Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
6.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Iran psi

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 6.34

8 let

V Iranu prepovedali sprehajanje psov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Biti lastnik psa v Iranu je lahko nevarno, saj ortodoksni islamski kleriki trdijo, da je to protiislamsko dejanje.

Iranska policija je pred kratkim izdala odredbo, da se je na ulicah Teherana prepovedano sprehajati s psom. Po njihovem mnenju so psi "kulturna težava", njihovi lastniki pa "slepo oponašajo zahodno kulturo".

Desetletja so bili psi kot ljubljenčki redkost in zato jih je družba tolerirala. Čeprav so v islamu psi najis, kar pomeni nečisti, zato jih ljudje torej naj ne bi imeli za ljubljenčke, lahko pa jih imajo kot čuvaje ali pastirske pse, če ne bivajo v istih prostorih kot ljudje.

Leta 2010 je veliki ajatolah Naser Makarem Shirzi rekel, da lahko psi ljubljenčki vodijo k razpadu vrednost in družine: "Veliko ljudi na zahodu ima svoje pse raje kot svoje žene in otroke." Zaradi te izjave je iransko ministrstvo za kulturo takoj prepovedalo oglaševanje česarkoli v zvezi s psi.

V zadnjih letih pa je naraslo število ljudi, ki imajo pse doma kot ljubljenčke. Večinoma si jih omislijo pripadniki srednjega sloja. "Vsak mesec prodamo od 15 do 20 psov, drugi posredniki pa še več," je za AFP povedal teheranski veterinar Soroug Mobaraki: "V zadnjih letih je povpraševanje po psih vse večje."

In seveda pse vodijo na sprehod tudi v mestne parke in na ulice. Lastnike psov so sicer večkrat oglobili, a so jim živali dovolili obdržati.

Vsakega psa v javnosti bodo odvzeli lastniku Temu so oblasti zdaj naredile konec. Ne le, da je prepovedano pse sprehajati, prepovedano jih je celo peljati v avtomobilu. "Legitimirali bomo vse, ki bodo na javnih mestih sprehajali pse, prav tako bomo ustavili avtomobile, če bo v njih pes," je odločen namestnik direktorja teheranske policije Ahmad Reza Radan. Vse pse, ki jih bodo videli na ulicah, pa naj bodo z lastniki ali brez, bodo ujeli in usmrtili. V enem tednu so zasegli 150 psov. Večino so jih odpeljali v zbirna središča zunaj mesta, kjer naj bi jih lastniki lahko prevzeli, če dokažejo, da je pes njihov. Toda veliko psov umre zaradi dehidracije ali pa jih usmrtijo. Po mnenju aktivistov za pravice živali dnevno umre od pet do deset psov.

Do zdaj so oblasti lovile in ubijale le potepuške pse. Organizacijam za zaščito živali jih je sicer nekaj uspelo rešiti in jih odpeljati v tujino, kjer so jih posvojili, toda večino ujetih živali so pobili. Zdaj je taka usoda namenjena tudi psom, ki imajo lastnike. "Policija se celo skriva pred veterinarskimi klinikami in zaseže pse, ki jih lastniki pripeljejo k veterinarju," trdi Reza Javalči, predsednik iranskega društva proti mučenju živali.

Ljubitelji živali so ogorčeni tudi zaradi tega, ker je zunaj Teherana pse dovoljeno imeti in sprehajati. Obstaja celo nekaj vzrediteljev psov in številne veterinarske klinike. V Iranu ni zakona, ki bi prepovedoval posest psa, čeprav se zdaj oblasti pri zagovarjanju ukrepov teheranske policije sklicujejo na religijo. Najbolj ironično pa je, da pse uporablja celo policija.

Policijska opozorila pa so očitno dosegla želeno: na ulicah Irana ni več sprehajalcev psov, veterinarje pa pokličejo kar na dom.

Ne spreglejte