Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 11. 2019,
13.20

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

življenjska doba starost

Ponedeljek, 18. 11. 2019, 13.20

4 leta, 5 mesecev

V EU moški živijo 5,4 leta manj kot ženske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
starost, senior | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

V Evropski uniji je bila v obdobju 2015-2017 pričakovana življenjska doba za moške novorojence 78,1 leta, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat. Moški v Uniji povprečno živijo 5,4 leta manj kot ženske. V Sloveniji je bila pričakovana življenjska doba v tem obdobju za moške 78 let, za ženske pa 84 let.

Upokojenci
Novice Leta 2020 zvišanje pokojnin za vse upokojence v enakem znesku #video

Med regijami v EU so imeli v omenjenem obdobju z 82 leti najvišjo pričakovano življenjsko dobo v regijah Communidad de Madrid in Inner London - West. Sledijo jima regije v Italiji in Veliki Britaniji. Na drugi strani so imeli z 69,7 leta najnižjo pričakovano življenjsko dobo ob rojstvu moški v osrednji in zahodni Litvi (Vidurio ir vakaru Lietuvos regionas), sledijo pa druge regije v baltskih država, Bolgariji, na Madžarskem in v Romuniji.

V dveh slovenskih regijah, v Vzhodni in Zahodni Sloveniji, je bila pričakovana življenjska doba moških 77 let oz. 79,4 leta. Največja razlika med pričakovano življenjsko dobo žensk in moških je v dveh litovskih regijah, kjer presega deset let.

Razlika v pričakovani življenjski dobi med spoloma je velika (več kot sedem let in pol) tudi v preostalih dveh baltskih državah, Estoniji in Latviji. Razlike so velike tudi v 14 od 17 poljskih regij, v dveh najvzhodnejših romunskih regijah ter na francoskem otoku Guadeloupe.

Najmanjša razlika med spoloma je na francoskem čezmorskem ozemlju Mayotte (1,1 leta). Majhna razlika, 2,8 leta, je tudi v osrednji nizozemski regiji Flevoland. V petih nizozemskih regijah ter v treh regijah v Veliki Britaniji pa je razlika v pričakovani življenjski dobi žensk in moških od tri do 3,2 leta.

V Sloveniji je razlika med moškimi in ženskimi 6,1 leta v vzhodni statistični regiji in 5,8 leta v zahodni, kažejo podatki Eurostata.

Modra zavarovalnica
Novice Koliko je dovolj za lepo življenje po upokojitvi?
Ne spreglejte