Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2008,
8.37

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2008, 8.37

8 let, 1 mesec

V eksploziji v Kabulu več deset mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Samomorilski napadalec je danes z avtomobilom, polnim razstreliva, zapeljal v indijsko veleposlaništvo v Afganistanu in pri tem po zadnjih podatkih ubil več kot 40 ljudi, več kot 140 je ranjenih.

"Prva poročila kažejo, da je bilo ubitih okoli 40 ljudi, večinoma civilistov, ki so prišli po vizume," je povedal tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Nadžib Nikzad. Če je to res, gre za največji bombni napad v Kabulu po padcu talibanskega režima konec leta 2001. Med ubitimi naj bi bili štirje indijski državljani - vojaški ataše, diplomat in dva pripadnika paravojaških varnostnih sil.

Na napad se je odzval tudi afganistanski predsednik Hamid Karzaj. "Predsednik ostro obsoja teroristični napad na indijsko veleposlaništvo v Kabulu, ki ga je pripisal sovražnikom afganistansko-indijskega prijateljstva," so sporočili iz njegovega urada. V izjavi sicer niso pojasnili, kdo naj bi bili "afganistanski sovražniki", a s tem izrazom pogosto imenujejo talibane in druge skrajneže, vpletene v upor proti Karzajevi vladi, ki jo podpira Zahod.

Odziv na napad v afganistanski prestolnici je prišel tudi iz sosednje države Pakistan. Zunanji minister šah Mehmud Kureši je "obsodil bombno eksplozijo pred indijskim veleposlaništvom, ki je vzela dragocena življenja," so z ministrstva sporočili v izjavi.

Odgovornosti za napad za zdaj ni prevzel nihče, afganistansko notranje ministrstvo pa je sporočilo le, da je eksplozijo povzročil avtomobil bomba. Predstavnik talibanskih upornikov Zabihula Mudžahid je zanikal vpletenost v napad. Na afganistanskem notranjem ministrstvu so medtem sicer namignili, da je bil napad izveden s pomočjo pakistanske obveščevalne službe, ob čemer so povedali, da so "teroristi izvedli napad v sodelovanju in po posvetovanjih z nekaterimi aktivnimi obveščevalnimi krogi v regiji".

Eksplozija na živahni ulici v bližini afganistanskega notranjega ministrstva je bila po številu smrtnih žrtev najhujši napad v Kabulu od strmoglavljenja talibanskega režima leta 2001. Napad, ki je terjal največ življenj v Afganistanu, se je sicer zgodil februarja, ko je samomorilski napadalec na tekmovanju v pasjih bitkah v provinci Kandahar ubil več kot 100 ljudi.

Ne spreglejte