Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 10. 2020,
8.05

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

7

Natisni članek

okužba ZDA Evropa Indija Koronavirus

Četrtek, 29. 10. 2020, 8.05

3 leta, 5 mesecev

V Nemčiji padel nov rekord, toliko novih okužb še niso imeli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

7

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 16.774 novih okužb z novim koronavirusom. Gre za največje število dnevnih okužb v državi od začetka pandemije, so sporočili z Inštituta Robert Koch. Skupaj so v Nemčiji do zdaj potrdili 481.013 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 10.272 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega 89 v zadnjih 24 urah. V več italijanskih mestih pa so bili v sredo zvečer spet protesti proti strožjim ukrepom za zajezitev novega virusa.

21:00

V Franciji uvajajo karanteno

20:16

V Italiji porast okužb

15:03

Na Poljskem 20 tisoč okužb

14:17

Razmere v Avstriji

10:36

Črni rekordi tudi v Rusiji

  • 21:00

    V Franciji uvajajo karanteno

    V Franciji so v zadnjih 24 urah potrdili 47.636 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je še 235 bolnikov s covidom-19, so nekaj ur pred ponovno uvedbo karantene za celotno državo sporočile francoske zdravstvene oblasti.

    V francoskih bolnišnicah je trenutno 21.183 covidnih bolnikov, od tega jih intenzivno nego potrebuje 3156, na spletu poroča francoska televizija BFMTV. Skupaj so v Franciji doslej potrdili več kot 1,28 milijona okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 36.020 bolnikov s covidom-19.

    V državi bo sicer opolnoči znova začela veljati karantena. Ljudje bodo lahko tako kot spomladi dom zapustili, samo če bodo šli na delo, k zdravniku, pomagat sorodniku, po nujnih nakupih ali za kratek čas na zrak. V okviru ukrepov, ki bodo veljali najmanj do 1. decembra, sicer zapirajo bare, restavracije in nenujne dejavnosti. Za razliko od spomladanske karantene šole tokrat ostajajo odprte, piše STA.

  • 20:16

    V Italiji porast okužb

    V Italiji so v zadnjem dnevu znova zabeležili največje število novih okužb z novim koronavirusom doslej. Potrdili so jih 26.831. Umrlo je še 217 bolnikov s covidom-19.

    V slovenski zahodni sosedi so v zadnjih 24 urah opravili rekordnih 201.452 testiranj na novi koronavirus in potrdili 26.831 novih okužb, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje. Število aktivno okuženih ljudi je naraslo na 299.191, skupaj pa se je v Italiji z virusom okužilo 616.595 ljudi.

    Zaskrbljujoče je tudi stanje v bolnišnicah. Število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je v zadnjem dnevu povečalo za skoraj tisoč na 15.964. Od tega jih je 1651 na intenzivni negi, kar je 7,5 odstotka več kot v sredo in 66 odstotkov več kot pred enim tednom.

    V zadnjem dnevu je v Italiji, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, umrlo še 217 bolnikov s to boleznijo, skupaj pa 38.122. Že skoraj en teden se v državi vrstijo protesti proti ukrepom za zajezitev virusa. Premier Giuseppe Conte je danes državljane pozval k enotnosti in spoštovanju ukrepov, navaja STA.

  • 15:03

    Na Poljskem 20 tisoč okužb

    Na Poljskem so v zadnjih 24 urah prvič v enem dnevu zabeležili več kot 20.000 novih okužb z novim koronavirusom, je danes sporočilo poljsko ministrstvo za zdravje. Če se bodo epidemiološke razmere še naprej slabšale, bi lahko kmalu znova uvedli karanteno v državi, so navedli.

    V zadnjem dnevu so na Poljskem, ki ima okoli 38 milijonov prebivalcev, potrdili 20.156 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Že tretji dan zapored so zabeležili rekordno število okužb. Skupaj se je doslej v državi okužilo več kot 319.000 ljudi.

    Umrlo je 5149 bolnikov s covidom-19, od tega 301 v zadnjem dnevu, kar je prav tako največ doslej v enem dnevu, poročajo tuje tiskovne agencije. V poljskih bolnišnicah se zdravi več kot 14.600 covidnih bolnikov, od tega jih več kot 1200 pri dihanju potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. Zasedenih je 70 odstotkov vseh ventilatorjev v državi, navajajo poljske oblasti.

