Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
17.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Egipt nasilje protest

Petek, 1. 2. 2013, 17.01

8 let

V Egiptu nasilni spopadi med protestniki in policijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Egiptovska policija se je blizu trga Tahrir v Kairu spopadla z več deset protestniki, pri tem pa sta bila ranjena vsaj dva človeka.

V Kairu so policisti in protestniki na glavni cesti, ki vodi do trga Tahrir, drug proti drugemu metali kamenje. V spopadih sta bila ranjena najmanj dva človeka, ki so ju odpeljali v bolnišnico. To območje je postalo novo žarišče spopadov v egiptovski prestolnici, potem ko je policija blokirala ostale ceste blizu trga z betonskimi zidovi, ki naj bi preprečili protestnikom dostop do bližnjih vladnih poslopij.

Nezadovoljni Egipčani so se nato preselili tudi pred predsedniško palačo in čez obzidje okoli nje metali zažigalne bombe. Varnostne sile so proti protestnikom uporabile vodne topove in solzivec, izstrelile pa so tudi več opozorilnih strelov v zrak. Tokratni spopadi v Kairu so bili sicer manj nasilni kot pred dnevi.

Protesti tudi v Port Saidu Protesti pa so se odvijali tudi v Port Saidu, ki je bil prizorišče najbolj krvavih protestov zadnjega tedna. Demonstranti so med drugim vpili, da "ni drugega Boga kot Bog in Mursi je sovražnik Boga".

Danes je sicer prva obletnica nogometnega izgreda v Port Saidu, v katerem je življenje izgubilo več kot 70 ljudi. Prejšnjo soboto so v tem mestu na smrt obsodili 21 ljudi, ki naj bi bili odgovorni za nogometni izgred. Obsodba je vzbudila široko neodobravanje v tem mestu in v zadnjem tednu je bilo v spopadih s policijo ubitih več deset protestnikov.

O demonstracijah danes poročajo tudi iz Aleksandrije.

V tednu dni umrlo 60 ljudi Egipt že teden dni pesti krvavo nasilje, ki je izbruhnilo prejšnji teden ob drugi obletnici začetka vstaje, ki je z oblasti odnesla nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. V krvavih nemirih je po državi umrlo najmanj 60 ljudi.

Ne spreglejte