Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2019,
7.36

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

4

Natisni članek

evropske volitve Alde Violeta Bulc Evropski parlament

Sreda, 20. 3. 2019, 7.36

5 let, 1 mesec

V ekipi Alde za evropske volitve bo tudi Bulčeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

4

Violeta Bulc | Po neuradnih informacijah naj bi ekipa Alde štela sedem članov. Med njimi naj bi bila tudi evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc. | Foto STA

Po neuradnih informacijah naj bi ekipa Alde štela sedem članov. Med njimi naj bi bila tudi evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc.

Foto: STA

Evropski liberalci bodo v četrtek po mesecih ugibanj predstavili ekipo, ki jih bo popeljala na majske evropske volitve. Po neuradnih napovedih naj bi bilo v njej sedem članov, med njimi tudi Margrethe Vestager in Guy Verhofstadt. Evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc je danes potrdila, da bo ravno tako v volilni ekipi, vendar ne na listi stranke SMC, bo pa njeno delovanje še naprej podpirala, je dejala. Kot članica ekipe želi spodbujati izzvane liberalne vrednote.

Violeta Bulc
Novice Bulčeva o kandidaturi še molči, namerava pa aktivno sodelovati na volitvah

Z uradno predstavitvijo ekipe v četrtek bodo liberalci sprožili kampanjo. Po trenutnih neuradnih informacijah, ki se lahko še spremenijo, naj bi ekipa štela sedem članov, ki naj bi bili razdeljeni na jedrno in podporno skupino.

V jedru skupine je pričakovati najbolj priljubljeno evropsko komisarko ta hip, Danko Margrethe Vestager, ter dolgoletnega vodjo skupine liberalcev v Evropskem parlamentu in nekdanjega belgijskega premierja Guya Verhofstadta.

V vodilni ekipi Alde tudi slovenska evropska komisarka Violeta Bulc

Poleg njiju naj bi bila v ekipi tudi evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc, ki je uradno potrdila sodelovanje v volilni ekipi evropskih liberalcev. Izpostavila je prepričanje, da so letošnje evropske volitve ene najpomembnejših evropskih volitev v 60-letni zgodovini EU, ter poudarila željo, da bi na teh volitvah prevladovale prave vsebine in da bi skozi konstruktivno debato pokazali pot naprej tako za EU kot za njene državljanke in državljane.

"To je bil eden glavnih motivov, da sem se pozitivno odzvala na povabilo evropske skupine Alde, da se pridružim sedemčlanskemu timu, timu Evrope, katerega glavna naloga bo spodbujati temeljne vrednote EU, ki so liberalne vrednote - človekove pravice, enakopravnost, vladavina prava in politična svoboda. Ti osnovni temelji so tisti, ki so trenutno najbolj izzvani," je poudarila.

Violeta Bulc je trenutno v Evropski komisiji pristojna za promet.  | Foto: Reuters Violeta Bulc je trenutno v Evropski komisiji pristojna za promet. Foto: Reuters

Njeno vodilo bo pritegniti h kakovostni razpravi, ki ne bo samo populistično zavajanje s polresnicami ali zelo zastrašujočimi izjavami, ampak soočenje s tematiko, ki nas pesti, in iskanje skupnih rešitev, ki peljejo naprej.

Vse to želi Bulčeva, ki je v zdajšnji Evropski komisiji pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja pristojna za promet, zastopati po vseh članicah ter podpreti stranke, ki so del skupine Alde. Pri tem se namerava aktivirati tudi v slovenskem prostoru in podpreti vse liberalne liste, še posebej listo stranke SMC, katere članica je tudi sama, je pojasnila danes v Bruslju.

V SMC Bulčevo podpirajo

V SMC so pozdravili dejstvo, da bo Bulčeva članica vodilne ekipe Alde. "To razumemo kot pomembno priznanje tako njenemu dosedanjemu delu kot tudi aktivnostim SMC v Sloveniji in na evropski ravni," so poudarili za STA.

SMC, Miro Cerar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Dodali so, da bodo tako njihova komisarka Violeta Bulc kot v stranki SMC s svojo listo v volilni kampanji pred evropskimi volitvami "glasni zagovorniki liberalnih vrednot prihodnosti in glasni kritiki populističnih sil, ki želijo Slovenijo in Evropo vrniti v neke druge čase".

Po prvem srečanju ekipe se počuti dobro

Ekipa evropskih liberalcev po besedah Bulčeve pokriva različne profile in vloge, posamezni člani bodo imeli različne zadolžitve. Komisarka je še povedala, da se v ekipi dobro počuti, da so v torek že imeli prvo srečanje in da so že izluščili ključne vodilne teme, za konkretnejše informacije je treba počakati na četrtkovo uradno predstavitev ekipe.

Glasovanje, Evropski parlament, evroposlanec, evroposlanka, Strasbourg | Foto: Reuters Foto: Reuters

Bulčeva je še pojasnila, da na listi SMC kot kandidatka za evropsko poslanko ne bo nastopila, ker se je odločila, da podpre vseevropsko ekipo, ki bo spodbujala liberalne ideje, ter ker želi končati mandat in vse odprte projekte, za katere so težko delali v preteklih štirih letih in jih želi pripeljati do konca.