    "Če se bo v prihodnjih dneh število novih okužb povečevalo za od 2500 do 3000 na dan, lahko na žalost v kratkem pričakujemo uvedbo karantene," je ob najnovejših epidemioloških podatkih povedal tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Wojciech Andrusiewicz.

    Poljski premier Mateusz Morawiecki pa je posvaril, da bi se lahko število novih okužb prihodnji teden močno povečalo zaradi protestov proti skoraj popolni prepovedi splava. Ti v poljskih mestih potekajo že cel teden.

    "Poljsko pripravljamo na zelo slab scenarij," je poudaril, a zagotovil, da bo vlada storila vse, kar lahko, da bi pomagala državljanom. Dodal je, da se želijo čim dlje izogibati zaprtju gospodarstva. Izpostavil je tudi začasno bolnišnico na stadionu v Varšavi, kjer je imel današnjo novinarsko konferenco. Začasno bolnišnico so sicer ta teden postavili tudi v Krakovu, poroča STA.

  • 14:17

    Razmere v Avstriji

    Novi koronavirus se bliskovito širi tudi v Avstriji. V zadnjih 24 urah so po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva in ministrstva za zdravje potrdili 4453 novih okužb, kar je največ od začetka pandemije v začetku leta. Največ, več kot tisoč novih okužb, so potrdili v zvezni deželi Spodnja Avstrija.

    V naši severni sosedi so se tako že pojavila medijska ugibanja o zaostritvi ukrepov. Avstrijska vlada za danes popoldan načrtuje novinarsko konferenco.

    Prvič od pandemije so v kateri od avstrijskih zveznih dežel potrdil več kot tisoč novih okužb. V Spodnji Avstriji so jih namreč potrdili 1074. Še dan prej samo 103, kar naj bi bila posledica tega, da so šele danes prispeli vsi podatkih v epidemiološki register okužb, pojasnjuje APA. Na Dunaju so nazadnje potrdili 821 novih okužb, na avstrijskem Štajerskem 355, na avstrijskem Koroškem 166 in na Gradiščanskem 119, piše STA.

  • 11:50

    Merklova za skupen boj

    Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v nagovoru poslancem poudarila, da je skupen boj držav proti pandemiji covida-19 ključen za prihodnost Evrope. Posvarila je še pred teorijami zarote in dezinformacijami, ki ne škodijo le demokraciji, ampak tudi boju proti virusu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    "Kako se na evropski ravni spopadamo s pandemijo, bo tudi vplivalo na sposobnost Evrope, s tem pa na to, kako se bo po svetu ocenjevalo legitimnost našega družbenega in gospodarskega sistema," je povedala. STA

  • 10:36

    Črni rekordi tudi v Rusiji

    V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 17.717 novih okužb z novim koronavirusom, v povezavi z boleznijo covid-19 pa je umrlo 366 ljudi. Pri obeh podatkih gre za rekordne številke od začetka pandemije, poroča STA.

    V Moskvi so v zadnjem dnevu potrdili okoli 4.900 okužb, na širšem območju ruske prestolnice pa še dodatnih 514. Skupaj so v državi potrdili 1.581.693 okužb, trenutno pa je aktivnih 368.351 okužb. Zaradi bolezni covid-19 je v državi umrlo 27.301 ljudi.

Nemška zvezna vlada in zvezne dežele so sicer v sredo sprejele odločitev o zaostritvi ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, ki bodo začeli veljati v ponedeljek in bodo v veljavi ves november. "Moramo ukrepati, in to zdaj," je opozorila nemška kanclerka Angela Merkel. Dodala je, da se bo nemški zdravstveni sistem, če bo število novih okužb raslo s trenutno stopnjo, znašel na robu svojih zmogljivosti. Opozorila je tudi, da 75 odstotkov vseh okužb ni več mogoče izslediti.

V Nemčiji bodo od ponedeljka zaprti kulturne in športne dvorane, restavracije, telovadnice, bazeni, kozmetični in masažni saloni ter saloni za tetoviranje. Prav tako ne bo več gledalcev na tekmah nogometne bundeslige. Omejili so tudi zbiranja na prostem, in sicer na člane dveh gospodinjstev.

