije Britanci, in šest Romunov. Romunska vlada  je sporočila, da pogrešajo še 17 njenih državljanov. Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva med žrtvami ali pogrešanimi ni Slovencev.

Čeprav upanja, da bi našli morebitne prežive, zaradi težkih pogojev reševanja skoraj ni, pa nekateri reševalci opozarjajo, da so po potresu v L'Aquili, ki je leta 2009 zahteval 308 smrtnih žrtev, preživelega izpod ruševin potegnili po treh dneh.

Policija je aretirala moškega, ki je skušal vdreti v zapuščen dom v Amatriceju in krasti.

Ne spreglejte