Ne razmišlja še o drugem komisarskem mandatu

Poudarila je še, da bo v Sloveniji vse liberalne stranke povabila h konstruktivnemu pogovoru o viziji razvoja EU in umeščanju Slovenije, pri čemer se ji zdijo izjemno pomembne tri teme: prednosti in slabosti četrte industrijske revolucije, podnebne spremembe in socialna pravičnost.

Violeta Bulc | Foto: Reuters Foto: Reuters

O možnosti, da ji sodelovanje v volilni ekipi evropskih liberalcev prinese drugi komisarski mandat, Bulčeva pravi, da se o tem sploh ne pogovarjajo ter da je v tem trenutku njihova ključna zaveza, da odpirajo prava vprašanja, iščejo konstruktivne odgovore in ponudijo liberalni pogled na prihodnji razvoj EU. O komisarskem mestu, ki pripada Sloveniji, odloča premier in on se bo odločil, kdo bo najprimernejši kandidat, je dodala. V tem trenutku tudi ni hotela ugibati, kateri resor bi bil v prihodnje najboljši za Slovenijo.

Na vprašanje, ali so torej člani liberalne volilne ekipe kandidati za vodilne položaje v institucijah EU, odgovarja z zatrdilom, da so vsi vstopili v to skupino, da okrepijo položaj liberalnih strank v Evropskem parlamentu, da osvetlijo teme, za katere se zavzemajo, ter da spodbujajo odprt in konstruktiven dialog.

V Alde se pred volitvami ne bodo konkretneje opredelili do sodelovanja s stranko francoskega predsednika

Poleg Bulčeve naj bi ekipo sestavljali še predstavnik španske stranke Ciudadanos (Državljani) Luis Garicano, nemška liberalka Nicola Beer, nekdanja italijanska zunanja ministrica in evropska poslanka Emma Bonino ter madžarska liberalka Katalin Cseh.

V Alde so se kljub številnim ugibanjem o sodelovanju s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom odločili, da se na volitve podajo ločeno ob usklajevanju glede ključnih tem in da se nato v Evropskem parlamentu povežejo v enotno skupino, je še povedala Bulčeva.

V vodilni skupini Alde na prihajajočih evropskih volitvah bo po neuradnih informacijah tudi evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. | Foto: Reuters V vodilni skupini Alde na prihajajočih evropskih volitvah bo po neuradnih informacijah tudi evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Foto: Reuters

Med morebitnimi kandidati za liberalno volilno ekipo so pogosto omenjali tudi evropsko komisarko iz Češke Vero Jourovo in nizozemskega premierja Marka Rutta, ki pa po zadnjih neuradnih informacijah nista v njej.

Evropski liberalci so se sicer že pred časom odločili, da ne bodo sodelovali v procesu vodilnih kandidatov, bolj poznanem po izpeljanki iz nemškega izraza "spitzenkandidati". Omenjeni koncept je EU uvedla pred prejšnjimi evropskimi volitvami, da bi nadela obraze odtujeni evropski politiki in okrepila slabo volilno udeležbo, tudi z obljubo po večji demokratičnosti.

Intervju: Marjan Šarec
Novice Šarec odgovarja: Za nagovore v Evropskem parlamentu bo še priložnost

Evropski liberalci brez vodilnega kandidata

Vodilni kandidat naj bi v tem duhu po tolmačenju Evropskega parlamenta v primeru zmage svoje politične družine na volitvah postal predsednik Evropske komisije, a koncept je izjemno sporen. Države članice EU namreč že ves čas izpostavljajo, da ni samodejnosti med izidom volitev in položajem predsednika komisije. Po evropski pogodbi namreč predsednika komisije izberejo voditelji članic Unije ob upoštevanju volilnega izida.

V Alde za zdaj še niso konkretneje opredelili sodelovanja s stranko Naprej, republika, ki jo vodi francoski predsednik Emmanuel Macron. | Foto: Reuters V Alde za zdaj še niso konkretneje opredelili sodelovanja s stranko Naprej, republika, ki jo vodi francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters

Evropski liberalci temu konceptu nasprotujejo ter poudarjajo, da so ideje pomembnejše od položajev in da je njihov cilj spodbujanje evropske liberalne ideje, ne pa potegovanje za vodilne položaje v institucijah Unije. Največje tri evropske politične družine so sicer izbrale po enega "spitzenkandidata": desnosredinska EPP Nemca Manfreda Webra, socialdemokrati (S&D) Nizozemca Fransa Timmermansa, evropski konservativci in reformisti (ECR) pa Čeha Jana Zahradila.

Zeleni in Evropska levica so izbrali po dva vodilna kandidata. Zelene zastopata Nemka Ska Keller in Nizozemec Bas Eickhout, evropsko levico pa slovenska poslanka Violeta Tomić in belgijski sindikalist Nico Cue. Evroskeptična Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD) in skupina skrajno desnih strank Evropa narodov in svobode (ENF) se za zdaj nista izrekli, a kaže, da v procesu ne bosta sodelovali.

Miro Cerar
Novice Cerar: Janševa stališča o arbitraži škodljiva, nevarna, "lovska"
Ne spreglejte