Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
18.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 18.59

8 let

V Fukušimi zabeležili največje sevanje doslej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V poškodovani japonski nuklearki v Fukušimi so namerili najvišje stopnje sevanja od nesreče 11. marca, ki sta jo povzročila potres in cunami.

Zaradi izhajanja radioaktivnih snovi se na Japonskem bojijo tudi kontaminacije riža, katerega žetev se bliža; preverjanje so že napovedali v 14 japonskih prefekturah.

Delavci so brez moči pri odpravljanju posledic nesreče

Kot je sporočil operater elektrarne, tokijsko elektropodjetje Tepco, so zunaj med 1. in 2. reaktorjem poškodovane elektrarne namerili 10 sivertov sevanja na uro, kar je praktično trikratna smrtna doza. Japonska vlada je sicer za delavce elektrarne dvignila maksimalno letno dozo s 100 milisivertov na 250 milisivertov, vendar pa so doze radioaktivnosti v Fukušimi še vedno tako visoke, da so delavci praktično brez moči pri odpravljanju posledic nesreče.

Odločilen je čas prejete doze Enota sivert meri vpliv sevanja na živo tkivo, odločilen pa je predvsem čas prejete doze. Človek ob rentgenskem slikanju prejme dozo približno 20 mikrosivertov, sicer pa je normalna stopnja sevanja iz okolja okoli 0,035 mikrosiverta. Doza okoli enega siverta (milijon mikrosivertov) sicer povzroči slabost in bruhanje, medtem ko je prejeta doza nad tremi siverti običajno že smrtna za približno polovico tistih, ki bi jo prejeli v mesecu dni.

Riž bodo preverili pred in po žetvi

Medtem se na Japonskem bliža žetev riža in v državi se že bojijo, kako bo uhajanje radioaktivnih snovi iz Fukušime vplivalo tudi na to najpomembnejšo japonsko poljščino. V 14 lokalnih vladah so se že odločili za pregled vsega pridelanega riža, kmetijsko ministrstvo pa je pozvalo vse severne in vzhodne japonske prefekture, naj preverijo riž pred in po žetvi.

V rižu bodo merili predvsem vsebnost radioaktivnega cezija in če ga bodo namerili več kot 500 bekerelov na kilogram, ga bodo najverjetneje prepovedali za uporabo, so napovedali v ministrstvu, kot je poročala japonska tiskovna agencija Kjodo. Z enoto bekerel se sicer meri moč radioaktivnosti in beleži razpad atomov na sekundo.

Doslej so sicer prekomerne stopnje radioaktivnosti že odkrili v nekaj pošiljkah govedine, zelenjave, morske hrane, mleka in čajevih listov. Vendar pa naj bi vso kontaminirano hrano doslej pravočasno odkrili in preprečili, da bi jo zaužili ljudje.

Prepovedali so uporabo govejega mesa Uradni Tokio je doslej prepovedal uporabo govejega mesa iz prefektur Fukušima in Mijagi, pa tudi iz prefekture Iwate, kjer letno na trg pošljejo meso okoli 36.000 glav živine. O podobnem ukrepu prepovedi pa razmišljajo tudi za govedo iz prevekture Točigi, potem ko so tudi v tamkajšnji govedini našli radioaktivni cezij.

Ne spreglejte