Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 3. 2021,
15.25

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

156

Natisni članek

svoboda medijev Evropski parlament

Petek, 26. 3. 2021, 15.25

3 leta

V Evropskem parlamentu znova soočenje mnenj o svobodi medijev v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

156

V okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije je potekala razprava o Sloveniji, v kateri so najprej soočili mnenja o položaju medijev. Objavljamo video o svobodi medijev, ki ga na soočenju niso želeli predvajati. 

V razpravi naj bi sodelovala tudi premier Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti. Po predstavitvah je premier Janša predlagal predvajanje posnetka o stanju medijev v Sloveniji, ki pa ga predsednica komisije Sophie in 't Veld ni želela predvajati, saj naj to ne bi bila običajna praksa oziroma na predvajanje posnetka niso bili pripravljeni. Janša je predsednici komisije očital cenzuro, saj naj bi bilo predvajanje posnetka že dogovorjeno. Premier je soočenje predčasno zapustil, medtem ko z ministrom Simonitijem povezave niso mogli vzpostaviti. 

Posnetek si lahko ogledate spodaj: 

 

 

Vodja skupine je poudarila, da Janševo ravnanje ni v duhu vzajemnega spoštovanja. V skupini so upoštevali vse njegove želje v povezavi s potekom seje. To da jih je želel presenetiti z videom, ki ga je posredoval ob začetku seje, pa ni izraz spoštovanja do Evropskega parlamenta. Zavrnila je tudi njegove obtožbe, da izvaja cenzuro. Videoposnetek si bodo člani odbora ogledali, nikakor ga ne bomo zatajili, je poudarila.

Kritični odzivi na dogajanje

"Nismo kino," je poudaril član skupine iz vrst zelenih Sergey Lagodinsky in podprl odziv vodje na Janševo zahtevo glede videa. Ob tem je izpostavil, da je Janša gost skupine, pa čeprav je premier, in da je takšno obnašanje sramota za prihodnje predsedstvo Sveta EU.

Evropska poslanka iz socialdemokratskih vrst Katarina Barley je prav tako podprla odločitev vodje, video pa je opisala kot "komunistični instrument", s katerim se premier predstavlja kot žrtev. "Noče ali pa ne more razpravljati brez dramatičnih slik in glasbe," je zapisala na Twitterju.

Za članico odbora iz liberalnih vrst Anno Julio Donath pa je nesprejemljivo, da poskuša premier parlamentarno skupino uporabiti kot glasilo za svojo propagando. Janši je očitala, da je poskušal ustvariti šov iz dela skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

O pluralnosti medijev

V razpravi so najprej nastopili odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj, generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, član nadzornega odbora RTV Slovenija in vodja strokovnega odbora za medijske projekte na ministrstvu za kulturo Borut Rončevič, odvetnica in strokovnjakinja za medijsko pravo Nataša Pirc Musar ter Igor Pirkovič iz Združenja novinarjev in publicistov, piše STA. 

Štrukljeva je izpostavila pomen STA v slovenskem medijskem prostoru, finančno izčrpavanje agencije v nasprotju z zakoni ter poskuse diskreditacije in pritiske. Opozorila je, da se čas za ohranitev agencije, ki je nastala ob osamosvojitvi Slovenije, počasi izteka.

Kadunc je poudaril, da je RTV Slovenija v tem trenutku izjemno ogrožena, da sicer ni v tako hudem položaju kot STA, a se temu bliža. Govoril je o zelo negativnem občutku glede dogajanja in predvidenem odpuščanju delavcev. 

Rončevič je izpostavil študijo o pluralnosti medijev v Sloveniji, ki kaže, da je velik delež medijev v Sloveniji levih in protivladnih ter da pluralnosti tako v bistvu ni. Poudaril je, da vlada nikakor ne ogroža svobode medijev in akademikov ter demokracije, temveč gre za to, da leva stran desnemu političnemu spektru odreka legitimnost, da vlada.

Pirc Musarjeva je opozorila, da so posegi v medijsko svobodo le vrh ledene gore in da gre za širši problem posegov politike v svobodo izražanja ter da je covid-19 krinka za posege, ki z epidemijo nimajo nikakršne povezave.

"Medijska svoboda še nikoli ni bila tako velika"

Da gre še za eno razčiščevanje notranjepolitičnih vprašanj, je dejal Pirkovič, ki je izrazil prepričanje, da medijska svoboda še nikoli ni bila tako velika kot danes, saj še nikoli ni bilo toliko kritik vlade. Kritično poročanje medija Politico o položaju medijev v Sloveniji na podlagi novinarskih virov, ki se iz bojazni niso želeli izpostaviti, je opisal kot čisto norost.

Člane skupine je pri zastavljanju vprašanj med drugim zanimalo, kako bi bilo mogoče rešiti finančne in druge težave STA in RTV Slovenije. Od člana iz vrst desnosredinske EPP Vladimirja Bilčika je bilo slišati poudarek, da pri vprašanju svobode medijev ne gre za strankarsko politiko, temveč za zaščito novinarjev.

Vodja skupine, evropska poslanka iz liberalnih vrst in 't Veldova pa je zastavila vprašanje, po katerih merilih se novinarje v Sloveniji opredeljuje kot "leve" in "protivladne", ter izpostavila, da so na Nizozemskem zelo kritični novinarji, ki so po njenem prepričanju del demokracije.

Odzvali so se tudi v skupini za spremljanje demokracije

Skupina za spremljanje demokracije, pravne države in temeljnih svoboščin je kasneje objavila še posebno izjavo, v kateri je izrazila obžalovanje zaradi prekinitve današnje razprave oziroma Janševe odločitve, da srečanje predčasno zapusti.

Kot so pojasnili, je Janša izrazil željo, da v okviru svoje uvodne predstavitve predvaja vizualno gradivo, za katerega se je nato izkazalo, da zajema tri video posnetke, ki so prispeli le nekaj minut pred začetkom srečanja, nekateri pa celo med srečanjem. Med izmenjavo mnenj je prišlo do pogojevanja takojšnjega predvajanja posnetkov z nadaljevanjem razprave s predsednikom vlade, kar je obžalovanja vredno, piše v izjavi.

Kot so še zatrdili, so po zaključku srečanja vsi člani skupine prejeli video posnetke, ki bodo del njihovih nadaljnjih posvetovanj enako kot vse ostalo gradivo, ki ga prejmejo tekom spremljanja. Dodali so tudi, da ostajajo odprti za nadaljevanje dialoga, delo pa bodo zdaj nadaljevali s pisnimi vprašanji za slovenske oblasti. "Upamo, da bodo slovenske oblasti pripravljene na odprto in konstruktivno razpravo," so zaključili.

Druga razprava o medijih

Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije danes drugič razpravlja o razmerah v Sloveniji. Skupina, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, v članicah EU spremlja spoštovanje vrednot EU, zlasti v kontekstu nujnih ukrepov v boju s pandemijo covid-19. Prvo razpravo o Sloveniji je opravila 5. marca.

Nekaj dni zatem je o svobodi medijev v Sloveniji razpravljal tudi Evropski parlament na plenarnem zasedanju.

Ne spreglejte