Protesti v Filadelfiji
Novice V Filadelfiji že drugo noč protestirali zaradi policijskega nasilja

V Italiji spet protestirali proti novim ukrepom

V Italiji pa so v sredo zvečer v več mestih spet potekali protesti proti strožjim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa. O protestih in spopadih s policijo so poročali iz Palerma na Siciliji ter iz Verone in Genove na severu države. V Palermu so protest ob 18. uri organizirali lokalni podjetniki. Nekaj protestnikov je proti policistom metalo petarde in steklenice. Policisti so jih nato razgnali. Ena od petard je poškodovala uslužbenca italijanske televizije Mediaset.

V Veroni so izbruhnili spopadi med policisti in skrajnimi desničarji, ki so protestirali proti italijanski vladi in ukrepom. Protestniki so na policiste metali petarde, ti so jim odgovorili s solzivcem. V Genovi se je na glavnem trgu zbralo okoli 500 protestnikov. Nekateri so metali steklenice, petarde in dimne bombe. Večje škode ni bilo, policija pa je protestnike razgnala.

V Italiji od konca tedna potekajo protesti proti novim ukrepom za zajezitev virusa, ki so se ponekod sprevrgli tudi v nasilje in spopade s policijo. | Foto: Reuters V Italiji od konca tedna potekajo protesti proti novim ukrepom za zajezitev virusa, ki so se ponekod sprevrgli tudi v nasilje in spopade s policijo. Foto: Reuters

Protesti proti novim ukrepom, ki se večkrat sprevržejo tudi v nasilje, v Italiji trajajo od konca tedna. Italijanske oblasti menijo, da za nasilnimi protesti stojijo privrženci skrajne desnice in levice, člani navijaških skupin in kriminalnega podzemlja. Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je pred senatnim odborom v sredo poudarila, da so ob protestih državljanov tudi "priče epizodam nasilja in urbanega bojevanja, ki ima občasno izgovor v nezadovoljstvu, udeleženi pa so posamezniki, ki nimajo nikakršne povezave s kategorijami prebivalstva, ki so prizadete z vladnimi ukrepi".

Levosredinska italijanska vlada v Rimu je v ponedeljek spet uvedla nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Med drugim je odredila zaprtje restavracij in barov ob 18. uri, zaprli pa so kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane. Vlada je ob tem sprostila več kot pet milijard evrov nujne pomoči za delavce in podjetja, ki so najbolj prizadeti zaradi vnovičnega zaprtja.

Italijanski premier Giuseppe Conte je v parlamentu v sredo znova branil ukrepe. "S tem ko varujemo javno zdravje, varujemo tudi gospodarstvo," je poudaril Conte. Pri naših zahodnih sosedih je dnevno število novih okužb v sredo doseglo skoraj 25 tisoč, kar pomeni nov rekord. V državi, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, je v 24 urah umrlo še 205 bolnikov z boleznijo covid-19, skupaj pa že okoli 37.900, poroča STA.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V sredo potrjenih 2.488 okužb, umrlo 14 bolnikov z boleznijo covid-19 #video

V Indiji potrdili že več kot osem milijonov okužb

V Indiji, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, so v zadnjem dnevu potrdili 49.881 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj pa 8.040.203 okužbe, so sporočili z indijskega ministrstva za zdravje. Umrlo je še 517 bolnikov z boleznijo covid-19, skupaj pa že 120.507. To je tretje najvišje število mrtvih v pandemiji na svetu po ZDA in Braziliji, poroča STA.

V Indiji so od začetka epidemije potrdili že več kot osem milijonov okužb z novim koronavirusom. | Foto: Reuters V Indiji so od začetka epidemije potrdili že več kot osem milijonov okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

V ZDA, ki imajo okoli 328 milijonov prebivalcev, so do zdaj potrdili 9,1 milijona okužb, umrlo pa je več kot 230 tisoč bolnikov. V Indiji se v zadnjih petih tednih dnevno število okužb zmanjšuje, kar so zdravstvene oblasti pozdravile kot pomemben dosežek. V torek so v 24 urah potrdili 36.470 okužb, kar je bilo najmanjše dnevno število od 18. julija.

Okužbe so strmo naraščale med junijem in septembrom, ko so odpravili strogo karanteno in začeli odpirati gospodarstvo. Strokovnjaki že zdaj opozarjajo na možnost novega vala epidemije pred prihodom zime in vrste verskih festivalov, med katerimi bo 14. novembra najpomembnejši hindujski festival luči divali.

Protesti v Rimu
Novice Slovenski sosedi: nasilje in žalostni rekordi #video
Ne spreglejte