Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 4. 2017,
13.26

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

eksplozija Egipt

Nedelja, 9. 4. 2017, 13.26

7 let

V Egiptu odjeknili dve eksploziji: več mrtvih in ranjenih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Egipt | Foto Reuters

Foto: Reuters

V eksploziji v koptski cerkvi v mestu Tanta na severu Egipta je bilo ubitih najmanj 21 ljudi, še 50 pa jih je bilo ranjenih. Le uro zatem pa je bomba eksplodirala tudi pred koptsko cerkvijo v Aleksandriji in zahtevala najmanj 11 življenj. Odgovornost za oba napada je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS).

Do eksplozije v koptski cerkvi v mestu Tanta je prišlo na cvetno nedeljo, ko je bilo v cerkvi polno vernikov. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ahmed Abu Seid je na Twitterju že ocenil, da je šlo za teroristični napad. "Terorizem je v Egiptu znova udaril, tokrat na cvetno nedeljo," je dejal in dodal, da gre za dejanje proti vsem Egipčanom, ne le proti koptskim kristjanom Egiptovska policija je sicer območje okoli cerkve zaprla in ga preiskuje, ali morda ni kje še kak eksploziv.

Največja krščanska cerkev v regiji

Cerkev Mar Gerges v Tanti, ki leži v delti Nila, je po navedbah egiptovskih medijev največja krščanska cerkev v regiji in v času napada je bilo v njej veliko ljudi. Verniki so praznovali cvetno nedeljo, na katero obeležujejo prihod Jezusa v Jeruzalem, kar je uvod v velikonočni teden.

Le uro zatem še druga eksplozija

Le uro zatem pa je bomba eksplodirala tudi pred koptsko cerkvijo v Aleksandriji. Pri tem je umrlo najmanj 11 ljudi, 35  jih je bilo ranjenih. Egiptovsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je napad v Aleksandriji izvedel samomorilski napadalec, ki je želel vstopiti v cerkev. Ko mu je policija to preprečila, se je razstrelil. Mašo na cvetno nedeljo, ki so jo obhajali v cerkvi, je sicer vodil koptski papež Tavardos II. Predstavnik koptske cerkve je sporočil, da je papež cerkev zapustil pred eksplozijo.

Odgovornost za oba napada je prevzela IS.

Manjšina koptskih kristjanov sicer predstavlja približno deset odstotkov med okoli 90 milijoni prebivalcev Egipta. Napadi na Kopte so se okrepili po letu 2013, ko je egiptovska vojska odstavila islamističnega predsednika Mohameda Mursija. Kopti so tedaj to odstavitev podprli. Posebej smrtonosen napad na koptske kristjane je bil decembra lani, ko je v napadu na koptsko cerkev umrlo 30 ljudi. Odgovornost za ta napad je tedaj prevzela džihadistična skupina Islamska država.
Ne spreglejte